1221.3 ne moze da upali preko brave,samo na direktno

nebofabrika

Član
Učlanjen(a)
13 Nov 2013
Poruka
40
Mtz 1221.3 moze direktno da pali i onda radi svetlo i zmigavci.Ali ne moze da pali na bravu,u nju uopste ne dolazi struja.Sta je u pitanju,brava ispravna promenjena.

Miki maus pregrizao neku zicu :D
Ako ne mozes sam da ispitas pozovi nekog elektricara, lako ce ustanoviti zasto do brave ne dolazi struja..

Mtz 1221.3 moze direktno da pali i onda radi svetlo i zmigavci.Ali ne moze da pali na bravu,u nju uopste ne dolazi struja.Sta je u pitanju,brava ispravna promenjena.
Kao što kaže @milan11 miš izgricko neku žicu

Ali ajde da dodam i ja nešto :haha:

1. Relej blokade starta (Neutralni prekidač)​

Ovo je najčešći uzrok. MTZ ima sigurnosni sistem koji sprečava paljenje ako menjač nije u neutralnom položaju.

• Problem: Ako je senzor na menjaču neispravan ili se žica otkačila, struja uopšte ne stiže do brave da bi zatvorila krug.
  • Provera: Pokušajte da mrdnete ručicu menjača dok držite ključ u položaju za paljenje ili proverite kontakte senzora koji se nalazi na poklopcu menjača.

2. Glavni osigurači (Power Fuses)​

Pored standardne table sa osigurcima, 1221.3 ima i glavne topljive osigurke koji se obično nalaze ispod haube ili blizu akumulatora/elektromotora.

• Problem: Ako je pregoreo glavni osigurač koji napaja kontrolnu tablu i bravu, svetla mogu raditi (jer su na drugom kolu), ali "kontakt" i startna struja neće postojati.

3. Relej startera (Pomoćni relej)​

Ispod komandne table ili u kutiji sa relejima nalazi se mali relej koji aktivira alnaser.

• Problem: Često se desi da oksidiraju kontakti u samom podnožju releja. Pošto kažete da u bravu uopšte ne dolazi struja, proverite dovodni debeli crveni kabl koji ide na samu bravu.

4. Masa i konektori kabine​

MTZ 1221.3 ima specifične džekove (konektore) gde se spajaju instalacija šasije i instalacija kabine.

• Problem: Ti džekovi znaju da oksidiraju ili da se "istope" usled lošeg kontakta. Ako nema struje na bravi, prekid je verovatno u tom velikom spoju koji dovodi glavni plus u kabinu.

Šta prvo da uradite?​

1. Ispitna lampica: Uzmite ispitnu lampicu i proverite ulaznu žicu na bravi (obično najdeblja crvena). Ako lampica ne svetli, kvar je "pre" brave (osigurač ili konektor).
  2. Premošćavanje senzora menjača: Za test, nađite žice senzora neutralnog položaja i spojite ih direktno. Ako tada upali na bravu, senzor je za zamenu.
  3. Provera mase: Proverite glavni prekidač mase (sklopku). Iako svetla rade, loša masa može praviti problem pri većem opterećenju ili specifičnim kolima.

🧪 Najbrži test (2 minuta)​

Uradite ovo tačno ovim redom:

1️⃣ Uzmite + direktno sa akumulatora
2️⃣ Dovedite ga direktno na ulaz brave (kontakt 30)
3️⃣ Ako tada:
  • zasvetli tabla
  • rade svetla
  • pali na ključ
✅ 100% kvar je instalacija / osigurač / relej / masa, NE brava (Ona je ispravna)

🎨 BOJE ŽICA (99% slučajeva)​

• 🔴 CRVENA – stalni + sa akumulatora (ulaz u bravu – 30)
  • ⚫ CRNO-ŽUTA – paljenje / instrument tabla (15)
  • 🔵 ili ⚫ CRNA – anlaser (50)
  • 🟤 BRAON – masa
  • ⚪ BELA – svetla (58)

Poslednja izmena:
Sve je to super samo ne moze se uvek osloniti na ChatGPT.
Kao prvo kod belorusa je plus roze boje.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Sve je to super samo ne moze se uvek osloniti na ChatGPT.
Kao prvo kod belorusa je plus roze boje.

Odakle ti ta ideja da je ChatGPT :sta: :udri: (Kad god nešto napišem što je dugačko odmah prozivke e ovaj koristi ChatGPT).

Kako god okreneš ne valja (Hoćeš da pomogneš ne valja, nećeš da pomogneš ne valja).

Ubijam se 3 godine da pomognem svima, odvajam svoje dragoceno vreme da pomognem baš svima koliko god mogu i znam i onda opet ne valja.

Kod većine gde sam radio + je debele crvene boje ali ajde neka bude. Po ISO standardu crvena je +, sve druge boje nisu po standardu ❗❗❗(Pričam za glavni dovod napajanja +)

Očigledno pojedinim članovima više odgovara da ne posećujem forum (Tačnije da su mi 🚪🗝️ foruma zauvek zatvorena za ulazak).

Ja ne kazem sa ne pomazes. Daleko od toga. Svaka cast na tome. Ali neke stvari, pogotovo oko struje gde moze da se napravi karambol vrlo lako pisu se samo proverene stvari. A za chatgpt mozda gresim.

Ja ne kazem sa ne pomazes. Daleko od toga. Svaka cast na tome. Ali neke stvari, pogotovo oko struje gde moze da se napravi karambol vrlo lako pisu se samo proverene stvari. A za chatgpt mozda gresim.

Eto baš kada moram da kažem ja sam lično master inzenjer elektrotehnike i racunarstva ako ja ne poznajem struju i šta kako se radi i pristupa problemu onda stvarno ne znam ko je poznaje bolje od mene

Slažem se da baš i nebih trebao da dajem savete (Nemora da znači ako ja znam šta radim da ta druga osoba što čita zna šta radi pa može da napravi od banalnog problema veliki skupi problem).

Brzim testom smo udtvrdili da je brava uredu.I da je problem oko neutralnog položaja, da radi sve svetla,paljenje i tabla kad ide kablom direktno sa + akumulatora. Sada ovaj deo instalacija,masa osiguraci.

Nazad
Vrh