Agro Dan

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Ceo region suočen sa smanjenom potražnjom i potrošnjom mesa i povećanjem zaliha. U Privrednoj komori Srbije kažu da ove godine pandemija korona virusa uzrokuje ozbiljne posledice na regionalnom tržištu.

Stočari zabrinuti zbog niske otkupne cene svinja, pošto kilogram žive mere poslednjih meseci beleži pad. Stručnjaci kao glavni razlog navode činjenicu da je Kina, kao vodeći svetski kupac mesa, zaustavila uvoz.

Počela sezona paprike. Na pijačnim tezgama u Rumi, u ponudi uglavnom babura i crvena roga, a prodavci, za sada, zadovoljni cenom, koja se kreće od 80 do 100 dinara za kilogram.

Dva javna poziva za dodelu podsticaja vinarima i vinogradarima ozbiljan pomak u dosadašnjoj praksi subvencionisanja tih grana. Pomoć države znatno će povećati i modernizovati kapacitete domaćih vinara.

Drugi po redu sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva “Agro Belgrade 2021”, biće održan na Beogradskom sajmu od 21. do 23. januara. Prve godine okupio više od 500 izlagača i oko 35.000 posetilaca.

 
„Argo dan“ za četvrtak, 13. avgust, donosi i ove aktuelnosti:

Ratarske kulture najznačajnije za procenu negativnog uticaja klimatskih promena na poljoprivredu. Suša, visoke temperature i grad, najznačajni problemi, koji zahtevaju urgentno pokretanje mera prilagođavanja.

Proizvođači krompira u nišavskom kraju ove godine zadovoljni rodom. Kažu da uz adekvatnu primenu svih agrotehničkih mera i pažljivo planiranje proizvodnje, mogu izvuću pozitivnu računicu.

U Savezu pčelarskih organizacija Srbije okvirno procenjuju da će meda biti manje za 80 odsto u odnosu na prosek, a da proizvodnja neće preći 2.000 tona. Razlog- loše vremenske prilike u toku cvetanja bagrema.

Vinogradari i vinari iz Srema, uz najsavremeniji analiazator, određuju trenutak berbe i upravljaju procesom proizvodnje vina. Njihovo udruženje Srem - Fruška gora, nosilac oznake geografskog porekla.

Najveća svetkovina Aleksandrovačke Župe, zbog pandemije koronavirusa, proteći će bez karnevala, koncerata i izložbi. Početak berbe i otvaranje vinskih podruma biće simbolično obeleženi, uz sve mere predostrožnosti.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Ove godine biće dobar rod ratarskih kultura i kod svih će biti viškova za izvoz, kažu u Udruženju "Žita Srbije". Očekivani prinos kukuruza procenjuju na preko 8 miliona tona, što znači izvoz od 3,5 miliona tona.

Suncokret pred žetvu dobro izgleda, pa se očekuje uobičajen prinos od oko tri tone po hektaru. Ratari, agronomi i analitičari imaju približnu računicu da će cena biti 35, odnosno 36 dinara po kilogramu.

Interesovanje poljoprivrednika za zakup državnih parcela tokom pandemije raste. U nadležnoj upavi navode da prosečna cena zakupa iznosi oko 190 evra po hektaru, a najveća od 507 evra zabeležena u Staroj Pazovi.

Elementarne nepogode sa gradom i nestabilno vreme uz obilne padavine, zadale muke vinogradarima Aleksandrovačke župe. Bez obzira na to, zrno dobrog kvaliteta, a prinosi manji, što je idealno za dobro vino.

Rakija od jabuke “Ognjena”, nagrađena na Međunarodnom takmičenju za vina i alkoholna pića u Londonu. U konkurenciji više od 3 hiljade uzoraka iz preko 90 zemalja osvojila bronzanu medalju.

 
Subotnje izdanje emisije "Agro Dan" donosi:

Žetva ranih hibrida suncokreta počela ovih dana u Južnom Banatu. Prinosi će varirati od regiona do regiona, pa i pojedinačnih parcela, a glavni razlog velikih odstupanja vremenske prilike i izbor hibrida, kažu stručnjaci.

Šećerna repa za sada u odličnom stanju, a uskoro predstoji treći tretman prskanja protiv bolesti. Proizvođači se nadaju da će porast vrednosti šećera na svetskom tržištu uticati na dalji rast otkupne cene.

Projekat "Smernice za rad silosa u uslovima pandemije COVID-19", omogućiće savetodavnu i tehničku podršku industriji žitarica. Uz preporuke za silose i skladišta, organizovaće se i obuke za učesnike u tom sektor .

Izvoznici jabuka mogu biti zadovoljni ovogodišnjom sezonom. Prosečna izvozna cena za trećinu veća od prošlogodišnje, a povećan i broj tržišta na koja se plasiraju jabuke iz Srbije.

Na području Podunavskog okruga 12 000 hektara pod voćem i vinovom lozom. Kajsija dala 10 do 15% uobičajenog roda, a za ostale voćne vrste, posle više godina, uslovi za proizvodnju bili optimalni i omogućili dobar rod.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

U Podunavskom okrugu očekuju se rekordni prinosi jarih kultura – kukuruza, koji je u ovom području posejan na oko 52 hiljade hektara, čak oko 10 tona. Dobro poneo i suncokret.

Borovnica planula kao alva. Odgajivači iz okoline Vranja prodali je u rekordnom roku, jer i za ovo voće važi da je jedno od najboljih sredstava za podizanje imuniteta.

Ministarsvo poljoprivrede priprema Zakon o šemama kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Proizvodi sa oznakama od “tradicionalnih” do “planinskih” dobiće time isti status i u Evropskoj uniji.

Uskoro razgovori sa Crnom Gorom oko skidanja blokade za uvoz mesa i mesnih prerađevina u ovu zemlju, izjavio predsenik Privredne komore Srbije Marko Čadež i najavio pomoć države i oko izvoza u druge zemlje.

U isčekivanju dobre paše, uspešni proizvođači meda savetuju da se prinosi povećaju i nabavkom kvalitetnih matica. Kod užičkih pčelara kao uspešna pokazala se i „kranjska“ matica.

 
„Argo dan“ za ponedeljak, 17. avgust, donosi i ove aktuelnosti:

Stanje soje obećava verovatno i rekordan rod na vojvođanskim poljima. Ali, cena na svetskom tržištu u padu, što će uticati i na domaće tržište.

Dunje manje rodile nego prošle godine, usled kiša. Ali, voćari iz Banata nadaju se ceni i do 60 dinara po kilogramu jer je neće biti u izobilju.

Krenula berba kornišona u Gospođincima u Sremu. Cena od 20 do 100 dinara po kilogramu - u zavisnosti u koju od 7 kategorija spada.

Livade pored Žitorađa sa lekovitim biljem izvor kvalitetne prirodne ispaše i za koze. Zarada od sira je odlična, pa vlasnici jedne od većih farmi planiraju proširenje stada i do 500 koza.

Za poljoprivrednike iz tri sremske lokalne samouprave i ove godine besplatna analiza zemljišta. Stručnjaci apeluju da je sada pravo vreme za ovaj preko potreban posao.

 
Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije ,,Agro dan":

Akvaponija predstavlja zaokružen ekološki sistem, zasnovan na simbiozi biljaka, riba i mikrobakterija. U takvim uslovima, biljke imaju šest puta brži rast i daju i tri puta veće prinose, nego u klasičnoj plasteničkoj proizvodnji.

Rod paradajza u užičkom kraju, ove godine smanjen zbog velikih hladnoća s proleća, a potom i visokih temperatura u julu. Ipak, plodove odlikuje dobar kvalitet, koji prema rečima povrtara, prati i zadovoljavajuća cena.

Proizvodnja bukovače ne zahteva upotrebu hemijskih preparata, već samo dezinfikovanu prostoriju, vreće, i poparenu slamu. Posao nije zahtevan, mada treba znati da čistiji i pedantniji uslovi, garantuju kvalitetnije gljive.

U okolini opštine Priboj, jako olujno nevreme praćeno grmljavinom, pričinilo ogromnu materijalnu štetu. Na farmi jednog od najvećih proizvođača jaja u ovom kraju Srbije, ugušilo se 1400 koka nosilja.

Zbog nestašice hrane u košnicama, mnogi pčelari Pomoravlja počeli prihranu pčela mednim pogačama, koje koriste uglavnom krajem zime. Upozoravaju i na veliku prisutnost parazitske bolesti varoze.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Počela kampanja “Ne pali strnjiku”, u cilju jačanja svesti o štetnim posledicama takvog uklanjanja žetvenih ostataka sa njiva. Za to krivično delo predviđene visoke novčane kazne, jer ugrožava ljude i prirodu.

Nakon mesa, sojinog i suncokretovog ulja, vina, voća, na spisku izvoznih artikala u Kinu, i mleko za bebe i sirevi. Od šest firmi iz Srbije, sertifikat za izvoz dobile dve – zrenjaninski “Mlekoprodukt" i "Mlekara Ub".

Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa, uveo dve nove kategorije – zaštićeni proizvod i zaštićeni kvalitet. Druga kategorija odnosi se, pre svega, na usitnjeno meso – viršle i paštete.

Domaće rakije iz tri destilerije, članice Nacionalne asocijacije proizvođača, dobile priznanja na uglednom Međunarodnom takmičenju za vina i alkoholna pića u Londonu, objavio Savez proizvođača rakije Srbije.

Proizvođači iz tradicionalno vinogradarskog, smederevskog kraja, ove sezone očekuju i dobar kvalitet i dovoljne količine vina. Obilnije padavine prošle bez loših posledica, izvesna berićetna berba grožđa.

 
Emisija ,,Agro dan" za četvrtak, 20. avgust, donosi i ove teme:

Zbog nedostatka ponude i povećane tražnje, cena kukuruza protekle nedelje dostigla svoj ovosezonski maksimum, ali i najviši nivo u proteklih osam godina. Kukuruz na berzi prodavan za 19 i po dinara, bez PDV-a.

Viktorija grupa, najveći otkupljivač suncokreta u Srbiji, objavila da će ovogodišnji rod akontno plaćati 29,5 dinara po kilogramu, plus PDV. U uslovima otkupa navedeno da akontna cena nema uticaja na konačnu.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ove godine ipak neće biti organizovan u standardnom formatu. Zbog pandemije manifestacija otkazana, a u pripremi virtuelni sajam, po ugledu na evropske.

Na obroncima Fruške gore sve spremno za berbu grožđa. Proizvođači očekuju dobar rod i kvalitet i nadaju se da će kriza na tržištu vina, izazvana pandemijom, već naredne sezone biti prošlost.

Rakija od domaćih sorti šljiva poseduje izuzetne kvalitativne osobine i treba nastaviti sa povećanjem proizvodnje tih sorti, kao i sa širenjem mreže kooperanata, kažu u Grupi za rakiju Unije preduzetnika Čačka.

 
„Argo dan“ za petak, 21. avgust, donosi i ove aktuelnosti:

Visoka cena kukuruza na berzi može potrajati još desetak dana, odnosno do žetve. Dalje kretanje zavisi, pre svega, od cena u Crnomorskom regionu, na osnovu kojih se formira i cena kukuruza u Srbiji.

Postrno zasejan kukurz šećerac, u fazi pred metličenje, a trenutne vremenske prilike mu pogoduju. Poljoprivrednici u Sremu ovih dana obilaze useve i čekaju povoljan trenutak da obave zaštitu.

Učestale kiše tokom leta, ne odgovaraju povrtarima u podunavskom kraju. Na otvorenom polju najveći problem pojava bolesti usled velike vlage, kao i prisustvo novih vrsta štetočina, kažu stručnjaci.

Zbog značajnog pada prinosa ove sezone, viškovi meda minimalni, a najgore prošli pčelari koji nisu na vreme prihranjivali svoja društva. Loše vremenske prilike, ali i upotreba hemije, najveći problemi u pčelarstvu.

Treću godinu zaredom, u Užicu sprovoden javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti živinarstva. Cilj da se u narednom periodu, na teritoriji tog grada uzgaja oko 20.000 koka nosilja.

 
Današnji “Agro dan” donosi:

Nakon pada u martu i aprilu, poljoprivreda u Vojvodini beleži ubrzani oporavak. Pokrajina, koja izvozi dve trećine svojih proizvoda, u prvih šest meseci ostvarila rast izvoza od 6,6 %, u odnosu na isti period lane.

Dugu tradiciju uzgoja hmelja u Bačkom Petrovcu, obnovila plantaža Petrovec d.o.o. Ove sezone očekuju natprosečan rod i kvalitet hmelja, čija cena, zavisno od sorte i pakovanja, iznosi od 4 do 25 evra po kilogramu.

Autohtonih svinja rase "moravka" ima manje od 100 u čitavom zlatiborskom kraju. U uzgoju ove vrste pomaže i država – za umatičeno grlo daje 12.000 dinara, a ako ih je više od 10, sleduje dodatnih 15.000 po krmači.

Korišćenjem savremenih softvera moguće obezbediti sledljivost i bezbednost lanca snabdevanja hranom. Precizna poljoprivreda optimizuje proces proizvodnje i povećava konkurentnost proizvođača.

Padine Fruške gore pružaju odlične uslove za voćarstvo i vinogradarstvo. Uzgoj ranih sorti bresaka i grožđa, koje pre drugih dospevaju na tržište, sremskokarlovačkim voćarima omogućava veću zaradu.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove aktuelnosti:

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić ocenio da poljoprivreda u Srbiji napreduje, skrenuvši pažnju i na to da svake godine imamo sve veći rod pšenice, kukuruza i soje.

Kukuruz dostiže rekorde na Produktnoj berzi sa većom cenom i za 34 odsto od prošle godine. Ipak, situacija će se promenti početkom žetve, pa time i povećanjem ponude.

Cena hrane u Srbiji prosečno manja za 32 odsto nego u Evropi. Utisak većih cena daju najskuplji proizvodi kojih su pune police u domaćim supermarketima, ocenjuju u Privrednoj komori Srbije.

Branje šljiva oko Vranja skoro završeno. Proizvođači zadovoljni otkupnom cenom od 20, iako se u nekim krajevima Srbije plasira i za 45 dinara.

Prvi kupus već se bere u Lužničkoj dolini iz koje stižu najveće količine povrća na užičku pijacu. Proizvođači se nadaju da će, kao i prošle godine, cena ovog povrća biti veća kako sezona bude odmicala.

 
Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

Posle malog roda pšenice zbog slabih padavina, ratari iz Srednjeg Banata zadovolni rodom suncokreta. I dok neki smanjuju površine pod ovom uljaricom, u selu Krajišnik udvostričili zasad.

Od povrtarskih kultura najveće zarade od belog luka, paprike, naročito začinske, zatim i krastavaca, pa i paradajza. Nedavne žalbe na njegovu ovogodišnju nisku cenu, stručnjaci procenjuju kao markentinški trik.

Potrošnja piva, u prvom talasu epidemije u Srbiji opala za 11 odsto. Zbog vanrednog rada ugostiteljskih objekata i u junu i u julu, izvesna manja potrošnja i u ovom periodu.

Povratnici iz inostranstva, pa i nekadašnji uspešni košarkaši, vraćaju se i posvećuju i poljoprivredi. Između ostalog, biraju organsku proizvodnju i stočarstvo kao izgledne za dobre prihode.

Branje lisičarki i vrganja na Pešteru donosi zaradu i do 50 evra dnevno. A o zdravlju koje donose svedoči primer 84-godišnjaka koji dnevno skupi i 45 kilograma gljiva.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 25. avgust, donosi i ove teme:

Zbog problema u izvozu i viška junadi, Udruženje „Agroprofit“ šalje novi predlog državi. Zbog samo delimičnog uspeha zamene za merkantilni kukuruz, ideja je da država uloži 2 miliona evra u otkup junadi.

Tržište Bliskog istoka prihvatilo bi srpsku šljivu, poručuju iz Privredne komore Srbije, ukoliko bi prilagodili sortiment i ispoštovali visoke standarde u proizvodnji i pakovanju.

Na početku berbe, odgajivači crvene paprike ajvarke u plastenicima u leskovačkom kraju zadovoljni rodom. Ali na otvorenom, rod ajvarke zbog učestalih kiša biće znatno manji.

Internet prodavnica „Kupuj sa Kosmeta“ , gde svoje proizvode nude srpski poljoprivrednici i preduzetnici iz južne pokrajine, uspešno startovala. Najbolja prodaja do sada vina iz Hoče i organskih proizvoda.

S namerom da srpski tartufi ne idu u svet kao proizvodi pod oznakom drugih zemalja, povratnica iz Amerike otvorila firmu za proizvodnju sosova, džemova i drugih proizvoda od ove skupe pečurke.


 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas Vam je pripremila sledeće teme:

Za obnovu zemljišta posle paljenja strnjišta potrebno i više od 50 godina, ponovo upozoravaju poljoprivredni, ali i stručnjaci iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

U tradicionalno ratarskom kraju, u banatskom Neuzinu, Zemljoradnička zadruga počela da se bavi i povrtarstvom. Razlog - smanjenje rizika u poslovanju.

Dobit na tržištu obezbeđuju samo velike količine krompira. Da bi proizvodnja bila uspešna, neophodna mehanizacija, ističu povrtari iz Banata.

Iako je na početku epidemije zabeležen i porast potražnje, trenutno opala prodaja pilećeg mesa. Proizvođači tovnih pilića očekuju promene na tržištu u septembru i oktobru.

Posle 19 predloga u šta je najprofitabilnije ulagati u oblasti poljoprivrede, Nacionalni tim za preporod sela Srbije najavljuje donošenje i objedinjenog Nacionalnog programa za preporod sela Srbije.

 
Emisija ,,Agro dan" za četvrtak, 27. avgust, donosi:

Žetvu suncokreta u srednjem Banatu privremeno zaustavile obilne padavine. Prvi otkosi sa njiva na malo višim terenima pokazuju rod od 2 i po do 3 tone po hektaru.

Konačna cena suncokreta znaće se na kraju žetve, procenjuju stručnjaci. Za poljoprivrednike bitna i ponuda trgovaca koji izvoze, jer naše uljare neće dozvoliti da ostanu bez sirovine.

Ajvar će, sudeći po prvim cenama crvene paprike na pijacama od 130 do 150 dinara, biti ove godine skuplji. Ipak, cenu će određivati i kupovna moć građana, procenjuju agroekonomisti.

Zbog smanjenje ponude, cene bagremovog meda rastu u Evropi dok Savez pčelarskih organizacija najavljuje tu mogućnost i kod nas i poziva pčelare da za analizu prijavljuju sve vrste meda.

Posle ulaganja od 7 i po miliona dinara u prerađivački objekat, Zadruga žena „Kosjerka“ na tržište već plasira 2 tone prirodnih prerađevina od voća. U planu povećanje proizvodnje za 10 puta.

 
„Argo dan“ za petak, 28. avgust, donosi i ove teme i aktuelnosti:

Srbija će sa po 12 i po hiljada evra pomagati mlade poljoprivrednike iz Republike Srpske, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Bosna i Hercegovina zabranila uvoz rashlađenog goveđeg mesa, obrazlažući to visokim veterinarskim rizikom. Stočari to tumače i zaštitom tržišta u ovoj zemlji.

I stočarima ove godine, i pored pada potražnje, pomaže uspešan rod biljnih kultura. Profit mogu da ostvare oni koji proizvode hranu na sopstvenoj farmi, tvrde odgajivači svinja iz okoline Vranja.

Pri kraju sezone, malinari u okolini Ivanjice, i pored velikog nevremena pred branje, zadovoljni rodom. Kvalitet roda pokrio manjak u prinosu, ističu hladnjačari.

Zasadi lešnika i oraha, i uz malo pažnje donose dobit, tamo gde je dobra mikroklima i zemljište. A primer penzionera iz okoline Požege svedoči kako se može oživeti zapušteno porodično imanje i dodatno zaraditi.

 
Subotnje izdanje emisije "Agro Dan" donosi:

U poslednjih 20 godina u Srbiji je bilo 7, a u prethodnih 50 samo 3 sušne godine. Domaći stručnjaci, povodom Svetske nedelje voda, apeluju da vodu štedimo, a da spas za pojoprivrednike jeste navodnjavanje, ali i izgradnja akumulacija.

Kukuruz dočekuje žetvu u odličnom stanju u Nišavskom okrugu. Padavina bilo kada treba, a vrućine zbog sve kraćeg dana ne mogu da ga ugroze, procenjuju stručnjaci.

Obnovljeni izvoz junadi za Tursku iz jedne od sremskih klanica najava nastavka plasmana i u druge zemlje i konkretizacije saradnje sa Kinom. iz Udruženja „Agroprofit“ zato odgajivačima poručuju da sačekaju sa prodajom.

Cena breskve viša u proseku za oko 20 dinara nego lane. A rod u sopotskom kraju, zbog povoljnih vremenskih prilika za ovo voće, i do 20 odsto veći nego prošle godine.

Srpski sportisti, i bivši i aktivni, umesto ugostiteljstvu, sve više se posvećuju poljoprivredi. A među košarkašima, sudeći i po primeru trenutnog kapitena Crvene zvezde, najpopularnija borovnica.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

Iz Udruženja „Agroprofit“ obaveštavaju medije da će Ministarstvo poljoprivrede Vladi Srbije predložiti da se izdvoje sredstva za otkup junadi. Klaničari bi u tom slučaju, kada izvrše otkup, iz budžeta dobili dodatna sredstva.

Pšenicu i dalje na novosadskoj Produktnoj berzi domaći mlinari ne traže, dok u svetu njena cena skače. Po trenutnim podacima, na Berzi očekuju i pad cene kukuruza u sledećem periodu.

U toku treća berba duvana u Sremu. Proizvođači, posle varljive godine, ipak, zadovoljni kvalitetom i prinosom i nadaju se da će do kraja sezone imati još tri skidanja duvana sa svojih njiva.

Sve omiljenija sorta jabuka Gala na svetskom tržištu donela voćarima i do 70 tona po hektaru. A sve veća tražnja, i zbog podbačaja u nekim zemljama, obećava odgajivačima jabuke iz Srbije izvrsnu godinu.

Od uvoza sadnica malusa u Evropsku uniju, koja je nedavno ponovo dozvoljena, najveću korist imaće Rasinski okrug. Sa ovog područja stiže oko 90 odsto proizvodnje sadnica voća u našoj zemlji.

 
„Argo dan“ za ponedeljak, 31. avgust, donosi:

Sve više zasada borovnice u užičkom kraju. Najviše zaradili voćari koji su do roda stigli na početku sezone, ali ova godina sa prosekom od 4 evra po kilogramu i rodom do 11 tona po hektaru dobra za sve proizvođače ovog voća.

Skinite oštećeno lišće i izdanke, primenite zaštitu od štetočina, odstranite korov - sve ovo savetuju agronomi na kraju berbe malina, kako bi i iduće godine rod bio dobar.

Uskoro onlajn berza za one koji se na veliko bave proizvodnjom vina i grožđa, najavljuje Savez vinara i vinogradara Srbije i poziva zainteresovane da prijave svoje proizvode.

Kazna za one koji pale setvene ostatke, pored novca, je i pasivno stanje njihovog poljoprivrednog dobra u toku tri godine. Ipak i dalje požari česti i na sremskim njivama, jer je teško nekoga uhvatiti u ovom nedelu.

Nestaju biljke i stoka, vreme se menja. Za 50 godina prinosi meda po košnici drastično smanjeni, svedoče iskusni pčalari iz Vojvodine.

 
Nazad
Vrh