Akumulatori

danijjela
Gde ti stoji akumulator na novom 577 kad ne moze svaki da stane ?
................Pa stoji napred ispred hladnjaka za vodu. I ima neki glupav izgled nekako je visok taj TOPLA od 135 ampera.Probaću ovaj BANER što mi @sova preporučuje ako ga nađem u odgovarajućim dimenzijama i amperaži.[/QUOTE] ubaci od 97 ili 110ampera i ce da stane ja od mene sam tako uradio ako se akumulator pravilno odrzava moze da sluzi i do 5godina

Poslednja izmena:
Topla je zaista sa 135Ah modelom malo odstupio od standarda.
Taj akumulator ima dimenzije: 509x175x182/206mm.
Što se tiče heavy duty modela (za terenska vozila, poljoprivredne mašine i velike kamione) najsličniji (ali standardizovani) po dimenzijama su modeli od 110Ah.
Oni imaju dimenzije: 514x175x210mm (mislim da je to zapravo to).
Što se tiče mogućnosti zamene, može - sigurno.
Po pravilu ovi akumulatori imaju 760A (EN).
Kod njih se više forsira rezervni kapacitet nego maksimalna struja koju mogu dati.
Takvi su "svi" (Varta HD, Tesla, Monbat, Proatomic ...).
Ako ćete štedeti na dimenzijama mada visina može da bude problem:
Exide Professional EG1100 12V 110Ah. Startna snaga 750A(EN).
Dimenzije DxŠxV (u mm): 345x172x232mm.
Varta Dynamic Silver ipak nije za (na) traktor (isto ima male dimenzije: DxVxŠ: 393x175x190mm).
Pomenuti čak i nema tako visoku cenu i jeftiniji je od Exide Economy 120Ah koji je uz to: 514x175x225mm i samo 680A(EN).
Tesla i Monbat se ističu dobrom cenom (niskom). No često je i "koliko para - toliko i muzike".
Ovde se zaista ističe pomenuti Exide.
Naravno Topla jeste 135Ah ali je i skuplja od svih pomenutih (osetno).

P.S.
Kao što reče @Petru, i Banner naravno.

Ako pokusavate da ga ozivite ispiranje i sipanjem nove kiseline vodite racuna kako ga prevrcete u kadi . Moze vam se desiti da onaj talog jos gore zaglavi izmedju listica pa da napravi spoj pa da ga i ne probudite...

................Pa stoji napred ispred hladnjaka za vodu. I ima neki glupav izgled nekako je visok taj TOPLA od 135 ampera.Probaću ovaj BANER što mi @sova preporučuje ako ga nađem u odgovarajućim dimenzijama i amperaži.
ubaci od 97 ili 110ampera i ce da stane ja od mene sam tako uradio ako se akumulator pravilno odrzava moze da sluzi i do 5godina[/QUOTE]..................................................@Petru;Taj od 97 ampera je već bio u njemu proletos dok sam čekao reklamaciju na prvi akumulator,imam ja njega i sad (to mi je od ferdže) samo se bojim da će mi biti slab za ove hladne dane.@ stalker;Jel vi to onda meni preporučujete taj Exide Professional eg 1100?

Poslednja izmena:
Kupi bilo koji suhi akumulator od 110 - 135 Ah i bit ćeš miran par godina. Jest da koštaju ili vrijede svake pare. U mene komišija ima u Ursusu c 360 već 10 g. i dan danas plai s tim akumulator. za ove običe neki najduži vijek trajanja je 5,6 g., ali većina ih crkne po isteku garancije.

Ako ćemo najkvalitetnije rešenje pa nek košta šta košta onda:
Banner Bufallo Bull SHD 135Ah, 900A (iste dimenzije: 514x175x210mm)
i
Exide Heavy Professional 135Ah, 1000A sa istim dimenzijama.

No to košta a ne verujem da je neophodno (imati toliko Ah i Ampera).

Nekako mi se čini da je Exide (Heavy) Professional od 110Ah jedan od dobrih izbora.
Naravno Varta i Banner dolaze u obzir. Ipak ovo je najmanji od svih u klasi HD (teretni program) od 110Ah.
Jedino mu je visina malo veća (232 ili 235mm).
Nekako mi se čini da je ovo najbliže onom "i jare i pare".
Oznaku EG1100 uzmite uslovno jer ima nekoliko modela 110x (1101, 1102 ...) zavisno da li su "desno polni" ili "levopolni".

Ako su dimenzije problem (osnova) bolji izbor nećete imati (to je sasvim sigurno). Osim toga Ca-Pb tehnologija bez održavanja i velika robusnost (uz male dimenzije) je prava stvar.
Ako je do sada odrađivao akum. od 97Ah ovo će da "peva".

Samo naznaka:
bez ispravne elekto instalacije (i ne održavanja akum. koji se održavaju) ne može ni najbolji akumulator da traje dugo. Još jednom - ne kupujte akum. stariji od 6 meseci (to je posebna priča kako se obeležavaju; vidi CBC elektro odeljenje, "koji akumulator", ili tako nešto).

P.S.
@Bosonoga: poprilično u pravu ali pravi suvi akumulatori (gel ili AGM) koštaju gotovo duplo od "mokrih" (potopljenih, flooded).
Gore navedeni su "flooded" tipa ali među (naj)boljima.

Poslednja izmena:
Evo sad sam išao da premerim akumulator pošto su mi celo vreme bile sumnjive dimenzije koje je gospodin @stalker rekao za TOPLA 135 ah. A dimenzije su D 335 Š 175 V 275 mm. Tako da on baš odudara od standarda a nema baš puno mesta za ugradnju nekog drugog,mislim da nema mesta ni za onaj od 110 ah.Jedino mi ostaje varijanta sa onim malim od 97 ah ili ponovo TOPLA a on mi se baš nekupuje pošto su mi za 13 meseci dva komada propala.Nemogu da verujem da baš niko nepravi takve akumulatore sem TOPLA.

Evo sad sam išao da premerim akumulator pošto su mi celo vreme bile sumnjive dimenzije koje je gospodin @stalker rekao za TOPLA 135 ah. A dimenzije su D 335 Š 175 V 275 mm. Tako da on baš odudara od standarda a nema baš puno mesta za ugradnju nekog drugog,mislim da nema mesta ni za onaj od 110 ah.Jedino mi ostaje varijanta sa onim malim od 97 ah ili ponovo TOPLA a on mi se baš nekupuje pošto su mi za 13 meseci dva komada propala.Nemogu da verujem da baš niko nepravi takve akumulatore sem TOPLA.
moras napred ispred akumulatora da stavis primer sklopku ili masu od rusa ili neceg drugog da kad ne koristis traktor ne bi ti odvukao negde struju pa i od 97 ili 110a ce da ti traje par godina , ako hoces da ubacis od 135a moras da skines donji nosac od akumulatora i da ga malo prosiris prema akumulatoru i da ga dignes 5cm uvis i resio si problem tako sam ja kod mene rsio na 560:ppozdrav:

Ljudi a sta se vitoliko oko toga zezate meni nije jasno,pa ako je sve ok sa instalacijom aku.od 97ah i nekih 680A ima da pali s njim kao mina a kad stisne zima debeli minus ima da brenerom sve kravis i opet nece.Moj stric isto ima problema sa tim akumulatorima ali on stalno pali gasi zao mu litre nafte.Od moga kolege IMT 560 sa oborenom haubom pali cijelu zimu sa 88ah.Ujutro mogao nemogao upaliti na -5 on ga pali sa bakljom i vec nemam pojma koliko mu taj akomulator godina traje.Tesko ces izvesti da bude sit vuk a ovce na broju.

Samo malo.
Postoji SUŠTINSKA razlika između akumulatora za teretni program (Heavy Duty) i za automobilski.
HD su mnogo čvršći konstrukcijski i trebali bi da na traktorima budu superiorni u odnosu na obične.
Od početka sam smatrao da 135Ah pripada toj grupi (da je Topla Energy Truck).
E sad kada sam video dimenzije pominjanog Topla od 135Ah znam da je to "samo" Energy.
Zbog toga sam navrtao vodu na Exide jer je jedini na tržištu sa HD tipom i dimenzijama (dužinom) manjom od 514mm (509, 513).
Ako je 349mm previše (pominje se i 345mm) za Professional, onda se mora ići na standardne serije za automobile i laka teretna vozila.
HD treba da je 10-20% većeg kapaciteta (da bi u potpunosti zamenio "obične") ali je onda za dve klase bolji u uslovima koji su relevantni (poljoprivredna mašina).
Možda zato i nije trajao prethodni.
Na primer Varta ima (čak) poseban traktrorski program, kao deo teretnog (ista serija - Motive, mada ona zahvata i putnički program). Problem je što su to akum. od 150Ah pa naviše (ili 84Ah ali 6V, što znači 168Ah pa na gore za 12V). A i dimenziono se ne bi uklopili.
Motive startuje sa 88Ah i 90Ah (dužina 353mm i 345mm po redosledu navođenja), doduše postoji i 66Ah ali je to već malo. Verovatno je bolje uzeti 88ah jer ima 640A (EN) umesto skromnih 480A kod 90Ah.
To bi bio idealan izbor.
Black Dynamic od 88Ah ima i veću snagu pražnjenja, manje dimenzije i verovatno je jeftiniji ali nije bolji. Neće ni isto trajati niti će biti dovoljno pouzdan za jednu poljoprivrednu mašinu.
Ako ćemo o putničkom programu, mogli bi letnji dan do podne, ali je to lošije rešenje.

Evo društvo šta mene muči,pogledajte pa prosudite sami,merio sam i uzduž i popreko i nema šanse da stane nijedan akomulator koji je duži od 40 cm.Nemam mogućnost ni da ga stavim napolje sa strane (kao što mi je na starom 577) pošto je traktor sa prednjim utovarivačem pa mi smeta njegova konstrukcija.
sg0d52.jpg
[/IMG]
fuwavb.jpg
[/IMG]

O.K.
Sve je jasno. Ili u kabinu ili da nabavite nešto od prethodno navedenih.
Kraći akum. od 500mm a da je HD (da ponovim) ima i Varta ali jedino Exide ima preko 100Ah.
Deluje da vam preko 100Ah nije neophodno. Kako god hoćete (88Ah pa jeftiniji ili 110Ah a skuplji).
Ako ugrađujete akum. iz putničkog programa, mnogi od 100 ili 105Ah će se lepo uklopiti.
Ponesite lenjir u kupovinu :osmeh:
Sve je rečeno. Teško je i pročitati a kamoli napisati.
Pozdrav.

evo da pojasnimo i resimo problem kupi modricin suv akumulator oni su i do 50% manjeg gabarita od standardnih i imas 5 godina garancije i resen problem

Zasto vecina vlasnika Imt 560 stavlja jace akumulatore od 135 Ah.
Zbog sporijeg alnasera, ili rotacione pumpe?
Od kada smo kupili 560 pali sa akumulatorom Black Horse 98 Ah.
Samo grejac, i voziii!

U kabinu ne dolazi u obzir!Nema mesta a i da ima nebih to radio.Probaću da nađem u Somboru taj Exide ili taj modričin suvi pa šta mi bog da.Hvala svima poz.

dok je nov traktor ili uradjen motor pali vec poslje zezancija,ako nemas Varte u Somboru nek ti neko iz Hrvatske doveze Vartin.

Ma ima Varta i u somboru samo je to uglavnom putnički program.Našo' sam već nešto od Exide iz teretnog programa što bi mi odgovaralo po dimenzijama i snazi,po preporuci @stalker.Ma snaćiću se već nekako.

Sve znam ali tesko je naci akumulator koji ce dugo sluziti i da traktor pali na -20 kad zamislis.To se jedino sa Torpedom moze dozivijeti.Sa 55ah pali i ljeti i zimi isto bar moj.

Nazad
Vrh