Samo malo.
Postoji SUŠTINSKA razlika između akumulatora za teretni program (Heavy Duty) i za automobilski.
HD su mnogo čvršći konstrukcijski i trebali bi da na traktorima budu superiorni u odnosu na obične.
Od početka sam smatrao da 135Ah pripada toj grupi (da je Topla Energy Truck).
E sad kada sam video dimenzije pominjanog Topla od 135Ah znam da je to "samo" Energy.
Zbog toga sam navrtao vodu na Exide jer je jedini na tržištu sa HD tipom i dimenzijama (dužinom) manjom od 514mm (509, 513).
Ako je 349mm previše (pominje se i 345mm) za Professional, onda se mora ići na standardne serije za automobile i laka teretna vozila.
HD treba da je 10-20% većeg kapaciteta (da bi u potpunosti zamenio "obične") ali je onda za dve klase bolji u uslovima koji su relevantni (poljoprivredna mašina).
Možda zato i nije trajao prethodni.
Na primer Varta ima (čak) poseban traktrorski program, kao deo teretnog (ista serija - Motive, mada ona zahvata i putnički program). Problem je što su to akum. od 150Ah pa naviše (ili 84Ah ali 6V, što znači 168Ah pa na gore za 12V). A i dimenziono se ne bi uklopili.
Motive startuje sa 88Ah i 90Ah (dužina 353mm i 345mm po redosledu navođenja), doduše postoji i 66Ah ali je to već malo. Verovatno je bolje uzeti 88ah jer ima 640A (EN) umesto skromnih 480A kod 90Ah.
To bi bio idealan izbor.
Black Dynamic od 88Ah ima i veću snagu pražnjenja, manje dimenzije i verovatno je jeftiniji ali nije bolji. Neće ni isto trajati niti će biti dovoljno pouzdan za jednu poljoprivrednu mašinu.
Ako ćemo o putničkom programu, mogli bi letnji dan do podne, ali je to lošije rešenje.