Alati i radionice

Stega mora biti sto bolje povezana direktno sa zemaljskom kuglom ,ili ti netreba uopste .
Nije humor , ozbiljno tako mislim . Ako si elektronicar , to nevaži , a ako si poljoprivrednik ,ratar i slicno , stojim iza toga .

Mnogi ovde spominju hobista rec,ne treba mi ovo,ne treba mi ono ....Meni nije jasno ako imas stotinak tona gvozdja u raznim masinama ,tj bavis se poljoprivredom i to kao manji poljoprivrednik,ja bar licno ne zelim da zavisim od nikoga ako mogu nesto sam popraviti,prepraviti,napraviti ,stoga neka osnovna radionica je itekako potrebna.Stega i naravno nakovanj,su po meni alati koji zavise mnogo od jake osnove,tj temelja,bilo sta da lupas,ili pokusavas nesto jace zapeklo da odvijes ,izbijes,to se cima,vuce,cevka od 1-2 m je standard,veci cekic,lupa se ...bez jake osnove to se sve klima,lomis sve okolo,ostecujes sto,tezgu,psujes,gubis vreme...Sve je to hobi,aparati za varenje,busilice stubne,pa i mini strug,jaki radni metalni stolovi,velike tezge,police za milion alata ,delova za masine,pun kur.. rucnih elektricnih alata,dizalica i sto cuda,to je sve hobi.
Prava reč za to je DIY ili ti "uradi sam".
Hobi bi bilo.. pa, da se radi iz hobija. Nešto što ne mora imati drugačiju vrednost do da čini zadovoljstvo raditi.

Zato valjda i postoje hobi alati - nešto što košta manje i nije za profesionalnu upotrebu, već za povremene i lakše zadatke. Mada, neko ih naziva i DIY alati.

Ipak, ponekad i za DIY imamo potrebe za ozbiljnim alatom, jer hobi nije najpogodniji, tj ne završava posao.

Stega treba biti za beton usrafljena preko neke debele cevi kao nosac,nista drugo.I to najbolje da ispod tezge ima njen mini temelj,odvojen od okolnog betona,zbog lupanja.Moja najveca stega je na stolu metalnom koji sa alatom i drangulijama ima preko 900 kg,i opet je nestabilno,kad se lupa po njoj jace,nije to to.Direktno u temelj,beton,to je najstabilnije i dugotrajno.
Stega na stolu, sto u 4 tačke vezan za zid,pre ću zid da srušim nego što će sto da mrdne :D A i mnogo je bitno znati kad treba odustati i promeniti pristup :D

Ne postoje hobi i profesionalni alati! Postoje lošiji i bolji, manje ili više kvalitetni. To hobi-profesionalno je marketinški trik kojim su kompanije počele da se koriste kako bi prodale manje kvalitetne alati ili digle cene ovim boljima koji su ranije bilo normalni.

Zatim prodavci kreću to da usvajaju pa "hobi varijantom" nazivaju svako kinesko smeće koje će da zadimi ako ga malo jače pričepiš.

Хоби алат те изда баш кад ти је потребан, кажем то из искуства.
Доста ми је womaxa, proworka и сличних.
Кад могу набавим нешто боље па макар и половнио.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka
Svaki alat ce da izda onda kad je najpotrebniji,ni jedan nece crci dok stoji na polici bio najskuplji ili najjeftiniji.

Moj drugar radi mnogo (klime, kamere, struja, svi mogući kablovi, kapije na daljinsko otvaranje...). Većinu alata u poslednje 2 godine pokupovao Parkside. Ako neka mašina rikne (3 godine garantni rok), ode u Lidl i uzme drugu i cepaj. A traju mu kaže baš dosta.

Taj deo mi nije jasan.
Uzme odmah tu, kod njih.. ili kako?

Mislim, imaju lager svega u marketu ili pošalju od negde?

Inače, ja danas reklamirao brusilicu.
Ponudio čovek drugu, ali i ona ima luft u kućištu konektora baterije.
Tako da izgleda da će ubrzo i ona proći isto.

Pošto ne žurim, predložio da pošalje u Kragujevac (Agromarket), da vidimo šta će oni reći. Tj kako to rešiti.
Pošto ima izgleda da su sve iste.

U međuvremenu sam pogledao kako je kod ostalih alata koje imam.
Svi imaju više ili manje lufta.
Jedino, oni ne vibriraju toliko.. pa verovatno ni problem neće praviti.

Ne znam jedino za čekić bušilicu kako će biti u eksploataciji.

Sve u svemu - nije sjajno.

Poslednja izmena:
Lidl ima magacin negde,tamo drzi alate,meni busilicu posle reklamacije, jer je zadimio motor,su poslali isti model,a njega nije bilo odavno u njixovim marketima.

Kakva su iskustva sa parkside laserima? treba nesto da ravnjam i betoniram do kuce, cini mi se ovo bi moglo da posluzi solidno, radi nivelacije terena..

Taj deo mi nije jasan.
Uzme odmah tu, kod njih.. ili kako?

Mislim, imaju lager svega u marketu ili pošalju od negde?

Inače, ja danas reklamirao brusilicu.
Ponudio čovek drugu, ali i ona ima luft u kućištu konektora baterije.
Tako da izgleda da će ubrzo i ona proći isto.

Pošto ne žurim, predložio da pošalje u Kragujevac (Agromarket), da vidimo šta će oni reći. Tj kako to rešiti.
Pošto ima izgleda da su sve iste.

U međuvremenu sam pogledao kako je kod ostalih alata koje imam.
Svi imaju više ili manje lufta.
Jedino, oni ne vibriraju toliko.. pa verovatno ni problem neće praviti.

Ne znam jedino za čekić bušilicu kako će biti u eksploataciji.

Sve u svemu - nije sjajno.
Uglavnom ga imaju u magacinima. Pošalju nov i opet 3 godine kreće garantni rok.
Kakva su iskustva sa parkside laserima? treba nesto da ravnjam i betoniram do kuce, cini mi se ovo bi moglo da posluzi solidno, radi nivelacije terena..

Meni je čovek tim laserom lepio kamen po sobama. Kaže da je super.

Nazad
Vrh