Agro Dan

„Agro dan“ za ponedeljak, 9. mart, donosi:

Srbija i Rusija postigle dogovor o povećanju robne razmene u oblasti poljoprivrede, kao i o ukidanju trenutne zabrane izvoza na tržište Ruske Federacije za srpske proizvođače mesa i mlečnih proizvoda.

Osnivačka skupština Asocijacije proizvođača robne marke Srbije, okupila proizvođače prehrambenih proizvoda, predstavnike maloprodajnih lanaca, distributera i Privredne komore. Cilj - podrška razvoju privatne robne marke.

Savetodavna pomoć pri konkurisanju za podsticaje, garantovan plasman i naplata proizvoda, stručna pomoć u izradi biznis planova i specijalizaciji proizvodnje, neke od usluga Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije.

Na otvaranju 38. Sajma pčelara Vojvodine, pokrajinski sekretar Vuk Radojević pozvao pčelare da zajedno sa državom i pčelarskim organizacijama nastave da rade na unapređenju pčelarske proizvodnje.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Ostalo još mesec dana do početka prolećne setve jarih kultura. U Zadružnom savezu Vojvodine smatraju da će ove sezone seme, đubrivo i zaštitna sredstva, zemljoradnike koštati sedam do deset odsto više nego lane.

Javna nadmetanja u drugom krugu licitacije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Kikinde, biće održana 26. i 27. marta. Licitiraće se za nešto više od 4.000 hektara, a cena zakupa biće 20 % niža nego u prvom krugu.

Mnogi voćari iz Bačkih Vinograda, Horgoša i drugih mesta na severu Bačke, odlučili da iskrče zasade jabuka. Tvrde da nemaju računicu, dok stručnjaci uveravaju da sorta “ajdared” trenutno ima izvanrednu cenu i do 75 dinara za kilogram

Na teritoriji Pirotskog okruga sprovedena preventivna akcija u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja. Tom merom obuhvaćena sela u okolini Pirota i Dimitrovgrada, kako bi bilo sprečeno izbijanje epidemije kod domaćih svinja na tom područiju.

U strukturi razmene sa svetom, Srbija izveze cveća za četiri miliona evra, a uveze za 11 miliona evra. U srpskom izvozu više od 40 odsto čini rezano cveće, slede ukrasno bilje i sadni materijal, a najviše našeg cveća stigne u zemlje Evropske unije.

 
Emisija ,,Agro dan" za sredu, 11. mart, donosi i ove teme:

Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa USAID-om, objavilo prognozu cena deset odabranih poljoprivrednih proizvoda u 2020-oj godini. Prema toj proceni, prosečna cena pšenice biće oko 160 evra po toni sa unutargodišnjim varijacijama.

Izmenom pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju, ta podsticajna sredstva uvećana za 400% u odnosu na iznos za klasičnu biljnu proizvodnju. To znači da proizvođači mogu da ostvare 26.000 dinara po hektaru.

Održiva poljoprivreda nastaje iz potrebe da se sačuvaju prirodni resursi, a istovremeno ostvare visoki prinosi i dobra zarada za proizvođače. U svetu razvijeni brojni alternativni sistemi, od kontrolisane do biodinamičke i, kod nas najpoznatije, organske proizvodnje.

Bez udruživanja stočara, nema perspektive u tom poslu, zaključeno na sastanku održanom povodom četvorogodišnjice rada Uzgajivača svinja Srema i Mačve. Predstavnici resornog ministarstva obećavaju podršku i finasijsku pomoć države.

Agencija za ruralni razvoj Sremske Mitrovice raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstva udruženjima građana za projekte koji utiču na razvoj ruralne ekonomije, kroz unapređenje primarne proizvodnje, prerađivačke delatnosti i ostalih elemenata politike ruralnog razvoja.

 
Emisija ,,Agro dan" za četvrtak, 12. mart, donosi:

Tokom 2019, uvezeno skoro 148.000 tona povrća, u vrednosti od 98 miliona evra, pokazuju podaci Privredne komore Srbije. U našu zemlju stiže paradajz iz Albanije, Grčke i Severne Makedonije, arpadžik i crni luk iz Holandije, lubenice i dinje iz Grčke.

Republička direkcija za robne rezerve izvršiće naturalnu razmenu do 10.000 tona merkantilnog kukuruza, roda 2019. godine, za tovnu junad. Proizvođači zahteve mogu predati do 20. marta, a rok za realizaciju naturalne razmene ističe 15. aprila.

Opština Lapovo prošle godine podelila subvencije u iznosu od dva i po miliona dinara, za 400 gazdinstava. I u 2020. za raspodelu određeno isto toliko novca, a moći će da apliciraju i domaćinstva koja se bave stočarstvom.

Poljoprivrednici na području Sremske Mitrovice i ove godine mogu računati na pomoć Agencije za ruralni razvoj. Za nekoliko konkursnih linija opredeljeno 7 miliona, a trenutno aktuelan konkurs za seoska turistička domaćinstva, vredan milion dinara.


Drugi Viteški salon vina biće održan 30. maja u Kulturnoj stanici "Eđšeg", u Novom Sadu. Vinarije sa teritorije Vojvodine na toj manifestaciji biće u prilici da se predstave međunarodnoj publici, odnosno gostima Reda vinskih vitezova Evrope.

 
,,Agro dan" za petak, 13. mart, donosi i ove aktuelnosti:

Iako država vraća od 40 do 75 % uloženih para, u Srbiji osigurano svega 10%, od ukupno 3,5 miliona hektara obradivih površina. Razlog nepoverenje poljoprivrednika u osiguravajuće kuće i tvrdnje da procenitelji kasno izlaze na teren i priznaju štetu mnogo manju od realne.

Kukuruz će i ove godina biti najzastupljenija biljna kultura. Poljoprivredni stručnjaci sevetuju da se ne žuri sa setvom, preporučuju da se u setvenu strukturu obavezno uvrste hibridi različitih grupa zrenja i napominju da važan uslov za dobar prinos predstavlja i setvena norma.

Bolje razvijen korenov sistem koji omogućava efikasnije iskorišćavanje vode i hraniva, otpornost na glavne biljne bolesti i štetočine, unapređen odnos prinosa i stabilnosti, odlikuju hibride kukuruza kompanije Sindženta.

I na parcelama male površine može se razviti uspešna poljoprivredna proizvodnja i ostvariti solidna zarada. Primer za to gazdinstvo iz Vrčina kod Grocke, koje proizvodi kvalitetan rasad za rano povrće, a od nedavno, delatnost širi i sadnicama ruža.

Lekovito i aromatično bilje već u drugoj godini donosi profit tri puta veći od investiranog novca, pokazuju istraživanja o potencijalima tog biznisa. Ipak, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku lekovito i aromatično bilje u Srbiji zauzima tek nešto više od 1.750 hektara.

 
Subotnje izdanje emisije ,,Agro dan" donosi:

U Ministarstvo poljoprivrede do 31. decembra 2019. pristiglo 37.700 zahteva za podsticaje za kvalitetna priplodna grla. Kompletni predmeti obrađeni, isplata u toku i do 25. marta svi poljoprivrednici će dobiti novac, poručuju iz nadležnog ministarstva.

U tovu svinja prostora za zaradu proizvođača sve manje, tvrde u Udruženju stočara Srema i Mačve. Uz cenu prasadi, tovljače opterećuju i troškovi hraniva, premiksa i drugih komponenti, a problem predstavlja i to što nema dovoljno domaće proizvodnje.

Studija, koja sadrži prikaz troškova i moguće zarade za 38 najvažnijih biljnih kultura, pruža uvid u okvirne prihode i rashode, odnosno ekonomski efekat u pojedinim linijama proizvodnje. Primera radi, od jednog hektara rukole može da se prihoduje tri miliona i trista hiljada dinara.

Izvoznici svih vrsta voća iz Srbije u Rusiju, osim jabuka, breskvi i nektarina, ubuduće će lakše plasirati robu na to tržište. Zahvaljujući novim pravilima, neophodni minimalni kapacitet hladnjača smanjen sa 500 na 200 tona, saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede.

Fitoplazma ili zlatasto žutilo vinove loze nanosi izuzetne ekonomske štete, pošto trajno uništava čokote. Ova bolest trenutno prisutna u gotovo svim našim vinogorjima, posebno u napuštenim zasadima i kod vikendaša, koji nedovoljno štite svoje vinograde.

 
Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:

Za nabavku kvalitetnih priplodnih junica, umesto dosadašnjih 3, podsticaji i do 5 miliona, objavilo Ministarstvo poljoprivrede. Za kvalitetna priplodna grla u drugim oblastima stočarstva, pomoć do 3 miliona dinara.

Napustili grad, došli u selo i uspeli. Rad, pamet i pomoć države doveli ih do profitabilne farme koza i mlekare.

Za dobre prinose kukuruza bitno rano suzbijanje korova. Iz kompanije Syngenta preporučuju Lumax i Camix.

Brašna ima dovoljno, poručuju iz „Žitounije“. Rafovi se brzo nadopune i pored sporadičnih nestanaka kilogramskih pakovanja.

Hibiridi nove generacije paradajza nisu retkost u selu Batušinac pored Merošine. Ulaganje u rasad donosi kvalitetnije i skuplje proizvode.


 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Nema potrebe za ograničenjem izvoza, poručuju proizvođači brašna. Ima dovoljno i sirovina i kapaciteta za sve, i pored povećane tražnje.

Ove godine veliki skok površina koje će biti zasejane šećernom repom. Kao i uvek, najviše interesovanja za kukuruz na njivama.

Opština Ruma svojim poljoprivrednicima ove godine pomaže sa skoro 21 milion dinara. Istovremeno za pokrivanje kamata na kredite pomaže resorno Ministarstvo.

Srpska poljoprivreda u 2019. izvezla 3,6 milijarde, a uvezla robe u vrednosti od dve milijarde dinara.

Potreban razvoj komunalne i putne infrastrukture za jači razvoj ruralnog turizma, pokazuju i iskustva domaćina iz okoline Gornjeg Milanovca.

 
Emisija ,,Agro dan" za utorak, 17. mart, donosi:

I poljoprivrednici i otkupljivači saglasni da nedavno objavljene očekivane otkupne cene nikoga ne obavezuju. Iz resornog ministarstva poručuju da prate kretanja na domaćem i svetskom tržištu i da će velika odstupanja u redovnom otkupu ukazivati na mešetarenje ili kartelsko ponašanje.

Odluka države da za razmenu merkantilnog kukuruza za živu junad odvoji 10.000 tona, veoma korisna, ali nedovoljna da se smiri tržište, ocenjuje Upravi odbor udruženja Agroprofit. Zbog toga predlažu da se za ovaj model odvoji još 5.000 tona merkantilnog kukuruza.

Inovativni klaster “Panonska pčela” ima zadatak da poveže nauku i proizvodnju, sa ciljem da unapredi i inovira pčelarsku struku. To bi trebalo da doprinese povećanju konkurentnosti, ali i rešavanju posledica klimatskih promena i usklađivanju naših zakona i pravilnika sa standardima EU.

Gotovo celokupna setva ozimih strnih žita, na teritoriji Nišavskog okruga, obavljena van optimalnog roka. Zahvaljujući kišama i relativno toploj zimi, zakašnjenje u setvi prilično nadoknađeno, a usevi trenutno u odličnom stanju, procenjuju stručnjaci.

Nepovoljni meteorološki uslovi prethodnih meseci posebno će pogoditi voće, pa proizvođači prizivaju obilne kiše u aprilu i maju. Zbog visokih temperatura biljke već ušle u razvijeni period vagetacije, pa najveća opasnost preti od prolećnog mraza.

 
Emisija ,,Agro dan" za sredu, 18. mart, donosi i ove teme:

Uprava za agrarna plaćanja saopštila da zbog proglašenja vanrednog stanja, poljoprivrednici koji nisu podneli zahtev za osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2020. godini, to ne moraju da čine. Na osnovu poslednjeg preseka stanja iz 2019., sredstva će im svakako biti isplaćena.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije od premijerke zatražio da se, uz posebne mere opreza, dozvoli kretanje pčelarima starijim od 65 godina do pčelinjaka. Saopšteno i da se otkazuje svečano otvaranje pogona “Naš med” u Rači, zakazano za 27. mart.

Na poslednjem sastanku stočara u Stejanovcima, u organizaciji Asocijacije stočara Srema i Mačve, jedna od tema bila i afrička kuga svinja. Tom prilikom istaknut značaj prevencije zaraze, naročito u tom regionu, poznatom po uzgoju domaćih svinja.

Šest opština u Srbiji uključeno u projekat, u kom žene iz ruralnih područja uče kako da pokrenu, i sopstvenu proizvodnju predstave na virtualnom tržištu. Tokom šest meseci, oko 120 žena, više od 300 sati pohađalo predavanja i praktični rad.

Veliki pehar za najbolje vino na internacionalnom ocenjivanju vina od kadarke, održanom proteklog vikenda u mađarskom gradu Kiškerešu, ove godine dolazi u Srbij. Vino Rapsodija 2015 vinarije ’Tonković’ apsolutni pobednik ovog prestižnog takmičenja.

 
„Agro dan“ za četvrtak, 19. mart, donosi i ove teme i aktuelnosti:

Povodom odluke o zabrani izlaska građanima starijim od 65, odnosno 70 godina, predsednik Aleksandar Vučić istakao da deo poljoprivrednog stanovništva te starosne dobi, mora da obavi setvu kukuruza, soje i repe.

Počela setva šećerne repe u Vojvodini. Ratari kažu da se taj posao odvija prema planu, tvrde da ima dovoljno repromaterijala, ali da problem predstavlja značajan nedostatak vlage u zemljištu.

Kao kompletno rešenje za rano suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu, kompanija Sindženta preporučuje preparate koji se mogu primenjivati do trećeg lista razvoja useva.

Iz Republičke direkcije za robne rezerve obavestili učesnike Javnog poziva za naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za tovnu junad, da će zbog vanrednog stanja, otvaranje ponuda biti obavljeno bez prisustva Ponuđača.

Novim izmenama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku, uvedene posebne olakšice u uslovima otplate kredita za nabavku životinja za priplod, a od sada i za dalji tov.

 
Današnji ,,Agro dan" donosi:

Svaki poljoprivredni proizvođač, koji mora da obavlja poljske radove u vreme zabrane kretanja, ima obavezu da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja. Odobrenje potrebno u slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite zasada od mraza.

Svim poljoprivrednicima biće isplaćeni podsticaji za biljnu proizvodnju, kao i subvencije za nabavku malih traktora. I proizvođači koji do sada nisu podneli zahtev dobiće novac do kraja marta, na osnovu zahteva iz 2019, poručuju iz Uprave za agrarna plaćanja.

Prolećna setva kukuruza mogla bi početi za oko dvadesetak dana u nižim regionima i na toplijim zemljištima. Poljoprivrednici ne treba da strahuju od nedostatka repromaterijala, kažu stručnjaci i ističu da gotovo svi ozbiljni proizvođači već imaju obezbeđen semenski materijal i đubrivo.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije, Dobrivoje Radović, apelovao na poljoprivrednike koji uzgajaju to voće da započnu radove u zasadima. Poručuje da se strogo pridržavaju higijenskih mera kako bi se predupredila mogućnost širenja virusa corona.

U suzbijanju jednog od najznačajnijih parazita jabučastog voća, koji prouzrokuje bakterioznu plamenjaču, Erwix, novi biofungicid kompanije Agrounik, pokazao izuzetnu efikasnost. Koristi se pre otvaranja cvetova, u punom cvetanju i precvetavanju.

 
Subotnje izdanje emisije ,,Agro dan" donosi:

Zbog novonastale situacije, Republička direkcija za robne rezerve u stalnom kontaktu sa skladištarima. Građanima poručuju da Srbija ima dovoljno žitarica, šećera, ulja, mleka, junadi koja se mogu preraditi u meso.

Vlasnici i korisnici, isključivo biljnih zasada, koji treba da sprovedu određene agrotehničkih mere, treba da se obrate Upravi za zaštitu bilja mejlom ili telefonom, kako bi im se omogućilo kretanje.

Setva suncokreta na pragu. Poljoprivredni stručnjaci savetuju da se ta kultura seje kada temperatura zemljišta na dubini setve bude na nivou prozvodnog minimuma za klijanje i nicanje, odnosno 8 do 10 C.

Korona virusi prisutni kod svih vrsta životinja. Međutim, do sada nije utvrđeno da se vrste i sojevi koji cirkulišu kod domaćih životinja u Srbiji, mogu preneti na ljude i dovesti do poremećaja zdravstvenog stanja, tvrde stručnjaci.

„Mursijano granadina“, nova rasa koza poreklom iz Španije, prvi put stigla u Srbiju, zaslugom profesora Ljubiše Petrovića i njegovog preduzeća. Ideja da se uzgojem te rase unapredi proizvodnja mleka i mlečnih prerađevina u Srbiji.

 
Nedeljno izdanje emisije "Agro dan" donosi:

I za voćare zbog zaštite zasada od mraza i za pčelare zbog prolećnih radova, kao i za druge poljoprivrednike potrebna dozvola nadležnih za boravak na posedima - od 8 sati uveče do 5 ujutru.

Gradske vlasti iz Sremske Mitrovice obezbedile nesmetane uslove za setvu svojim poljoprivrednicima. I uz poštovanje svih upozorenja, radovi će biti obavljeni na vreme.

Zbog blage zime, razne štetočine prete pšenici. Iz kompanije Syngenta poručuju da je pravo vreme da se primeni zaštita fungicidima.

Setva šećerne repe počela i u čenejskom ataru u Vojvodini. Ratari sigurnije ove godine u dobre prihode.

U plastenicima u Selevcu kod Smederevske Palanke ove godine povrtari počeli uzgoj u saksijama. Po savetu stručnjaka ovakva proizvodnja neophodna posle ispošćavanja zemlje.

 
,,Agro dan" za ponedeljak, 23. mart, donosi i ove aktuelnosti:

Dozvole za boravak van svojih domova moraju da traže i poljoprivrednici. Ministarstvo obezbedilo posebne telefone i mejl za tu svrhu.

Iako nema dokaza da se korona virus prenosi preko hrane, Uprava za veterinu izdala posebna uputstva za rukovanje namirnicama.

I vojvođanski fondovi poljoprivrdnicima ponudili odlaganje otplate kredita. Nema zateznih kamata, a plaćanje izostalih rata podeljeno do kraja ugovorenog roka.

Zbog povećane tražnje na prehrambenom tržištu, veća i trgovina i u obimu i novcu na Produktnoj berzi.

I u niškom ataru pšenicu neki ratari seju i na površinama većim od 50 hektara. Prinosima zadovoljni posle primene agrotehničkih mera.

 
„Agro dan“ za utorak, 24. mart, donosi:

Poljoprivrednici i zadrugari Srbije prilagodili rad vanrednom stanju i sve spremili za prolećnu setvu. U toku tehnička obrada, tretiranje stajskim đubrivom, a uskoro počinje i prskanje pšenice protiv korova i bolesti.

U Banatu, u poređenju sa drugim područjima pokrajine, suncokret se najviše seje. Na interesovanje ratara utiče i nagoveštaj otkupljivača da će novi rod plaćati tri-četiri dinara više nego prošle sezone.

Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije nadležnima predložila da se dozvoli ratarima i “rad u trećoj smeni”. To bi značilo da poljoprivrednik koji ostane na njivi posle 20 časova, može da radi i tokom noći.

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva, svaki proizvođač dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju. Rok za odgovor 48 sati od prijema poruke.

Uzgoj ukrasne živine, rasnih koka atraktivnog izgleda, sem hobija, može da predstavlja i izvor pristojne dopunske zarade. Odgajivači ne bi trebalo previše da ukrupnjavaju jata, jer kvantitet nepovoljno utiče na kvalitet.

 
U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

Kajsije i breskve na udaru mraza, zbog toga što prve cvetaju u proleće, ali niske temperature nisu uništile sav rod ovih voćki na jugu Srbije. Stručnjaci podsećaju da paljenje guma ispod krošnji, orošavanje u zoru, kao i tretiranje preparatima na bazi aminokiselina, može zaštiti voće od mraza.

Pod uticajem blage i suve zime, uz neuobičajeno toplo vreme krajem februara i početkom marta, vegetacija prilično poranila. Ukoliko niske temperature potraju, u Podunavskom okrugu najugroženiji zasadi kajsije, breskve i nektarine, po površinama i najdominantniji u ovoj regiji.

Prolećna setva počela samo za šećernu repu, dok će za ostale kulture, zavisno od vremenskih prilika, startovati između 1. i 15. aprila. Iz Udruženja Žita Srbije ističu da ratarima treba omogućiti kretanje između 5.00 i 20.00 časova, kako bi taj posao mogao da bude završen na vreme.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio da će kvasac krenuti prema pekarama, a u naredna dva do tri dana i ka prodaji u trgovinskim lancima. Ministarstvu trgovine predložiće zabranu izvoza, dok se ne snabdeju sve domaće trgovine.

Visoka otkupna cena i prosečan prinos od tone i po po jutru čine uzgoj leblebije unosnim poslom za poljoprivrednike koji obrađuju manje površine. Prerađevine, u vidu finog brašna ili ljuspica sa visokim sadržajem belančevina, sve traženije kao zdrava hrana.

 
Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

Pšenica će proći bez ozbiljnijih posledica zbog snega u martu, a uljanoj repici više smetao mraz tokom prethodnih dana. Padavine će pomoći da zemlja nadoknadi nedostatak vlage i ne predstavljaju opasnost za prolećnu setvu.

Aktuelne vremenske prilike ne pogoduju tek iznikloj šećernoj repi. Do početka zahlađenja, prema raspoloživim podacima, tom kulturom posejano oko 60 odsto površina, a nakon što prođe ovaj hladni talas videće se prave razmere štete.

I pre zahlađenja i snega, malinari u ariljskom kraju imali problem da u uslovima vanrednog stanja, obave neophodne radove u svojim zasadima. Izuzetno teško se nalaze radnici za vezivanje malinjaka, a malina ne može da čeka.

Otkako se virus COVID 19 pojavio u Srbiji, stanje na farmama, prema rečima veterinara, uobičajeno. I sami stočari, svesni važnosti poštovanja preporuka o smanjenu socijalnih kontakata, veterinare pozivaju samo u hitnim slučajevima.

Na molbu Saveza pčelarskih organizacija Srbije, omogućeno da na pčelinjak mogu da idu i pomoćnici, bez obzira na to jesu li članovi poljoprivrednog gazdinstva. Iz SPOS-a napominju da ne sme doći do zloupotreba ovih dozvola.

 
„Agro dan“ za petak, 27. mart, donosi:

Najpogubniji po voće bili mrazevi od -2 do -6 stepeni, na severu Vojvodine. Prema prognozama stručnjaka, kasije stradale oko 90 odsto, breskve između 50 do 60, koliko i trešnje u tek podignutim voćnjacima, gde nije bilo zaštite.

Za razliku od voćara i stručnjaka u Vojvodini, u centralnoj Srbiji procenjuju da martovski sneg neće loše uticati na voćnjake. Prema sadašnjim vremenskim uslovima i stanju u zasadima, predviđaju dobru godinu što se tiče rodnosti.

Bez obzira na uvođenje vanrednog stanja zbog korona virusa, radovi u polju ne mogu da se odgode. Proteklih dana u Sremu počela setva šećerne repe, a poljoprivrednicima dozvoljeno da, uz određene uslove, na njivama ostaju i nakon zabrane kretanja.

Za stimulisanje rasta i razvoja biljaka i veći prinos povrtarskih kultura, kompanija Agronuk preporučuje Slavol. Primenom Unistarta, pre setve, povećava se plodnost zemljišta, dok probleme uzrokovane stresnim uslovima, poput mraza i suše, uspešno rešava Amiksol.

Poljoprivredne stručne savetodavne službe preduzimaju sve propisane mere za zaštitu zaposlenih i poljoprivrednika od pandemije korona virusa Savetodavci i dalje na raspolaganju proizvođačima, ali uz izbegavanje neposrednog kontakta.

 
Subotnje izdanje emisije ,,Agro dan" donosi:

Padavine jesu dobro došle usevima, jer popunjavaju rezerve zimske vlage, a sneg nosi sa sobom i mineralni azot. Stručnjaci ipak pozivaju na oprez, pošto će se značajna količina infektivnog materijala u usevima pšenice, aktivirati sa zagrevanjem, u vlažnim uslovima.

Za prvi tretman pšenice i efikasnu zaštitu od bolesti u ovom periodu, Syngenta preporučuje fungicid Amistar extra. Dugotrajno preventivno i brzo kurativno delovanje obezbeđuje fungicid Cherokee, efikasan i pri nižim temperaturama.

Sneg prekinuo setvu krompira na otvorenom, u Jablaničkom okrugu, gde bi trebalo da bude obavljena na 1.800 do 2.000 ha. Do sada, krompir posejan samo na zemljištu lakšeg mehaničkog sastava, dok se nastavak očekuje narednih dana, kada temperatura poraste.

Grad Zrenjanin obaveštava sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače sa svoje teritorije, da će javna nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta biti održana od ponedeljka, 30. marta, na Gradskom stadionu u Karađorđevom parku, zapadna tribina.

Na osnovu odluke Štaba za vanredne situacije u Rumi, najpoznatiji vašar u Srbiji otkazan do daljnjeg. Sa tradicijom dugom 270 godina, slovi za jedan od najposećenijih vašara u našoj zemlji, a do sada bio prekidan samo u vreme velikih epidemija.

 
Nazad
Vrh