Agro Dan

Agro Dan utorak, 02.04.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Proizvođači malina i kupina razgovaraće 5. aprila o problemima u proizvodnji tog voća sa premijerkom, ministrima trgovine i poljoprivrede i predstavnicima carine, najavio predsednik Asocijacije malinara Srbije.

*Uz probleme zbog niskih otkupnih cena, ali i nepovoljnih vremenskih uslova, ove sezone malinare zadesile nove nedaće. U mnogim zasadima primećeno sušenje stabljika, stručnjaci tvrde, zbog neadekvatne agrotehnike.

*Pravovremena zaštita pšenice od korova jedan od činilaca koji utiču na konačan prinos. Herbicid Lancelot ( lanselot) kompanija Agromarket preporučuje za efikasno suzbijanje širokolisnih korova, među kojima i galijuma i prilepače.

*Grad Novi Sad u saradnji sa NALED-om 8. Aprila organizuje obuku poslodavaca iz oblasti poljoprivrede na temu "Angažovanje sezonskih radnika -novi zakonski okvir i on-line sistem za prijavu ".

*Srbiju karakteriše dominacija mešovitih gazdinstava. Više od polovine poljoprivrednika bavi se i biljnom i stočarskom proizvodnjom, pošto su zbog nesigurnosti primorani da svaštare.

[video=youtube_share;HyOCHzhopxM]http://youtu.be/HyOCHzhopxM[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Sušno i hladno proleće ugrožava jesenas zasejanu pšenicu, ječam i raž. Stručnjaci tvrde da će zbog velike suše i otpornosti zemljišta, potrošnja goriva biti veća za oko 20 odsto.

*Setva kukuruza jedan od najvažnijih poslova u poljoprivredi, u ovom periodu godine. Stručnjaci savetuju proizvođačima da dobro isplaniraju svaki korak, pošto se greške učinjene u setvi samo delimično mogu ispraviti.

*Prema podacima Svetske organizacije UN za poljoprivredu, godišnje nestaje od jedan do dva odsto starih sorti. U selu Paštrić osnovana banka gena da sačuva autohtone sorte povrća i voća, i umreži proizvođače kako bi se njihov uzgoj proširio.

*Pokrajinska Vlada nedavno raspisala konkurs za podsticajna sredstva za nabavku opreme za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja. Mladima se pruža mogućnost da bespovratno dobiju 1,5 miliona dinara, odnosno čak 90 % vrednosti investicije.

*Jabuka trenutno u veoma osetljivoj fazi, a meteorolozi najavljuju padavine, pa je neophodno sprovesti preventivni tretman. Iz kompanije Agromarket preporučuju preparate koji obezbeđuju sigurnu zaštitu voćnjaka u ovom kritičnom periodu.

[video=youtube_share;PCs3M2vB2Qs]http://youtu.be/PCs3M2vB2Qs[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Dugi sunčani periodi sa visokim temperaturama u toku dana, jaki vetrovi i povremeni mrazevi u toku noći, potpuno poremetili uobičajene radove na njivama. Suša jesenas znatno omela razvoj ozimih, a sada i setvu jarih kultura.

*Radarskom centru "Fruška gora" predato 780 protivgradnih raketa za zaštitu poljoprivrednih useva na teritoriji Vojvodine. Resorni pokrajinski sekretarijat za tu vrstu zaštite izdvojio 30 miliona dinara, 50 odsto više nego prošle godine.

*Ozimi usevi u Šumadiji nisu u adekvatnoj fazi razvoja, pošto nedostaje vlage u zemljištu. Ukoliko ne bude kiše, ni uslovi za setvu kukuruza i suncokreta, neće biti adekvatni.

*Udruženje "Sačuvajmo pčele" od lokalnih samouprava traži potpuni prekid tretmana komaraca i krpelja iz vazduha, u vreme cvetanja bagrema i suncokreta, kao i zabranu korišćenja preparata MOSLINK, koji je u evropskim zemljama zabranjen još 2012 godine.

*Opština Obrenovac za razvoj poljoprivrede u 2019. opredelila 10 miliona dinara. Pored sredstava namenjenih subvencionisanju proizvodnje, važan segment kontinuirano ulaganje u edukaciju proizvođača, kroz organizovane posete sajmovima u zemlji i inostranstvu.

[video=youtube_share;Vcz2QOsSZR0]http://youtu.be/Vcz2QOsSZR0[/video]
 
Agro Dan petak, 05.04.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U okviru godišnje ANTARES konferencije Instituta BioSens, u kojoj je učestvovala i predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, predstavljen projekat izgradnje zgrade tog centra naučne izvrsnosti i obeležen zvaničan početak rada BioSens biznis akceleratora

*Nedostatak padavina prouzrokovao smanjenje zaliha vlage u zemljištu. Potencijal za prinos tekuće proizvodnje pšenice drastično smanjen, a mogućnosti proizvođača da stanje poprave, veoma ograničene.

*Tretman korova posle setve, a pre nicanja kukuruza, od velikog značaja za uspeh u proizvodnji. Primena preparata Mont i Terbis, kompanije Agromarket, obezbeđuje čistu njivu u najosetljivijem trenutku za useve.

*Zbog situacije na tržištu malinari ne očekuju bolju godinu. Pojedini veliki proizvođači u valjevskom kraju, smanjuju proizvodnju, dok drugi zasade izdaju u zakup, ali teško pronalaze zakupce.

*Prolećni noćni mrazevi i ove godine pričinili veliku štetu u voćnjacima. Na područiju Šumadije najviše pogođeni zasadi ranih sorti kajsija, čiji će rod biti umanjem za 70 do 80 odsto.

[video=youtube_share;X1av0-zCPiI]http://youtu.be/X1av0-zCPiI[/video]


- - - - - - - - - -

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":


*Ukoliko ovih dana ne padne ozbiljna kiša, poljoprivrednici u Srbiji biće u velikom problemu. Suša ozbiljno ugrozila jesenje useve, a u zavisnosti od parcele, potencijal prinosa pšenice, u odnosu na prethodnu godinu, manji za nekih 5 do 35 odsto

*Fungicidni tretman treba da obezbedi zaštitu pšenice od svih bolesti koje se mogu javiti u početnim fazama razvoja. Preparat Cherokee, kompanije Syngenta, omogućava trostruku zaštitu useva i garantuje sigurnost u dužem vremenskom periodu

*Otvaranje velikih tržišta za plasman junećeg mesa podstiče stočare da proširuju svoja stada. Nedavno, na severu Bačke, formiran Prvi priplodni centar za izrazito tovnu rasu limuzin, najsavremenije genetike

*Niske jutarnje temperature tokom prethodnih dana opustošile tek procvale južnobanatske jabuke. Uništen skoro sav rod crvenih sorti, koje ranije cvetaju, a najviše stradao ajdared, najzasupljenija sorta u ovom kraju

*Čađava pegavosti lista i krastavost plodova jabuke-gljivično oboljenje koje može da ugrozi proizvodnju i dovede do značajnih gubitaka. Za efikasan tretman kompanija Syngenta preporučuje Chorus 50 WG i preparat Score 250 EC

[video=youtube_share;Drefi-rmerE]http://youtu.be/Drefi-rmerE[/video]
 
Emisija Agro Dan za nedelju, 7.4.2019

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:


*Kraj marta i početak aprila najpovoljnije vreme za prolećnu setvu u Vojvodini. Međutim, izostanak padavina tokom više od mesec dana, uneo nemir i neizvesnost i poremetio planove ratara

*Stagnacija cena soje i kukuruza, pad cene pšenice i pad prometa, obeležili ovu nedelju na organizovanom robno-berzanskom tržištu

*Fungicidni tretman treba da obezbedi zaštitu pšenice od svih bolesti koje se mogu javiti u početnim fazama razvoja. Preparat Cherokee, kompanije Syngenta, omogućava trostruku zaštitu useva i garantuje sigurnost u dužem vremenskom periodu

*Na prolećne mrazeve posebno su osetljivi zasadi kajsije. Zato je potrebno birati sorte koje kasnije cvetaju, ali i osiguravati voćnjake

*Zbog velikog interesovanja organizatori sajma vinogradarstva i voćarstva „VIVO Irig“ produžili prijave do 9. aprila. Učešće je besplatno

[video=youtube_share;UvRELHvTL5w]http://youtu.be/UvRELHvTL5w[/video]
 
Agro Dan ponedeljak, 08.04.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan"pogledajte:

*Proizvođači koji u poljoprivredi i proizvodnji hrane sve više koriste informacione tehnologije, u prilici su da uz pomoć novog "BioSensovog" akceleratora inoviraju i razviju proizvode i usluge i ostvare bolje proizvodne rezultate i veće profite

*Nepovoljna demografska situacija, posebno u ruralnim sredinama, navela Vladu Vojvodine da preduzme niz konkretnih mera kako bi se mladi zadržali na selu

*Sudeći prema najavama nadležnih, država će ove godine povećati subvencije za osiguranje voćarske proizvodnje od grada u najugroženijim područjima na 70 procenata

*Iako je prošle godine cena šljiva bila niska, a vremenski uslovi neadekvatni, ima i proizvođača koji su bili zadovoljni. Veruju da za kvalitetan plod uvek ima tržišta

*Prolećni radovi, poput zaštite od bolesti i štetočina, osnov za dobar rod u voćnjacima

[video=youtube_share;aPN7SAL7W_Q]http://youtu.be/aPN7SAL7W_Q[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Posao prolećne setve prethodnih dana posebno dobio na brzini, a ratari nisu marili za hladnoću, ni jake udare vetra. Ukoliko nastave tim tempom, najvažniji posao u godini može biti završen za 10 do 15 dana.

*Iako šećerane nude povoljnije uslove nego lane, šećerna repa se manje. Prema prvim procenama, slatkim korenom zasejano 30 odsto površina manje nego prošle godine.

*Korovi u poodmaklim fazama razvoja mogu ugroziti pešnicu i dovesti do značajnog pada prinosa. Preparat Mustang, kompanija Agromarket preporučuje kao brzo i efikasno rešenje za suzbijanje svih širokolisnih korova.

*Protekla sušna godina dovela do naglog poskupljenja povrća. Početkom aprila, kilogram belog luka prodavan za čak 800 dinara, što je navelo mnoge da se ponovo okrenu uzgoju tog povrća.

*U Kragujevcu održan peti Salon vina. Svoje proizvode predstavilo 76 vinarija iz zemlje i regiona, a brojni posetioci bili u prilici da posete i štandove proizvođača hrane, vode i opreme za proizvodnju vina.

[video=youtube_share;6QKO2lSZ5DM]http://youtu.be/6QKO2lSZ5DM[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*U Srbiji do sada godišnje angažovano oko 80 hiljada radnika u poljoprivredi, od čega više od 95 odsto na crno. Za četiri meseca primene novog Zakona o angažovanju sezonaca, prijavljeno oko dve i po hiljade sezonskih radnika.

*Predstavnici Asocijacije malinara Srbije, nakon sastanka u Vladi, po prvi put optimistični. Pozdravljaju rešenost države da preduzme određene mere u cilju regulisanja tržišta i dobijanja etikete porekla maline iz Srbije.

*Sušno i hladno proleće ugrožava pšenicu, ječam i raž, a niske temperature gotovo u potpunosti oštetile rane kajsije i trešnje. Prema rečima stručnjaka, ova poljoprivredna godina sve neizvesnija.

*„Dan dobavljača“, u sferi agrobiznisa i prehrambene industrije, ima za cilj da okupi mala i srednja preduzeća i poveže ih sa velikim izvoznicima i trgovinskim lancima. Za 130 kompanija organizovano više od 600 sastanaka.

*I ove godine, početkom aprila, održan „Dan studenata“. Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, zajedno sa rektoratom Univerziteta, tim povodom dodelio novčane nagrade najboljim studentima, sa prosekom iznad 9,50.

[video=youtube_share;AQuESRfkqrg]http://youtu.be/AQuESRfkqrg[/video]


- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Suva zemlja brine poljoprivrednike. U šabačkom kraju setva obavljena na oko 50 odsto planiranih površina, a agronomi poručuju da se sa radovima ne kasni, jer se tek ulazi u optimalan rok.

*Zemljišni herbicidi doprinose eliminisanju konkurencije korovskih biljaka od samog starta proizvodnje kukuruza. Kompanija Agromarket preporučuje kombinaciju preparata Mont i Terbis, za tretman posle setve, a pre nicanja.

*Povrtari ovih dana imaju puno posla u plastenicima. Za berbu dospeva sveže, rano povrće, veoma traženo na domaćim pijacama posle dugog zimskog perioda.

*Savremenijim pristupom, poštovanjem svih agrotehničkih mera i preporuka stručnjaka, u malinarstvu moguće podići produktivnost, kvantitet i kvalitet plodova, te tako ublažiti negativan uticaj oscilacija cene.

*Zahvaljujući dobroj saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i predstavnika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), u protekloj godini bilo manje prijava uginuća pčela.


[video=youtube_share;lBBMSt4WNaM]http://youtu.be/lBBMSt4WNaM?t=1[/video]
 
Agro Dan petak, 12.04.2019

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:

*Kilogram svinjskog mesa od pre par dana skuplji za pet do deset odsto. Cena žive vage porasla za 15 odsto, ali je ponuda slaba, jer tovljenika nema dovoljno na tržištu.

*Tezge beogradskih zelenih pijaca prepune sezonskog voća i povrća. Robe ne manjka, ali su cene paprene- za kilogram mladih krompirića potrebno od 350 do 450 dinara.

*Pravovremena primena sredstva za prihranu, negu i zaštitu povrtarskih useva, osigurava kvalitet roda i garantuje zaradu, čak i u teškim godinama. Uspešni povrtari primenom Agromarketove Fitofert tehnologije, postižu zavidne rezultate.

*Jedan od otkupljivača već izašao sa cenom maline od 137 dinara, izjavio ministar Branislav Nedimović. Najavljuje formiranje Operativnog tima koji će regulisati probleme na tržištu oko otkupa maline.

*Poljoprivrednici sa područja opštine Paraćin ove godine mogu da računaju na subvencije iz lokalnog budžeta. Uz to, opština ulaže značajna sredstva i u izgradnju infrastrukture u ruralnim sredinama.

[video=youtube_share;uSWqNKzbi6U]http://youtu.be/uSWqNKzbi6U[/video]
 
Emisija Agro Dan za subotu, 13.04.2019

Pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":


*Dugovanja poljoprivrednika, vlasnika malih gazdinstava, prema državi za preuzeto mineralno đubrivo iz 2012. biće otpisana, odlučeno na sednici Vlade Srbije. Dug prema Republičkoj direkciji za robne rezerve premašuje 90 miliona dinara

*Sve subvencije iz prethodne godine biće isplaćene do 25. aprila, najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Rekao da se ne može očekivati uvećanje subvencija po hektaru, već onih za nabavku opreme, mašina, sistema za navodnjavanje

*Ratari u Pomoravlju sa nestrpljenjem očekuju da padne ozbiljnija kiša. Vlaga nedostaje jesenas posejanim usevima, a neophodna je i za uspeh prolećne setve.

*Tokom ovog meseca neophodno obaviti suzbijanje korova u izniklom povrću, kao i na zemljištu na kome će se tek obaviti setva. Na redu prihrana i okopavanje povrća iz jesenje i rane prolećne proizvodnje

*Za prve tretmane u zasadima jabuke, kompanija Syngenta preporučuje sistemični fungicid, koji uspešno suzbija uzročnika čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke

[video=youtube_share;DwiJWxV9bkI]http://youtu.be/DwiJWxV9bkI[/video]


- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Pokrajinska vlada uručila 254 ugovora predstavnicima jedinica lokalnih samouprava i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava po osnovu pet konkursa, koji se odnose na unapređivanje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta

*Na novosadskoj robnoj berzi u protekloj nedelji pojačana potražnja za pšenicom rezultirala pomeranjem cena prema naviše, dok su se kukuruz i soja zadržali na prošlonedeljnom nivou uz minimalne oscilacije

*Za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu, kompanija Syngenta preporučuje najnoviji preparat iz svoje palete proizvoda-Camix 560 SE

* Pre dva veka u Srbiji je radilo sedam i po hiljada vodenica. Danas se retka sela mogu pohvaliti očuvanim objektima koji su othranili generacije

*U borovnicu vredi investirati. Ulaganja jesu velika, ali prva klasa dostiže cenu od 600 din po kilogramu

[video=youtube_share;aJ9Huzg9dlc]http://youtu.be/aJ9Huzg9dlc[/video]



- - - - - - - - - -

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Kiša koja ovih dana pada donela spas za ozime useve. Padavine pogoduju i prolećnim kulturama, pošto nedostatak vlage usporava nicanje, kažu stručnjaci

*Rasad pojedinih povrtarskih vrsta uskoro spreman za presađivanje. Proizvođači u Pomoravlju očekuju dobru sezonu i priželjkuju cene poput prošlogodišnjih

*Do 22. aprila otvoren Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji Vojvodine. Za realizaciju konkursa predviđeno 250 miliona dinara

*Opština Požega sufinansira kamatnu stopu na poljoprivredne kredite u 100 procentnom iznosu. Pored toga, subencioniše i nabavku mehanizacije

*Za tri godine, koliko traju podsticaji namenjeni razvoju voćarstva, na području Batočine podignuto oko 52 hektara novih zasada. Voćarima na raspolaganju i pomoć prilikom osiguranja plantaža i plodova

[video=youtube_share;E0LBLe7VuCs]http://youtu.be/E0LBLe7VuCs[/video]
 
Emisija Agro Dan za utorak, 16.4.2019

„Agro dan“ za utorak, 16. april donosi i ove teme:


*Ostaci opasnih pesticida, nabavljenih na crnom tržištu, prisutni na njivama i voćnjacima širom Srbije. Nedostatak stručnosti i strah od gubitka prinosa, tvrde stručnjaci, glavni razlog za korišćenje supstanci opasnih po zdravlje

*Кilogram starog krompira i luka na pijacama trenutno košta više od stotinu dinara po kilogramu. I pored dobrih cena, proizvođači ne očekuju rast površina pod povrtarskim kulturama, pre svega, zbog nedostajuće radne snage

*Mnogi usevi trenutno u dosta lošem stanju, pošto je suvo zemljište u toku proleća smanjilo dostupnost mineralnih đubriva. Situaciju može da popravi folijarna prihrana, koja se brzo usvaja i pokazuje dobre efekte na prinos

*Poslednjih godina konstanstno raste broj kupaca zdravstveno bezbednih namirnica. „Ulicu zdrave hrane“, na Ribljoj pijaci u Novom Sadu, potrošači već prepoznaju kao pouzdano mesto za snabdevanje organskim proizvodima

*Udruženje "Sačuvajmo pčele" i Fitosanitarna inspekcija Uprave za zaštitu bilja, uključeni u akciju zaštite pčela u Srbiji od trovanja opasnim materijama. Traže pomoć MUP-a i izmenu zakona i najavljuju da će akcija trajati tokom čitave pčelarsko-pašne sezone

[video=youtube_share;dWnwxT37WlM]http://youtu.be/dWnwxT37WlM[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte i današnje izdanje emisije "Agro dan":


*Krajem aprila i početkom maja nastupaju praznici, kada potražnja za ovčijim mesom raste. Pored tog, jedan od razloga osetnog povećanja broja ovaca u Srbiji i skromni zahtevi za uslovima držanja i nege tih životinja

*U marketima širom zemlje cena prošlogodišnjeg ili starog krompira ide do neverovatnih 150 dinara za kilogram. Srbija ovih dana, po prvi put, krompir uvozi iz Rusije, ali i Belorusije i Litvanije

*Vlažni periodi, praćeni toplim vremenom, utiču povoljno na razvoj korova, koji mogu predstavljati ozbiljnu pretnju po proizvodnju kukuruza. Za delovanje u samom startu Agromarket preporučuje trokomponentni herbicid Principal Plus

*Na inicijativu Privredne komore Užice održan sastanak malinara i hladnjačara. Pored sušenja ovogodišnjih zasada, kao najvažnija tema razmatrano pitanje cene ovosezonskog roda

*Dvadeset deveto Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima biće organizovano u Mokrinu, na Drugi dan Vaskrsa, 28. aprila. Očekuje se preko 200 takmičara, kao i više od 5.000 gostiju iz Srbije i inostranstva

[video=youtube_share;g3OTRPbZyBg]http://youtu.be/g3OTRPbZyBg[/video]
 
Emisija Agro Dan za četvrtak, 18.4.2019

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":


*Komisija Saudijske Arabije boravi u Srbiji kako bi utvrdila da li domaća junetina ispunjava standarde neophodne za izvoz na to područje. Ministar poljoprivrede najavljuje da će cene izvoza biti najviše koje trenutno postoje na tržištu

*Samo tokom prošle godine broj goveda u Srbiji opao za 2,3 odsto u odnosu na 2017. Situacija se lagano menja na bolje nakon postignutih rezultata u izvozu junećeg mesa u Tursku, Evropsku uniju i Kinu

*Stočara zainteresovanih za tov bikova ima i u Šumadiji. Prepreku za obiljniji razvoj te delatnosti predstavlja nepostojanje klanica, niti organizovanog otkupa, zbog čega najviše zarađuju nakupci

*Podsticaji za organsku biljnu proizvodnju biće 120 odsto veći od podsticaja za konvencionalnu proizvodnju. Maksimalan iznos koji proizvođač organskog bilja može da ostvari biće 228.800 dinara, umesto dosadašnjih 136.000

*Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao Konkurs za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u Vojvodini. Za tu namenu opredeljeno ukupno 25.000.000 dinara

[video=youtube_share;rvKH0vLBM_Y]http://youtu.be/rvKH0vLBM_Y[/video]
 
Emisija Agro Dan za petak, 19.4.2019.


Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme i aktuelnosti:



*U Vojvodini interesovanje za zakup državne zemlje veće nego ikada. Sa druge strane, u 16 opština, u užoj Srbiji, prema zvaničnim podacima, nije bilo ponuda za zakup ni posle drugog kruga nadmetanja

*Više stotina poljoprivrednika iz Novog Bečeja protestovalo zbog najave da “Nekse grupa”, vlasnik novobečejske fabrike građevinske keramike “Polet”, namerava da otvori rudnik gline na poljoprivrednom zemljištu prve klase

*Ratari na jugu Srbije, i pored svih agrotehničkih mera, nisu zadovoljni trenutnim stanjem ozimih useva. Očekuju umanjen rod pšenice, što je razlog za zabrinutost, pošto na zaradu mogu računati samo uz visoke prinose

*Nakon pisanja Novosti o uvozu krompira iz Rusije, burno reagovali proizvođači iz zapadne Srbije. Tvrde da su magacini još puni krompira odličnog kvaliteta, dok u trgovinama širom zemlje završavaju krtole iz uvoza

*Prošlogodišnja suša učinila da cene povrća, zbog smanjene ponude, naglo porastu. Odražava sa to i na povećane cene ranog povrća, ali nakon dugotrajne zime, mnogi ne žale da daju novac za svežu robu

[video=youtube_share;7bp8ZECxmp4]http://youtu.be/7bp8ZECxmp4[/video]


- - - - - - - - - -

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:


*Usaglašeni međunarodni sertifikati - junetina, jagnjetina i piletina iz Srbije, uskoro na tržištima zemalja Persijskog zaliva

*Posle učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu na Jalti, profesor beogradskog Poljoprivrednog fakulteta, dr Vladan Pešić najavljuje saradnju Srbije i Krima, u oblasti poljoprivrede

*Manje od mesec dana ostalo do 86. po redu Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Organizatori kažu da je ceo izložbeni prostor već rasprodat, posetioce očekuju vrednije nagrade nego prethodnih godina, a cena ulaznica ostala je nepromenjena

*Dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji sredstava za zaštitu bilja u jagodastom voću Sindženta nastoji da proizvodjači primenom preparata ove kompanije u praksi ostvare visoke i stabilne prinose

*Pčelari su, uoči Bagremove paše, uglavnom zadovoljni stanjem u košnicama. Za dobre prinose, uz adekvatne vremenske uslove, biće neophodno i seljenje košnica

[video=youtube_share;QSTMOY-bvts]http://youtu.be/QSTMOY-bvts[/video]
 
Emisija Agro Dan za nedelju, 21.4.2019

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Subvencije iz IPARD programa podstakle mnoge poljoprivrednike da podnesu zahtev za kupovinu mehanizacije, ali je kasnije bilo dosta odustajanja

*Uprkos tvrdnjama proizvođača iz zapadne Srbije, domaćeg krompira nema ni za lek. Stručnjaci napominju da male zasejane površine pod ovim povrćem, čak i kada su prinosi rekordni, ne mogu da zadovolje naše potrebe

*Tokom nedelje na „Produktnoj berzi“ zabeležen pad cene kukuruza i minimalna oscilacija kretanja cena soje. Na svetskim berzama primetno smanjene aktivnosti usled uskršnjih praznika

*Za najranije suzbijanje korova Syngenta preporučuje novi herbicid Camix 560 SE koji ima izuzetno delovanje kako na širokolisne tako i na uskolisne jednogodišnje korove u usevu kukuruza

*Dnevnica sezonaca na poljoprivrednim poslovima ide i do 4.000 dinara, a manje dnevne zarade od 2.000 dinara nema

[video=youtube_share;lgn4xaG47XQ]http://youtu.be/lgn4xaG47XQ[/video]
 
Emisija Agro Dan za ponedeljak, 22.4.2019

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Kako bi poboljšali prinose, ali i sačuvali kvalitet zemljišta ratari sve više poštuju preporuke stručnjaka u vezi s načinom zaštite biljaka. Ipak neke stare navike se teško prevazilaze

*Ariljski malinari u prilici da započnu veoma korisnu saradnju sa nemačkim proizvođačima. Nov pristup i savremenije tehnologije trebalo bi da donesu i bolji položaj na tržištu

*Pravovremena primena sredstva za prihranu, negu i zaštitu povrtarskih useva, od samog starta proizvodnje, osigurava kvalitet roda i garantuje zaradu, čak i u teškim godinama. Uspešni povrtari primenom Agromarketove Fitofert tehnologije, postižu zavidne rezultate

*Sajam hortikulture u Kragujevcu, jedna od najvećih manifestacija tog tipa u Srbiji, ove godine okupio preko stotinu izlagača, proizvođača sadnica, cveća i pratećeg programa iz cele države

*Vlada Srbije usvojila uredbu kojom su jasno definisani kriterijumi za uvođenje obaveze plaćanja naknade za zagađenje životne sredine

[video=youtube_share;_lq9BrXWehM]http://youtu.be/_lq9BrXWehM[/video]


- - - - - - - - - -

Pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":


*Sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2018. završio u minusu od milijardu dinara. Stručnjaci veruju da loš rezultat dolazi kao posledica niskih cena poljoprivrednih proizvoda, pre svega ratarskih

*Poljoprivredni proizvođači u Srbiji šećernom repom zasejali oko 30.000 hektara, polovinu manje nego prošle godine. Procenjuje se da će šećera jedva biti dovoljno za domaće potrebe, ali ne i za izvoz

*Najuporniji i najzastupljeniji korovi, poput čička i ambrozije, ekonomski najopasniji po useve soje. Kompanija Agromarket za uspešnu borbu sa ovim korovskim vrstama preporučuje kombinaciju preparata Dynox i Bentamark

*Uz razvoj voćarstva, sadašnji izvoz poljoprivrednih proizvoda, od oko 3 milijarde evra, mogao bi da se udvostruči. Pored maline i borovnice, veliku perspektivu ima proizvodnja oblačinske višnje

*Manifestacija Dani pčelarstva, pored 70 izlagača, u Arilju okupila i brojne posetioce iz cele zemlje, ali i pčelare iz zemalja u okruženju. Pored meda i pčelinjih proizvoda, u ponudi bila i oprema za pčelarenje

[video=youtube_share;6KpryTPnujY]http://youtu.be/6KpryTPnujY[/video]


- - - - - - - - - -

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*Za ovogodišnje podsticaje u biljnoj proizvodnji, koji obuhvataju regres za đubrivo i gorivo, podneto blizu 270 hiljada zahteva. Poljoprivrednicima treba da bude isplaćeno više od 7,5 milijardi dinara

*Za uspešnu proizvodnju kukuruza važno eliminisanje konkurencije korovskih biljaka od samog starta. Kompanija Agromarket preporučuje kombinaciju preparata Mont i Terbis, za tretman posle setve, a pre nicanja

*2002. godine u Srbiji bilo gotovo 1,2 miliona krava i junica. Broj grla smanjuje se za pet do sedam odsto godišnje, a ozbiljno opada i količina proizvedenog mleka, time i sira i drugih prerađevina

*U Topličkom kraju, poslednjih desetak godina malina sve zastupljenija, naročito u višim, planinskim predelima. Ipak, proizvođači strahuju da bi još jedna godina sa lošom cenom, bila pogubna za dalju proizvodnju, ali i opstanak ovdašnjih stanovnika

*Proizvodnja sadnica, posebno ukrasnih vrsta četinara ili lišćara, sve zastupljenija i isplativija grana poljoprivrede. Tražnja za tom vrstom proizvoda postoji na domaćem, ali i tržištima u regionu

[video=youtube_share;RPvPOhCROD0]http://youtu.be/RPvPOhCROD0[/video]
 
Emisija Agro Dan za četvrtak, 25.4.2019

Današnji “Agro dan” donosi i ove teme i aktuelnosti:

*U prvoj godini korišćenja sredstava iz Ipard fonda, za podsticaje konkurisalo 738 poljoprivrednika, 180 zahteva odobreno, 35 spremno za isplatu, a 10 korisnika dobilo novac. Do kraja godina planirana još 4 poziva

*Sektor Ministarstva poljoprivrede za ruralni razvoj formirao 10 grupa, koje će u naredna dva meseca obići oko 2000 zasada malina, kako bi utvrdili koje su bolesti prisutne na terenu. Nakon toga, stručnjaci će dati predlog za unapređenje postojećeg stanja

*Stručna i brza savetodavna pomoć u svakom trenutku na raspolaganju korisniscima Fitofert hraniva u povrtarskoj proizvodnji. Komitentima kompanije Agromarket saveti o prihrani i zaštiti dostupni i preko interneta

*Odboru za zaštitu pčela Saveza pčelarskih organizacija Srbije, u poslednjih mesec dana, podneto više prijava protiv nesavesnih poljoprivrednika. Na teritoriji Valjeva stradalo više od 400 pčelinjih zajednica, a u okolini Kovačice uginulo oko 130

*Кonferencija studenata poljoprivrednih fakulteta održana na Zlatiboru po osmi put. Najmasovnije okupljanje studenata poljoprivredne struke predstvalja jedinstvenu priliku za razmenu informacija o savremenim tehnologijama i afirmaciju kadrova u oblasti agrara

[video=youtube_share;xlwMpdNDMv0]http://youtu.be/xlwMpdNDMv0[/video]
 
Emisija Agro Dan za petak, 26.4.2019.

„Agro dan“ za petak, 26. april donosi i ove teme:


*Ove godine država će izdvojiti 700 miliona dinara bespovratnih podsticajnih sredstava, namenjenih za oko 70 poljoprivrednih zadruga širom zemlje. Za unapređenje rada složenim zadrugama će pripasti do 60 miliona dinara

*Broj poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji opao za 9,9 odsto, u odnosu na popis iz 2012. Istovremeno, prosečna starost vlasnika gazdinstva veća za 2 godine i sada iznosi 61 godinu

*Za opstanak sprskog sela neophodan ostanak mladih na imanjima. Neke lokalne samouprave posebnim podsticajnim merama pomažu mladima da razviju posao u poljoprivredi i obezbede egzistenciju za svoje porodice

*Let prve generacije jabukinog smotavca pravi trenutak za obavljanje tretmana u cilju suzbijanja te štetočine. Stručnjaci savetuju više tretmana različitim preparatima, koje Agromarket ima u svojoj ponudi

*U toku je sezona berbe sremuša, divljeg belog luka velike hranljive vrednosti. Procenjuje se da se godišnje iz Srbije izveze oko 60 tona sušenog sremuša, dok najveće količine ostaju na planinama, neobrane

[video=youtube_share;QcaxHEh9LOI]http://youtu.be/QcaxHEh9LOI[/video]


- - - - - - - - - -

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:


*Srbija svake godine gubi 25.000 hektara plodnog zemljišta zarad infrastrukture i industrije! Uz prenamenu plodnih oranica, veliki problem i smanjenje plodnosti sa oko četiri - na dva odsto

*Nakon urađene karte plodnosti, grad Valjevo, finansiraće i raspodelu materijala za poboljšanje sastava zemljišta. Svaki poljoprivrednik koji bude konkurisao, u skladu sa preporukama stručnjaka, dobiće potrebnu količinu krečnog materijala

*Opština Čajetina, preko privrednog društva Ekoagrar i ove godine nastavlja sa merama podrške poljoprivrednicima zlatiborskog kraja. Posledenjih godina, zahvaljujući subvencijama, stočni fond uvećan za 15 odsto

*Sve češći sušni periodi, klimatske promene i nestabilni vremenski uslovi, zahtevaju rešenja koja će obezbediti stabilost i dobre prinose. Zato se u savremenoj proizvodnji navodnjavanje podrazumeva

*Pravovremena zaštita preduslov za postizanje visokih prinosa, a poštovanje karence najvažnije za očuvanje zdravstvene ispravnosti i kvaliteta plodova. Zato proizvođači jagodastog voća tvrde da su preparati Quadris i Switch, kompanije Syngenta, nezamenljivi u proizvodnji

[video=youtube_share;kM6BcRNbFRQ]http://youtu.be/kM6BcRNbFRQ[/video]

- - - - - - - - - -

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Značaj precizne poljoprivredne proizvodnje ogleda se u visoko tehnološkim rešenjima koji doprinose povećanju prinosa, boljem korišćenju zemljišta i smanjenju troškova proizvodnje

*Klimatske promene dovele su do toga da ubuduće podzemne vode neće moći da se obnavljaju, što bi moglo da ima fatalne posledice, upozorava se u studiji revije “Nature climate change”

*Fusilade forte jedan od preparata kompanije Syngenta intenzivno se primenjuje u ratarskoj proizvodnji za suzbijanje uskolisnih korova, na prvom mestu divljeg sirka

*Naše meso koje se prodavalo u Turskoj u proseku bilo oko 30 odsto skuplje od prosečne cene iz drugih zemalja, pokazuju podaci koje je ova zemlja prijavila Svetskoj trgovinskoj organizaciji

*Stočari u Šumadije trenutno se radije opredeljuju za tov junadi nego za proizvodnju mleka. Ta vrsta stočarstva, iako često nema organizovanog otkupa, ipak isplativija od mlečnog govedarstva

[video=youtube_share;Lg75pgbNpFc]http://youtu.be/Lg75pgbNpFc[/video]


- - - - - - - - - -

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Godišnji uvoz povrća veći od izvoza za oko 16 500 tona. Uvećanjem domaće proizvodnje, udruživanjem proizvođača, značajnijom podrškom države i intenziviranjem marketinških aktivnosti, taj odnos može se izmeniti u korist izvoza, smatraju stručnjaci

*Suvo zemljište u toku proleća smanjilo dostupnost mineralnih đubriva. Loše stanje useva može da popravi folijarna prihrana, koja se brzo usvaja i pokazuje dobre efekte na prinos

*U prošlom veku svinje bile glavni izvozni adut Srbije, naročito stare, autohtone rase. Poljoprivrednici iz okoline Čačka budućnost vide u uzgoju moravki, koje nisu zahtevne i ne traže plodne terene

*Zbog stabilne i prilično visoke cene, uprkos velikim početnim ulaganjima, proizvodnja borovnica u Šumadiji sve zastupljenija. U selima opštine Knić ta vrsta voća već zauzela više desetina hektara

*Deo poljoprivrednog zemljišta na području Prokuplja, već tri godine nema zaštitu od grada. Aktivna samo trećina protivgradnih stanica, jer na ostalima, zbog niske nadoknade, nema strelaca

[video=youtube_share;whZfmrcixm8]http://youtu.be/whZfmrcixm8[/video]
 
Emisija Agro Dan za utorak, 30.4.2019

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:


*Za održiv rast poljoprivrede neophodno povećati preradu i produžiti tržišni lanac na samom gazdinstvu. Potrebna i stalna modernizacija proizvodnje, edukacija poljoprivrednika i prilagođavanje zahtevima tržišta

*Kiše tokom ovog meseca delimično popravile zalihe vlage u zemljištu, ali ne u potpunosti. Stručnjaci ratarima na jugu Srbije savetovali da na višim terenima pričekaju sa setvom kukuruza

*Vlažni periodi, praćeni toplim vremenom, utiču povoljno na razvoj korova, koji predstavljaju ozbiljnu pretnju po proizvodnju kukuruza. Za delovanje u samom startu Agromarket preporučuje trokomponentni herbicid Principal Plus

*Dobra nosivost, izuzetno kvalitetno, a ujedno i veoma traženo meso na tržištu, kao i solidne državne subvencije, glavni razlozi zbog kojih se pojedini proizvođači u užičkom kraju sa uzgoja malina preorjentišu na koke nosilje

*Boretino brdo na Orašcu 1. maja biće mesto okupljanja, zabave, druženja i sportskih nadmetanja. Konjičke trke, bacanje kamena s ramena i skok u dalj, neke od takmičarskim disciplina 51. Кomaranske košije

[video=youtube_share;Z1bJBEO_D_k]http://youtu.be/Z1bJBEO_D_k[/video]


- - - - - - - - - -

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":

*Izmenom pravilnika o podsticajima za nabavku novih mašina i opreme za biljnu proizvodnju, vrednost investicije za koju se podnosi zahtev, može biti najmanje 65.000 dinara, a ne 100.000 kao do sada

*Mladim poljoprivrednicima, koji bi da kupe zemljište, od sredine juna na raspolaganju će biti povoljni državni krediti, sa rokom otplate od 20 godina, uz kamatu od 1,9 odsto i bez učešća, najavljuju iz resornog ministarstva

*Pojačana kiselost oranica jedan od glavnih uzroka niskih prinosa. Adekvatna primena đubriva, poboljšanje strukture i sadržaja organske materije, povećavaju kvalitet zemljišta, omogućavaju uštede i veći profit u biljnoj proizvodnji

*Popularnost organske hrane sve veća i u svetu i kod nas. Cene više 20 do 50 odsto u odnosu na konvencionalne proizvode, kao i subvencije države od 11.500 dinara po hektaru, dobar motiv za proizvođače

*Brend MADE IN SERBIA nije u dovoljnoj meri prepoznat na međunarodnom tržištu. Nedovoljno ulaganje u izgradnju nacionalnog brenda utiče na smanjenu prepoznatljivosti naših proizvoda i pogoršava startnu pozicija domaćih proizvođača

[video=youtube_share;1AJA2tjitrU]http://youtu.be/1AJA2tjitrU[/video]
 
Emisija Agro Dan za četvrtak, 2.5.2019

„Agro dan“ za četvrtak, 2. maj donosi i ove teme:


*Prema prvim procenama, kukuruz u Sremu ovog proleća posejan na 80 000 hektara. Ratari zadovoljni kako usev napreduje, a stručnjaci podsećaju da sada treba obaviti zaštitu od korova

*Smanjene procenta organske materije u zemljištu ugrožava poljoprivredu. Za obnovu stočnog fonda nema dovoljno vremena, pa stručnjaci predlažu da država subvencioniše sideraciju


*Sa opadanjem stočnog fonda, poslednjih godina pojedine mlekare podstiču proizvođače, da uz njihovu pomoć, povećaju broj grla i poboljšaju kvalitet proizvodnje na svojim farmama


*Iz udruženja “Sačuvajmo pčele” ukazuju na neophodnost zabrane toksičnih pesticida u poljoprivredi, ali i smanjenje upotrebe ostalih hemijskih preparata. Insistiraju i na nezavisnoj kontroli procedure odobravanja hemikalija

* Pčelarstvo na Zlatiboru predstavlja deo tradicije. Kvalitet meda tamošnjih pčelara prilično ujednačen, ali od vremenskih prilika zavisi obim proizvodnje u jednoj sezoni


[video=youtube_share;hrAo6KYiEi4]http://youtu.be/hrAo6KYiEi4[/video]
 
Emisija Agro Dan za petak, 3.5.2019.

U današnjem izdanju emisije"Agro Dan" pogledajte:

*Objavljen Konkurs za dodelu sredstava za izvođenje radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta u 2019. na teritoriji Srbije, bez autonomne pokrajine. Samo za komasaciju opredeljno 62 miliona dinara

*Ratari u Šumadiji, koji su jesenas uspeli da na vreme obrade zemlju i završe setvu, sada očekuju dobre prinose ozimih useva. Ipak, skupa nafta i niska cena žitarica, predstavljaju im nerešiv problem

*Setvom kukuruza počeo period nege useva veoma važan za postizanje visokih ciljeva u proizvodnji. Za adekvatnu borbu sa korovima, stručnjaci kompanije Agromarket savetuju upotrebu preparata Siran i AgroDimark

*U fazi intenzivnog porasta krompira, neophodno koristiti dovoljno jak preparat kako bi zaštita useva bila adekvatna. Kompanija Syngenta preporučuje Ridomil Gold MZ i Ridomil Gold R

*Uprkos brojnim problemima tokom prethodnih godina, malina ostaje jedan od vodećih brendova srpske poljoprivrede. Za uspeh u proizvodnji ovog voća pravovremena zaštita od presudnog značaja

[video=youtube_share;g3fQX6ynzWQ]http://youtu.be/g3fQX6ynzWQ[/video]


- - - - - - - - - -

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":

*Za domaće uzgajivače jabuke Rusija više nije obećana zemlja, iz koje ubiraju milionske prihode. Stručnjaci zato savetuju prilagođavanje evropskom tržištu i prelazak sa konvencionalne na integralnu, organsku proizvodnju

*Raste svest poljoprivrednika da racionalna primena đubriva, na osnovu analize zemljišta, doprinosi smanjenju troškova proizvodnje i povećanju prinosa. Pravilno uzorkovanje najvažniji početni korak

*U fazi intenzivnog porasta krompira, neophodno koristiti dovoljno jak preparat kako bi zaštita useva bila adekvatna. Kompanija Syngenta preporučuje Ridomil Gold MZ i Ridomil Gold R

*Ministarstvo poljoprivrede Srbije obaviće nadzor nad radom Republičkog hidrometeorološkog zavoda i utvrditi da li je bilo propusta u sistemu protivgradne zaštite, najavio ministar Branislav Nedimović, nakon što je jak grad uništio voćnjake u Topoli

*„Staro selo Sirogojno“, jedini muzej na otvorenom u Srbiji, autentičnim izgledom planinskog sela sa kraja XIX i početka XX veka i netaknutom prirodom, godinama privlači veliki broj posetilaca

[video=youtube_share;Ct4HhCJlhfI]http://youtu.be/Ct4HhCJlhfI[/video]
 
Emisija Agro Dan za nedelju, 5.5.2019

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*Počelo podnošenje zahteva za podsticaje u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji. Zainteresovani će za ovu godinu moći da dobiju blizu 229 hiljada dinara

*U Savezu poljoprivrednika Banata smatraju da bi subvencionisane kredite, trebalo da dobiju i stariji, a ne samo zemljoradnici mlađi od 40 godina

*Fjusilejd forte jedan od preparata kompanije Sindženta intenzivno se primenjuje u ratarskoj proizvodnji za suzbijanje uskolisnih korova, na prvom mestu divljeg sirka

*Narodni poslanik Miroslav Aleksić pozvao ministra poljoprivrede da hitno predstavi plan nadoknade štete od grada koju su pretrpeli poljoprivrednici, ili da podnese ostavku

*U poslednje dve godine, težište rada Poljoprivredne stručne savetodavne službe Užice na unapređenju stočarske proizvodnje u pogledu kvaliteta mesa i mleka

[video=youtube_share;EMpom0S-EOY]http://youtu.be/EMpom0S-EOY[/video]


- - - - - - - - - -

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*Poljoprivrednici sa teritorije Leskovca moći će tokom godine da se prijave za dobijanje novca za nabavku novih mašina, uređaja i opreme

*U nekada prestižnom Stočarsko veterinarskom centru Krnjača vlada alarmantno stanje, upozoravaju zaposleni u pismu Ministarstvu poljoprivrede i Vladi Srbije

*Optimizacija komercijalne proizvodnje mleka, ključ za njenu održivost i isplativost, kaže Prof. dr Vladan Bogdanović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu

*Savez pčelarskih organizacija Srbije, u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javnu politiku, uz finansiranje NALED-a, sproveo veliku medijsku i institucionalnu kampanju zaštite pčela od trovanja

*Pčelarenje u brdskim i planinskim karajevima ima svoje specifičnosti. Zaštiti pčele od hladnoće i omogućiti im blagovremenu pašu, jedan od najvažnijih zadataka u tim uslovima


[video=youtube_share;ax28RcauSX4]http://youtu.be/ax28RcauSX4[/video]

- - - - - - - - - -

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:

*Potrošači očekuju sveže povrće tokom cele godine, pa na domaćem tržištu ima sve više uvozne robe. U narednim godinama taj trend mogao bi da se promeni, pošto srpski proizvođači uložu dosta novca da bi bili konkurentni strancima

*Stručna i brza savetodavna pomoć u svakom trenutku na raspolaganju korisniscima Fitofert hraniva u povrtarskoj proizvodnji. Komitentima kompanije Agromarket saveti o prihrani i zaštiti dostupni i preko interneta

*Savremeni svetski tokovi diktiraju primenu integralno kontrolisane poljoprivrede. Na današnjem stupnju razvoja nauke i struke, proizvođači bi morali da vode dnevnik polja i poseduju dokaze o radnim procesima u svim segmentima proizvodnog ciklusa

*Berba jagoda u plastenicima uveliko traje. U šabačkom kraju, gde su najveće površine pod ovim voćem, počela i berba na otvorenom, kao i otkup slatkog ploda

*Zlatiborsko selo Šljivovica poznato po proizvodnji rakije. Svi domaćini peku šljivovicu izuzetnog kvaliteta, ali u ograničenim količinama, jer se proizvodnja bazira na tradicionalnim zasadima ranke, jadranke i madžarke

[video=youtube_share;UgfydCV16b0]http://youtu.be/UgfydCV16b0[/video]


- - - - - - - - - -

Ostanite informisani, pogledajte i današnje izdanje emisije “Agro dan":


*Ove godine planirana četiri nova poziva za IPARD podsticaje. Na leto se očekuju konkursi za nabavku mašina, traktora, izgradnju i opremanje objekata, a krajem godine za diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj seoskog turizma

*Program podsticaja za mlade poljoprivrednike omogućava maksimalan iznos od 1,5 miliona dinara po gazdinstvu. Mladi do 40 godina imaju i najpovoljnije uslove kreditiranja u poljoprivredi, sa fiksnom kamatnom stopom od 1%

*Korišćeno poljoprivredno zemljište u Vojvodini, u odnosu na 2012. godinu, opalo za oko dva odsto. Rezultati popisa pokazali da prosečno domaćinstvo u Pokrajini ima 12,3 hektara, odnosno oko tri puta više od proseka u celoj Srbiji

*Proizvođači soje, tokom prethodnih sezona uočili da divlji sirak postaje rezistentan na određene herbicide. Stručnjaci kompanije Agromarket preporučuju primenu preparata na bazi kletodima, veoma efikasnih u zaštiti soje od korova

*U plastenicima Nišavskog kraja u toku intenzivna berba jagoda. Stručnjaci podsećaju na neophodnost zdravstvenog pregleda zasada tokom faze plodonošenja

[video=youtube_share;_C2RbMlnAnc]http://youtu.be/_C2RbMlnAnc[/video]
 
Emisija Agro dan za četvrtak, 09.05.2019

Današnje izdanje emisije „Agro dan“ donosi i ove teme:

*Pokrajinska vlada obezbedila 380 miliona dinara za sufinansiranje opreme i sistema za navodnjavanje i za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka. Ukupna vrednost investicija, računajući učešće poljoprivrednih gazdinstava, iznosi 663,5 miliona dinara

*Zbog velikog deficita vlage u zemljištu, majske kiše dobrodošle ozimim usevima. Ipak, ratare brinu izuzetno niske temperature za ovo doba godine, koje usporavaju razvoj pšenice

*Papriku iz rasada povrtari u Vojvodini posadili na otvorenom polju. Trenutno stanje useva dobro, a mere zaštite sprovešće u cilju prevencije pojave bolesti, nakon kiša koje su obilnije padale proteklih dana

*Radna grupa Minstarstva poljoprivrede, nakon ivanjičkih, obišla i ariljske zasade malina. Stručnjaci tvrde da prvi rezultati sa terena ukazuju da je neadekvatna agrotehnika tokom prethodne sezone, uzrokavala sušenje izdanaka ove godine

*Vremenski uslovi, kiša ili nepogode praćene gradom, često upućuju pčelare na prihranjivanje svojih pčela do kraja sezone. Iz toga razloga, mnogi rešenje vide u sadnji medonosnog bilja


[video=youtube_share;a-iDQEIwnlo]http://youtu.be/a-iDQEIwnlo[/video]
 
Emisija Agro dan za petak, 10.05.2019

„Agro dan“ za petak, 10. maj donosi:

*Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, počinje u subotu, 11. maja. Izlagaće 1.518 kompanija iz 32 zemlje, a svoje proizvode i usluge predstaviće firme iz 61 države

*Rano povrće i dalje drži visoku cenu na pijacama. Kilogram mladog krompira košta od 160 do 250 dinara, tek 30 odsto manje od svinjetine, koja se prodaje za oko 350 dinara

*Kako bi se sušenje učinilo efikasnijim i isplativijim, potrebno uvođenje savremenih metoda primenom digitalne tehnologije u sušarama. Cilj postizanje energetske efikasnosti i višeg kvaliteta proizvoda, uz smanjenje troškova

*Izuzetno sušan mart pretio da uništi useve na poljima. Kiša tokom aprila i prve nedelje maja znatno popravila situaciju i donela optimističnije prognoze stručnjaka o ovogodišnjem rodu

*Promena hraniva, naročito kod muznih krava, mora biti postepena. Naglim izvođenjem na ispašu, nakon dugog zimskog perioda, može doći do neželjenih posledica po zdravlje životinja

[video=youtube_share;0-LBnY2MUbQ]http://youtu.be/0-LBnY2MUbQ[/video]

- - - - - - - - - -

U današnjem izdanju emisije "Agro Dan" pogledajte:


*Poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, od sredine juna, biće ponuđeni krediti za kupovinu oranica na 20 godina. Maksimalan iznos pozajmice 50.000 do 60.000 evra

*Uljana repica trenutno u fazi nalivanja. Iako od setve do danas vremenski uslovi nisu prijali ovom usevu, pa su površine u značajnoj meri presejane, ratari se ipak nadaju dobrom rodu

*U fazi intenzivnog porasta krompira, neophodno koristiti dovoljno jak preparat kako bi zaštita useva bila adekvatna. Kompanija Syngenta preporučuje Ridomil Gold MZ i Ridomil Gold R

*Neuobičajeno niske temperature izazvale znatna oštećenja na većini voćnih vrsta u Vojvodini. Stručnjaci savetuju da proizvođači ne odustaju od daljih ulaganja u zasade, kako bi sačuvali rodne pupoljke za narednu sezonu

*Velika nadmorska visina, čist vazduh i pašnjaci, opredelili većinu poljoprivrednika Nove Varoši ka stočarstvu. Opština kroz niz mera podrške pomaže povećavanje stočnog fonda u ovom delu Srbije

[video=youtube_share;w2RkKW_d3tc]http://youtu.be/w2RkKW_d3tc[/video]
 
Emisija Agro dan za nedelju, 12.05.2019

Nedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:


*U Novom Sadu otvoren 86. Međunarodni poljoprivredni sajam. Svoje proizvode i usluge predstavlja 1.518 firmi, institucija i organizacija iz zemlje i inostranstva

*Srbiju i region od nedelje uveče do 17. maja očekuju obilne padavine, koje mogu usloviti bujične poplave, naročito u Zapadnoj Srbiji, upozorava ministar Branislav Nedimović. Sva vodoprivredna preduzeća u pripravnosti

*Opština Knić ove godine za direktne subvencije poljoprivrednim proizvođačima, iz lokalnog budžeta izdvojila 35 miliona dinara. Značajna sredstva opredeljena i za izgradnju infrastrukture na selu

*Udruženje Vilamet i Savez srpska malina zbog sporosti institucija koje treba da se bave stanjem malina, pozvali ruske fitopatologe da izađu na teren i uzorkuju biljke, kako bi utvrdili ima li bolesti i da li se zasadi zaista suše

*Centar organske poljoprivrede Užice priprema kooperante za proces sertifikacije gazdinstava za organsku proizvodnju. U cilju edukacije organizuje i grupne posete najvećem svetskom sajmu organske poljoprivrede

[video=youtube_share;-O3v75PJQz0]http://youtu.be/-O3v75PJQz0[/video]


- - - - - - - - - -

Prvo ovonedeljno izdanje emisije „Agro dan“ donosi:

*U bilansu razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom, od januara do marta ove godine, zabeležen rast od 12% u odnosu na isti period 2018. U izvozu dominiraju žita i proizvodi na bazi žita, a slede voće i povrće

*Tokom poslednjih šest godina broj ovaca u Srbiji porastao za 3,7 odsto, pokazuju najnoviji statistički podaci. Ovčarstvo tako postalo jedina grana stočarstva koja beleži rast

*Odgajivači tovnih rasa goveda predlažu da se preko Državnih robnih rezervi sprovede interventan otkup junadi. Prema njihovoj proceni, realna cena iznosi od 2,20 do 2,30 evra po kilogramu žive vage

*Broj košnica u Srbiji udvostručen tokom proteklih sedam godina, ali ne i obim proizvodnje meda. Sem malog broja profesionalnih pčelara, problem i visok procenat zimskog uginuća pčela

*Blagovremeno sprovedene preventivne mere zaštitile voćnjake od niskih temperatura. Proizvođačima veliku pomoć pružio Agromarketov BIOFLEX – L

[video=youtube_share;l9jBnI7UpYY]http://youtu.be/l9jBnI7UpYY[/video]


- - - - - - - - - -

Ekipa emisije “Agro Dan” za danas vam je pripremila sledeće teme:


*Učestalim padavinama poslednjih dana praktično nadoknađene rezerve vlage u zemljištu. Ipak, već sada jasno da će prinos uljane repice biti manji, pošto su jesenje suše najveću štetu nanele upravo toj kulturi

*Zahlađenje i padavine povoljno utiču na klijanje i nicanje jarih useva. Južnobački okrug centar proizvodnje soje u Srbiji, ali ove godine mogu nastati problemi zbog učestale upotrebe semena „sa tavana“

*U cilju razvoja stočarstva, zlatiborsko preduzeće Ekoagrar subvencioniše nabavku autohtonih vrsta ovaca, poput sjeničke. Ipak, odgajivači koji za to imaju uslove, radije se opredeljuju za uvoznu rasu „Il de Frans“

*Srbija ima 800.000 hektara zemlje koju niko ne obrađuje i 1.200 sela u završnoj fazi nestajanja. U više od 1.034 naselja živi manje od 100 žitelja, a čak 500 sela nema asfaltni put, ni vezu sa drugim naseljenim mestima

*Na tek završenom konkursu pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova, zahtev za dodelu seoske kuće sa okućnicom podnela 183 mlada, bračna para. Opredeljeno 30 miliona dinara, što znači da će tek šestina prijavljenih dobiti krov nad glavom

[video=youtube_share;PkhymQ__eao]http://youtu.be/PkhymQ__eao[/video]
 
Nazad
Vrh