Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja znam da jeste.Neznam dali je isplativo štalsko držanje. Ja mislim da nije.
Na sve ovo treba dodati i sojinu slamu + kukuruzovinu + ciscenje lucerista+ ovrsena lucerka (a svega toga ima u izobilju).+ visok indeks jagnjenja + subvencije...Stalski uzgoj moze biti isplativ i kod proizvodnje klanicne robe evo kako proizvodnjom hrane sto se vise moze na svom imanju prvenstveno mislim na proizvodnju sto jeftinije hrane u prvom redu silaza kukuruza senaza lucerke graska stocnog sirka sudanske trave ljuljeva uz maksimalno koriscenje obradivog zemljista sudanska trava od polovine aprila do oktobra u oktobru izvlacenje stajnjaka (kog ce tada biti u izobilju zbog stajskog uzgoja a koji je dragocen) i setva graska u maju skidanje graska i setva silaznog kukuruza i tako u krug. Silaza i senaza kao i koriscenje zelenih krmiva gore navedenih tokom cele godine jedino imaju manu u odnosu na pasu sto se oko njih mora dosta fizikalisati ali se po jedinici povrsine dosta dobije vise mase nnaravno uz primenu stajnjaka koji je neophodan. Setva strnih kultura u jesen jecam zob tritikale zrno koristiti za stoku a slamu kao dopunski obrok ovcama da "cackaju" zube posle silaznog obroka. Za sve ovo najmanje je potrebno povrsina za proizvodnju sena a ono je potrebno za odgoj jagnjadi i kao minimalna dopuna ovcama u zadnjem mesecu sjagnjenosti i laktaciji. Za sve ovo neko ce reci treba mehanizacija alo ko je nema netreba drzati stotinu ovaca. Ovakav sistem delimicno a u buduce i potpuno primenjujem kod sebe pa garantujem da je isplativ. Izvinjavam se ovo je tema za "ekonomiku .. . ali povela se rasprava ovde pa da nastavim. Ostaje jos jedna stavka a to je kukuruz njega ako nemozete proizvesti udruzite se sa komsijom pa ga kupite u vojvodini u oktobru kad je najjeftiniji![]()
Kolega jos jedna "pikanterija" za Vas.Moje ovce trenutno "tuku" sacmu od uljane repice a traktori se voze na bio-dizel od iste te repice.Najisplativiji sistem koji sam video je kod kolege cigaja iz Vladimirovca kod Pančeva.
jel dajes prvu godinu sacmu od uljane rep ili si vec davao.kaze mi jedan kolega da nije dobra za ovce koje doje kaze jaganjci dobiju proliv kakvo je tvoje iskustvo?Kolega jos jedna "pikanterija" za Vas.Moje ovce trenutno "tuku" sacmu od uljane repice a traktori se voze na bio-dizel od iste te repice.
svaka čast. Kod mene toga nema. Radimo sa onim čime raspolažemo. Paša kad god je moguće seno veštačka livada kukuruzna silaža. Zimi dodatak zrna kukuruz ovas. Dva meseca sam ih čuvao po kukuruzištu i sojinom strništu. Sada još uvek pasu na nasipu pored reke do snega. Trave ima u izobilju.Kolega jos jedna "pikanterija" za Vas.Moje ovce trenutno "tuku" sacmu od uljane repice a traktori se voze na bio-dizel od iste te repice.
Ja radim peletiranu sacmu i zbog ovaca koje doje je dodatno termicki obradim ( poput sojine sacme ,samo na nizoj temperaturi)..kaze mi jedan kolega da nije dobra za ovce koje doje kaze jaganjci dobiju proliv kakvo je tvoje iskustvo?