pujol
Član
Momci vi najbolje da se sastanete negde i aparat u ruke i da vidimo ko je bolji.Batalite vise
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
@sasa p
pozdrav,nevredi objasnjavati
Aj da napisem i ja nesto,sad citam nekoliko strana u nazad,evo sedeo otac pored mene i on citao bilo mu zanimljivo i sad ode da spava.Zanimljivo mu posto je on Specijalizovani atestirani elektro zavarivac 35 godina jos u poslu sve do penzije,vari levom ko i desnom,iznad glave,uspravno,vodoravno i da ne nabrajam,ja nastavio posao (zato i radim remont plugova i mehanizacije)ali nisam atestiran i skolovan za elektozavarivaca.
Kako rece:takozvani CO2 aparati su samo za varenje limova do 3-4 milimetra,a svako ozbiljnije varenje gde treba var da izdrzi odredjena opterecenja je elektro aparatom da kazemo elektrodom.Aparat od 145 Ampera(ali pravih 145 a ne ove zezancije sto se prodaju)na stabilnoj struji vari kao lud,topi materijal.Sve preko toga naravno da je bolje.
Primer:zapitajte se zasto proizvodjaci raonika koriste elektro aparat za navarivanja a ne CO2.
I co2 aparat je za mnoge bolji jer neumeju da vare sa elektro aparatom jer za to treba imati ruku i znanje.Nije dzabe taj zanat najtrazeniji i najplaceniji.Vecina velikih firmi je u stalnoj potrazi za elektro zavarivacima sa atestom,a ne za CO2 zavarivacima.
Zica od CO2 ostavlja relativno krte varove,a ovi sto proizvode raonike navaruju plocice na raonike sa obicnom elektrodom,a samoostrece sa prohrom elektrodom,to je cela matematika.Ja sam kod Hudjika,Plamena,Rapida rado vidjen gost jer saradjujemo odavno.
pozdrav narode.ima li ko iskustva sa black i decker brusilicama,i dal zna koja ih zemlja prozivodi...mozda kupim jednu polovnu povoljno pa valja li to sta..
Naravno da znamo,ali to se neradi jer ovi sto proizvode raonike neznaju gde ce raonici zavrsiti,mozda kod nekog ko ima mnogo kamena u zemlji.Ali da je dobra to stoji.Probaj par raonika navari edur-om da vidis sta je tvrdoca, jedino je malo krt pa nije za udaranje po panjevima ali u zemlju ide kao u sir, Posto ti je cale varioc sigurno zna sta je edur i zasta se koristi.
Naravno,ali takvih aparata jako malo i jako malo kvalitetne zice za takve rabote.A mirko nisu co2 za limove,samo treba ozbiljan aparat,recimo kad sam bio u utvi vozila u pancevu tamo vare sasije cisterni mig postupkom(co2)al je zica debljine 3-4mm.normalno da je elekroda zakon,al i za to treba RUKA
Mislim da se jos uvek radi autogenom,jer je tvrdi sloj jako lepo nanesen elektrodom nema sanse tako da ga nanesu,ako se i tako ne radi,sigurno ne nanose prohron jer on je zilav,al nije tvrd to bi mirko tvoj tata trebao da zna,a sasa,kazd se hartletovanje a ne hark!to je autogeno zavarivanje uz dodavanje mesinga (ociscenogu u boraksu)