Ja imam vocnjak od 50-ak sljiva cacanska rodna, star desetak godina. Skupljam samo zdrave sljive i ne stavljam ni gram secera jer sama sljiva ima visok procenat secera u sebi. Kada pecem gradiram ljutu na 22 grada, a kada se ohladi i "slegne" ima oko 21. Cale je ljutu bojio nekom vrstom pecurke koja raste na dudu ispred kuce od koje rakija postane zuta kao jestivo ulje, a ja stavim suvu sljivu u gazu, pa to stavim u bure sa rakijom. Inace, ja rakiju ne pijem, samo posluzim kod dodje i razdeljujem po familijim.
Inace, planiram da zasadim citav hektar sljivama, negde oko 500 sadnica.
Post je spojen: [time]1265456648[/time]
_________________________________________________Inace, planiram da zasadim citav hektar sljivama, negde oko 500 sadnica.

? i ja sam amater ali ovde su jos veci amateri od mene . da se ne ljutite to vam je dobronamerna kritika skoro svako od vas pravi greske i to kakve. tako da sumnjam u to da imate dobru rakiju. osim par koji su naveli da stavljaju ciste i zdrave plodove da se izvrsi vrenje sve ostalo manje ili vise je netacno ili delimicno tacno, ne radi to niko namerno od vas vec sto su tako navikli i sto je to "tradicija" a to tradicija je diskutabilno nije tvoj deda radio to sto je tako trebalo vec sto mozda nije imao druge mogucnosti ili sto nije znao drugacije a danas postoji literatura i internet a tu moze svasta da se nauci. kod nas su retki koji imaju dobar kazan i koji mogu svake godine da proizvedu kvalitetnu rakiju (istog kvaliteta) u proizvodnji rakije je sve bitno od ukomljavanja pa pecenja do odlezavanja ili dozrevanja rakije bilo kad da se napravi greska tesko da moze da se popravi a u vise slucajeva nikako. samo par zabluda da odagnamo pa kada procita neko mozda se ukljuce i ozbiljniji od nas da objasne citav proces mada to nije tako malo podrucje kako vam se mozda cini. 
. zato sto iz dudovog bureta neces dobiti nikakav ukus vec samo boju pa samim tim neefikasna posuda za odlezavanje rakije isto kao i bagremovo sto opet ne znaci da nemozes da drzis rakiju u njemu tvoja rakija , tvoje bure i sta te briga ako nemas drugo stavi u njega ali kada neko tek treba da kupi bure i ima mogucnost da bira a cena skoro ista onda bar moze da izabere hrastovo.