Alati i radionice

url=http://fotkica.com/slike.php?slika=1_263830342_20200229_133057.jpg]
1_tmb_263830342_20200229_133057.jpg
[/url]

Konacno doslo na red

@Spajki
Ne postoji monofazni aparat da je klasični trafo ili inverter a da je stvarnih 300A
Esab koji sam naveo kao primer je deklarisan na 215A i to je neki maksimum.
Hugong Tekmaster 200 koji smo uzeli je 200A za MIG/MAG, a 180A za REL i TIG uz intermitencu 20%/200A pri 40C.
Trofazni inverteri su ozbiljne cene, a i da je klasičan tu je negde pošto je trafo takvih karakteristika glomazan i skup.
Poznato mi je šta može da se izvuče iz monofaznog priključka pa zato i komentarisem ovo_Ovo je jedan odgovor svima koji se zalepe za 200+ampera koji se navode na reklamama za aparat a u stvarnosti mu nisu ni blizu.A šta varite sa 4mm elektrodama?

To ni meni nije jasno ja elektrodu 4_5mm koristim za kašike, dizalice, podrivače, retko za neke česte poljo mašine!!
Kažem sasvim dovoljno 130A pravih 2,5mm nosi a može i 3,25
160A pravih je extra za teren 3,25mm nosi a može i 4mm!!
Elektrodom pržim na terenu, lakše mi odneti aparat, nema da nestane gasa i samo piči!! Plus kad se rade kašike navarujemo ih gde se troše E dur elektrodom !!
Tako da dobar rotacioni ili trafo sa grecom

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Ljudi moji ako ste probali nekad pravi aparat od 400A sve vam je jasno!!
Pa 3,25 mm elektroda samo klizne izgori samo padne ruka
Evo na končaru 300 kod mene kad ga napanjiš i staviš 3,25 ono FIK I GOTOVO a elektroda usijana

@Spajki
Ja do sada nisam koristio 4mm2 elektrodu jer naprosto nisam je imao čim zavariti.
Tačno je da retko treba, ali se ponekad ukaže potreba i za njom.
3,25 rešava većinu radova.

Bar je mjerenje struje na izlazu aparata jednostavno i jeftino, bilo koji električar će vam to odraditi besplatno.
Moj komšija hvali neki kineski aparat (straus čini mi se) kako ima 300A i eto nije htio onaj od 400 jer mu ne treba. Bilo mi glupo da raspravljam jer 40 godina se bavi zavarivanjem (ko sam ja da ga učim), a nije mu čudno da elektrodu 2.5 mm prži na 160-180A koliko pokazuje displej.

Prvu elektrodu od 3,25 teram na 110-120 A,kako se materijal zagreva ako je neki maratonski posao moze i na 100-110 A da se smanji.U pitanju je matori gorenje,sa trafoom,trofazni 180 A maksimum.Na tih 180 A sa 3,25 elektrodom sečem i bušim rupe po potrebi tako da verujem da je njemu napisana prava Amperaža i snaga

Poslednja izmena:
U taj matori VAREX sam ubacio ventilator od mikrotalasnr pre 15god, ubijao sam ga od posla ali uvek radi!!!!
Na trofaznoj tj na 2 faze przi kako hoćeš 3,25, a 4mm može da tera
Dok na monofaznoj gura 3,25 bez brige

To ni meni nije jasno ja elektrodu 4_5mm koristim za kašike, dizalice, podrivače, retko za neke česte poljo mašine!!
Kažem sasvim dovoljno 130A pravih 2,5mm nosi a može i 3,25
160A pravih je extra za teren 3,25mm nosi a može i 4mm!!
Elektrodom pržim na terenu, lakše mi odneti aparat, nema da nestane gasa i samo piči!! Plus kad se rade kašike navarujemo ih gde se troše E dur elektrodom !!
Tako da dobar rotacioni ili trafo sa grecom

Mi 3,25mm varimo sa 100-110A već preko je jaka sruja a za 2,5mm je otprilike 50-60A dosta za normalan a možda i zavisi od aparata.

Moj rotacioni Elin od 300 A (9kw trofazni motor-DC generator) sa elektrodom od 6mm probije gibanj od 15mm kao papir no to se ne smije raditi u zatvorenom prostoru, varnici kao vatromet. Nedavno sam vario nesto komsiji, 25mm debele ploce, pripremio ivice ( ruke si mi otpale od brusenja), korijen pustio sa 2.5mm elektrodom sa malim Lorch trafoom i onda sa nekom 6mm ruskom bazicnom. Svaki put se iznenadim koliki prinos materijala daje 6mm elektroda ali varenje na 260A nije bas prijatno, stvarno valja paziti da nema gole koze izlozene.

Sent from my A6 using Tapatalk

Mi 3,25mm varimo sa 100-110A već preko je jaka sruja a za 2,5mm je otprilike 50-60A dosta za normalan a možda i zavisi od aparata.
za ovo gore što sam pisao o aparatima obično
uračunam opadanje snage
Obično 2,5mm idem na oko 80A
3,25mm na oko 110A
4mm oko 150_160
5mm obično oko 180_200A
6mm obično oko 240_260A

Ove ostale elektrode ne znam jer koristimo 2,5mm i 3,25mm i po neki put 1,6mm a aparat je inverter Jasic 200A dosta je teška nekih 9kg gledao sam pre kupovine neke baš kineske i nisu nizašta i težina skoro pola 4-5 kg.

Sta znači na baterijama aku alata voltaza,na primer imamo alat sa 16v i sa 24v a snaga ista 400 w

To ti je napon baterije koja ide u taj alat. U alatu postoji motor koji radi na neki napon, napon (voltaža) baterije mora odgovarati tom naponu motora. Od veličine tog napona zavisi i kakav punjač će je puniti, a pored napona bitno je (za punjenje) i kog tipa je baterija (NiCd, NiMH, LI-ion). Pored voltaže, na baterijama je označen i njen kapacitet (mAh), a on ti govori koliko dugo ćeš moći prazniti tu bateriju dok je ponovo ne budeš morao puniti. Snaga (ono u vatima - W) je proizvod napona i struje koju ta baterija daje. U tvom primeru baterija od 16V mora moći dati veću struju od one sa 24V za istu snagu.

Dukej je odlično pojasnio. Ja bih sam prosto seljački dodao: ako trebam izabrati između dva alata s jednakim kapacitetom baterije (Ah), biram onaj s višim naponom.

Mozda je malo van teme al' ne znam gde bih mogao da pitam..
Jel ima neko agregat Rade Koncar vojni 2.5kW, interesuje me da li bi mogao da potera motor od 1.5kW??

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh