Alati i radionice

Ko nemože dobro naoštriti iz ruke (teško je i nakon nekoliko lanaca) neka kupi kvalitetan šablon i neće imati problema. Stihl i husqvarna imaju neke manje, a može se naći i nešto poput ovog koji nemože da omane i svaki zub će biti jednako naoštren.

ce6120726e15f29122ddb4032f5e5f83.jpg

Meni se svidja ovaj sablon sto se pricvrsti za mac.Mada nema nista dok se ruka ne usteluje,a ne treba da odem u sumu i da montiram ovo cudo i dok ga posle razmontiram da silno izdangubim.

Da budem iskren,meni i nije jasno kojim principom ovo ostri lanac.Ja to ovde kod mene nisam vidjao da neko koristi i nije mi bas jasno kako se odredjuje i drzi pravac.

Koliko kosta ovaj sablon, makar i polovno?

Meni su rekli da za ostrenje lanca masinom, 5-6 puta i to je to, jer skida previse. Zato su mi preporucili 2 ostrenja rucno turpijom, pa onda ostrenje lanca na masinu, da duze traje. Bas sutra treba da nosim lanac na prvo ostrenje masinom.

Za ovaj drugi ima snimak da ja bezveze sad nebih smarao dugačkim tekstovima. :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qvcCh2XqEPc[/youtube]

Onaj prvi fiksiraš na vodilicu, zategneš lanac koliko može da se nimalo ne uvija, podesiš uglove (uz lanac se uvijek dobije uputstvo koliko treba da budu za koji tip), podesiš dokle da skida (nakon što dođe do graničnika ne hvata zub ni malo) i svaki bude jedna. Istina, za šume nije, ali kod kuće kad se dođe nije mi problem odvojiti pola sata da naoštrim lanac i očistim od prašine.

Imam i ovo,kupio kad i husvarnu 55 i odlična stvar,više sa njom oštrim nego sa strujnom.Ona mi nekako pali zube,kao da je prebrza ili ne valja brus.

- - - - - - - - - -

Da budem iskren,meni i nije jasno kojim principom ovo ostri lanac.Ja to ovde kod mene nisam vidjao da neko koristi i nije mi bas jasno kako se odredjuje i drzi pravac.
Ovaj šabon je kod mene 10e i nanjemu imaš uglove oštrenja a sam šablon ne da da potkopavaš zube ,da turpija ide duboko.Držanje ugla je stvar malo prakse,mora se meko oštriti,opuštene ruke.Za šumu idealan.Ovo se odnosi na ovaj mali šablon,a onaj što ide na mač,kod njega nema mrdanja ali nije baš za šumu i on je kod nas oko 25e.

Ma onaj prvi sablon ima moj drug i to mi je ok.Medjutim za ovaj drugi koliko ja shvatam ipak treba da se gledaju oznake i rukom odrzava pravac,odnosno ugao.Ili ja nesto ne kapiram?

Ko nemože dobro naoštriti iz ruke (teško je i nakon nekoliko lanaca) neka kupi kvalitetan šablon i neće imati problema. Stihl i husqvarna imaju neke manje, a može se naći i nešto poput ovog koji nemože da omane i svaki zub će biti jednako naoštren.

ce6120726e15f29122ddb4032f5e5f83.jpg

Ovakvu spravu imam i ja, mada je nikada nisam koristio. Uslikacu je sutra. Ostala navika da mac ubacim u safstluk ili stegu pa ostrim turpijom iz ruke.

Za šumu je ova odlična. Nema nikakvog podešavanja i montiranja, a mala je šansa da se loše naoštri.

c982506b5a593c4aaf04ba3ab6e5421b.jpg

Ova vodilica je mama za sve amatere koji imaju imalo veštine sa ručnim alatom za obradu metala! Naoštriš lanac i u šumi i kod kuće za 10 minuta, i to bez skidanja sa mača!

Poslednja izmena:
Ljudi, koji je korak navoja na standardnim nasim srafovima m12, m13 i m14, treba da narucim ovakve ureznice pa da znam sta da kazem prodavcu?

treba da bude 1,75mm
,samo mu kazi STANDARDNI NAVOJI,a de nadje ovaj M13 za koji ce ti i gde ces ga bas me zivo zanima.

fotografija1529.jpg
Danas kupljen ovaj komplet.Na kartonskom omotu pise villager a na kutiji nista :sta: Na prvi utisak nije los ali nemoze da pridje kao onaj sto sam letos izgubio u zetvi.Ali kolko ::novac:: tolko:veseljak:: Inace placen je 5800din.

Ne, imam knjigu pored sebe prvo sam i ja napisao 1.5mm pa mi je bilo sumnjivo i pogledah 1.75 standard za M12, za M14 neme da pise ali mislim da je isto jer od M16-M18 ide 2mm korak

Ja se ponovio sa ovom veoma korisnom stvarcicom,sad vise nemoram da nosim lanac na ostrenje................

24maq76.jpg

2yorbpd.jpg
Ovo je dobra masina, u klasi sa Oregon i Stihl masinama. Kvalitetna masina nema preko 3000 obrtaja, i ima podesavanje napadnog ugla-znaci moze ostriti i lance sa tvrdim metalom koji se nemogu ostriti turpijama.
Cena je jako dobra za ovu masinu.
Ove kineske jeftine masine, nevredi kupovati. Imaju po 7-8000 obrtaja i pale zube samo tako., a o podesavanju ugla nema ni govora.
Po meni bacenih 30-40€ koliko ih prodaju..

Nazad
Vrh