ivanm
Član
Не спорим да је то неко негде могао да пласира, ја нисам могао, јер нисам успео да нађем неког ко би био заинтересован. Ја пољопривреду гледам за чисто економске стране на дуге стазе, ради ћу оно што ми се исплати, али тако да то могу да радим и сутра и за 10-20 година, јер да се поновим - здраво земљиште је невероватан ресурс. Ако се говедарство не исплати, а не испати се, продао сам краве, па нека држава брине о несташици млека.Нема ту претеране сентименталности. Ако је органска производња будућност, а јесте, обрађиваћу моју земљу тако да, пратећи достигнућа, не уништим њен потенцијал да лако добије сертификат органске производње, али немам ни намеру "да радим за неког" производећи изузетно здрав производ који ће ми платити као и сваки други пун пестицида. Док се не развије свест потрошача да квалитет мора и да кошта и док потрошач не буде могао да тај квалитет плати ( а и једно и друго су проблем у нашој земљи) неће ме бити у органској производњи. Оног момоента када и држава помогне стварно, а не само декларативно, например олакшицама за извоз орг. производа из земље или када се коначно нађе неко ко ће хтети да око своје прерађивачке фирме окупи орг. произвођаче, ето мене у том друштву. За добијање сертификата у орг. ратарству је потребна мала свота новца (као што си рекао 30-так хиљада) и само две године.