Разлика ГМО и УЛТРА хибрида кукуруза

Не спорим да је то неко негде могао да пласира, ја нисам могао, јер нисам успео да нађем неког ко би био заинтересован. Ја пољопривреду гледам за чисто економске стране на дуге стазе, ради ћу оно што ми се исплати, али тако да то могу да радим и сутра и за 10-20 година, јер да се поновим - здраво земљиште је невероватан ресурс. Ако се говедарство не исплати, а не испати се, продао сам краве, па нека држава брине о несташици млека.Нема ту претеране сентименталности. Ако је органска производња будућност, а јесте, обрађиваћу моју земљу тако да, пратећи достигнућа, не уништим њен потенцијал да лако добије сертификат органске производње, али немам ни намеру "да радим за неког" производећи изузетно здрав производ који ће ми платити као и сваки други пун пестицида. Док се не развије свест потрошача да квалитет мора и да кошта и док потрошач не буде могао да тај квалитет плати ( а и једно и друго су проблем у нашој земљи) неће ме бити у органској производњи. Оног момоента када и држава помогне стварно, а не само декларативно, например олакшицама за извоз орг. производа из земље или када се коначно нађе неко ко ће хтети да око своје прерађивачке фирме окупи орг. произвођаче, ето мене у том друштву. За добијање сертификата у орг. ратарству је потребна мала свота новца (као што си рекао 30-так хиљада) и само две године.
:ppozdrav:
 
Zavisi koliko ti misliš da ta razlika u ceni treba da bude. Mislim da kod nas svakako postoji tražnja za organskim proizvodima ali nisu dostupni krajnjem kupcu.
Kao što je i rana plastenička proizvodnja izvor zarade na osnovu nepismenog i razmaženog kupca tako je za organsku izvor zarade pismen i savestan kupac.
Plasman svakako treba sam da obezbediš i za zdravi i nezdravi proizvod.

Оног момоента када и држава помогне стварно, а не само декларативно, например олакшицама за извоз орг. производа из земље
To već postoji zar nisu subvencije duplo veće od onih za konvencionalnu? Izvoz je političko pitanje kao i za svaku proizvodnju i to bi trebalo da zaboraviš kao opciju jer jedna od premisa održive i organske je prodaja u lokalu a ne šetanje hrane u beskraj.
Cela priča se zasniva na poštenju i poverenju izmedju seljaka i kupca, ako toga nema nema ni prodaje.
 
Hvala dzionik!

To je slučaj sa dosta ljudi - pričaju sami sa sobom! Možeš da im pričaš danima, niti te slušaju niti žele da čuju, koriste neku iščašenu logiku... Na kraju se pitam da li uopšte treba gubiti vreme, pa se setim svoje dece i onda Jovo nanovo!
 
Ми очигледно не причамо о истој ствари. Све уме да лепо звучи када се прича теоретски, али да би се платили рачуни и напунио стомак, мора да се оно ТЕОРЕТСКО преточи у оно ПРАКТИЧНО. Е, ту настаје проблем, јер да би то знао, мораш да познајеш и једно и друго, да имаш искуства и у једном и другом иначе ће, као и ова раправа да се врти у празно и да се своди на фразе (не са моје стране).
Џионик, прсте поломих да напишем да Србија није место за продају органске хране, јер је мало тржиште и оно што је јако битно СИРОМАШНО !!! Ја ти тврдим да 80км око мене нема никог ко је заинтересован за откуп органски произведеног млека, да не тврдим да га нико не купије нигде па да се неко сети "неког тамо". Једини начин да у Србији узмеш паре од хране је да је извезеш . Овде народ нема ни за млеко од 50дин/литру, а требаш да ме убедиш у супротно. Погледај колико има продавница "здраве хране" , а колико се купује у њима, да не кажем шта се купује у њима, јер има и ту итекако гадних примера. Лепо звучи то што желиш, али је нажалост далеко од стварности. И још нешто - по ко зна који пут, заборави на поштење и поверење између произвођача у купца - за то служе закони и правилници о квалитету. Свако до нас има права да купи здраво и да зна шта је купио, а онај ко је преварио има да плати казну и да иде у затвор.
Биодинамика, ја не причам сам са собом , као што ти тврдиш, нити имам ишчашену логику. Ја само упорно тврдим нешто што, з аваше добро нећете да схватите - новац и економска исплативост су почетак и крај сваке логике у свакој производњи. Уосталом, просветли ме и дај ми конкретно одговор на питање са наслова теме, ако знаш. Такође, кажи ми, ко врши у Србији откуп органски произведених ратарских производа (пшеница, кукурукуз, соја, сунцокрет). Ја то не знам, зато и користим благодети овог форума да нешто сазнам. Ако ни ти не знаш, онда је јасно ко овде води јалову расправу и да сам ја тај који овде губи време.
 
@beli medo izgleda da smo se ja i ti dobro razumeli . Vrlo je bitno u razgovoru imati isti ugao gledanja.
Znaci kako cene na trzistu nafte vrtoglavo rastu a moderna poljoprivreda sva zavisi od nafte inputi ce toliko biti veliki da finalni proizvod mogu da zamislim koliko moze da vredi a tek transport do konacnog potrosaca , pakovanje ...
Ne vidim resenje ni u biodizelu , recimo stari dobri konji i tako to .....
ivane neko mora platiti cenu dosadasnjeg unistavanja zemlje a neko na vreme prekinuti jer kasnije moze biti kasno , nemoj da mislis da te ne razumem pozdrav :ppozdrav:
 
Ovo jeste :off_topic: ali priliči ovoj tematici:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UqPhtWY_Ov0[/youtube]
 
Војине, потпуно те разумем и потпуно прихватам оно шта кажеш. Али хајде да се сложимо и у још нечему - носилац свих промена у историји људског рода су БОГАТЕ државе, и богати слојеви друштва. од њих је све кретало и то је тако нормално. Морамо да будемо ефикаснији у сваком погледу (енергетски, финансијски, временски), јер ћемо само тако моћи да повећамо приходе, али и да производњом "здраве хране" код нас чувамо нашу земњу, а ту "здраву храну" продајемо за дебеле паре онима који ће то моћи да плате. Просто речено - зарада по јединици рада (радног сата) и јединици површине у органској и конвенционалној производњи мора бити иста. Дакле ако у орг. производњи добијам мање по хектару а треба ми више времена за обраду тог хектара, тај производ мора да буде толико скупљи у односу на конвенционални начин рада. Сиротиња не може себи да приушти свакодневно органску храну, као што не може да приушти ни кавијар. Продај је ономе ко то може да плати...

ПС Модераторима се прашта прилог ван теме ::namigivanje:: ::namigivanje::
 
Ivane , dobro si rekao moramo biti efikasniji ali i odreci se starih navika. Branko je dao odlican dokumentarac iz serijala . Imamo dosta materijala i iskustva drugih sta nam je ciniti . Moramo uciti nema nam druge i to primeniti. uzivaj u serijalu :ppozdrav:
 
Branko odličan ti je off ::svaka cast::

Ivane slažem se sa tobom u većini stvari ali ne i da ne postoji tržište, mislim da ga ti nisi našao. Imam poznanika koji se bavi organskom proizvodnjom i nema problema sa prodajom već sa proizvodnjom. Delom zato što mu sve drugi rade a delom što nije baš stručan. Pa i tako njegovi proizvodi nisu više od 20-30 posto skuplji.
Evo ti primer, ako se zna da se kod nas skoro ne proizvodi pravo crno brašno odakle crni hleb. Ono malo brašna i pekara koje peku pravi crni hleb ga prodaju skoro duplo ili troduplo skuplje. Moji ponekad kupe takav hleb jer je neuporedivo bolji od bilo kojeg drugog. Hoću da kažem iako nismo baš pri parama radije ćemo kupiti kilo dobrog nego dva kila lošeg pod uslovom da ne moramo da predjemo deset kilometara da bi ga kupili.
 
Mi smo imali odlicnu organsku proizvodnju od '60-'90 god,bar ovaj deo Srbije.Sve sto su nam dedovi radili je bila cista organska poljoprivreda,umesto pesticida i herbicida-motika,umesto vestaka-stajnjak,seme su sami ostavljali od predhodne godine.Jel treba sta drugo sem toga?I pride sto su uglavnom zivi da se posavetujemo sa njima.To je meni neka smernica za dalji rad,za sebe i svoju porodicu.
Neko ce reci da se tako moze obraditi samo mala povrsina.Ipak smo mi "mali" ljudi. :ppozdrav:
 
"носилац свих промена у историји људског рода су БОГАТЕ државе, и богати слојеви друштва. од њих је све кретало и то је тако нормално."

Ivane samo da se osvrnem tvoju konstataciju to jeste tako ali nije normalno .Treba im nova radna snaga i trziste za promene kao na bolje i tu nema normalnog nego feudalizam na finjaka . Da bi covek sagledao i stvari sa gledista alternativnog ili organskog treba malo da se izoluje / uzme sa rezervom od raznih lobirajucih uticaja i reklama i da promisli . No covek moze sam da smanji troskove golog zivota npr uzgoji psenicu sam bez pesticida i insekticida samelje i ispece . Ovaj primer moze da se uradi na bilo cemu sto se tice namirnica . Iako zivim na selu kao i moje komsije jedino nas par rade bastu ? Ako se zivi kao cisto kapitalisticki zitelj ovog drustva onda i treba mnogo para, i automatski je u raljama intersnih zveri. Kupuje se ono sto se mora a ostalo se proizvede .
 
Сви ових неколико постова су 1100% на свом месту и само допуњују моју констатацију да је неопходно да се држава умеша у орг. производњу.
Да био орг. производња имала смисла, неопходан је најпре ХАЦЦП стандард, који још увек немају ни све млекаре, пекаре, месаре (дакле да се зна тачно одакле је сировина). Без тога нема смисла прича о применњивој органској производњи. Ево конкретног примера - ја добијем статус орг. произвођача (што тврдим да може добити 60% регистрованих газдинстава без великих проблема), и мој ратарски производ потрудим се да нађем неком да га продам. Шта ће он са њим? - ја не знам да постоји било који нпр. млин који одвојено прерађује (читај меље) орг. пшеницу и кукуруз, тако да знаш да си добио брашно које је 100% од органске пшенице. Чак и да се неко потруди да уради тако нешто (мада тек они немају економски интерес) пребно је да умеси тесто само до тог брашна и без читавог низа адитива да би добио орг. здрав производ (хлеб, кифле...) Дакле док у то не уђе крууууууупан капитал или директно држава, све ће то бити врло, врло тешко и све ће се ломити преко леђа ентузијаста који од лепе идеје неће имати корист. Знаш, много је лакше, а неупоредиво јефтиније убетити људе да је црни хлеб органски здрава храна ( а није ни близу од тога) него уложити у цео ланац органске производње и заиста то радити.
Џионик, у складу са предходном реченицом, не желећи да ти попујем, већ само пријатељски да ти помогнем саветом - црни хлеб се прави од црног брашна или некада од интегралног брашна пшенице , где је самлевено цело зно. На жалост то уопште не значи да је то органски произведена пшеница или брашно.Напротив, егзокарпус, спољни омотач зрна пшенице може бити чак место где се много више нагомилавају разноразни пестициди који се широко примењују у ратаству.

Ако могу да предложим нешто конкретно - дајте информације ко би био заинтересован за откуп ратарских органски произведенох производа. Ниок од нас више ништа не жели да почне на слепо, али ако имам пласман, зашто да не...
 
Crno brašno sam pomenu samo kao nešto što treba uzeti u obzir i za šta postoji tržište. I nije mali broj ljudi koji znaju da taj crni hleb ne samo što nije organski nego nije ni crni već ofarban u crno.
Naravno da sam mislio na organsko, znam za problem pesticida u spoljnjem omotaču, to je evidentirano odavno sa prašinom kod transporta i tzv. profesionalnim oboljenjima koje sada i seljaci imaju.

Iako zivim na selu kao i moje komsije jedino nas par rade bastu ?
Ovo je fenomen koji ne znam kako bi da objasnim osim "nisam ja seljak (u pežorativnom smislu) da kopam i prljam ruke, više volim da pijem pivo ispred samiške i bistrim politiku"


Neko ce reci da se tako moze obraditi samo mala povrsina.Ipak smo mi "mali" ljudi.
::svaka cast::
 
Ivane sticem utisak da nisi odgledao film koji ti je Branko preporucio.
Na to me navodi tvoj zadnji post :nono:
Post je spojen: [time]1299405810[/time]
_________________________________________________
Pa rekoh da te upitam sta je bitnije HASAPI ,Masapi , drzava , poljoprivreda ili zdravlje tebe i tvojih najmilijih
 
mislim da se daleko otišlo od postavljenog pitanja koje glasi RAZLIKA GMO I ULTRA HIBRIDA nisam pročitao sve postove ali ovde se govori o EKOLOŠKOJ svesti a niko sem mene nije dao odgovor u čemu je razlika kod pomenutih hibrida ili da demantuje u onome što sam napisao odnosno citirao proizvođača
 
pidikanac je napisao(la):
mislim da se daleko otišlo od postavljenog pitanja koje glasi RAZLIKA GMO I ULTRA HIBRIDA nisam pročitao sve postove ali ovde se govori o EKOLOŠKOJ svesti a niko sem mene nije dao odgovor u čemu je razlika kod pomenutih hibrida ili da demantuje u onome što sam napisao odnosno citirao proizvođača

То сам и ја прокоментарисао. Чини ми се да сем добре воље и пар опште образовних сазнања мало ко има конкретна знања, и што је још горе, не желе то да признају. Али није то проблем само овог дела форума. Није стамота не знати, срамота је не признати не знање... А, толико пута понових, не знање ову земљу враћа вековима уназад...

Војине, наравно да је свакоме породица примарна, али држава је та која треба да уреди систем јер је то и по једној од дефиниција : "уређени систем на основу својих аката.........."
 
pidikanac , mi govorimo o ekoloskoj svesti a ti napomnjes da mozes da ga prskas cime god hoces protiv sirka :sta: . Smatram da tvoj odgovor onda nije relevantan a to sto je diskusija otisla u drugom smeru boze moj :ppozdrav:
 
ivanm je napisao(la):
pidikanac je napisao(la):
mislim da se daleko otišlo od postavljenog pitanja koje glasi RAZLIKA GMO I ULTRA HIBRIDA nisam pročitao sve postove ali ovde se govori o EKOLOŠKOJ svesti a niko sem mene nije dao odgovor u čemu je razlika kod pomenutih hibrida ili da demantuje u onome što sam napisao odnosno citirao proizvođača

То сам и ја прокоментарисао. Чини ми се да сем добре воље и пар опште образовних сазнања мало ко има конкретна знања, и што је још горе, не желе то да признају. Али није то проблем само овог дела форума. Није стамота не знати, срамота је не признати не знање...

moderatori bi trebali da obrišu sve postove osim tvog pitanja , mog odgovora i tog komentara na moj odgovor :cao: :cao: :cao: jer niko ništa nije rekao vezano za postavljeno pitanje :sta: :sta: :sta:
 
ivanm jedan moj prijatelj bi rekao steta je sto neznanje neboli . :osmeh:
Post je spojen: [time]1299407451[/time]
_________________________________________________
pidikanac da si ti moderator pa i da te razumemali ovako , mislim ...
 
vojin je napisao(la):
pidikanac , mi govorimo o ekoloskoj svesti a ti napomnjes da mozes da ga prskas cime god hoces protiv sirka :sta: . Smatram da tvoj odgovor onda nije relevantan a to sto je diskusija otisla u drugom smeru boze moj :ppozdrav:

pročitaj ponovo moj odgovor ja sam rekao da ga mogu prskati KAD GOD joču a ne ČIME GOD hoću jer je taj ultra hibrid otporan samo na cikloksidim i zato se može prskati sa FOKUS ULTRA ili jednostavno rečeno ultra hibridi se mogu prskati sa fokus ultra ali i sa svim drugim herbicidima dok normalni hibridi ne mogu sa fokus ultra i u tome je prednost ultra hibrida i bolje bi bilo da dobro pročitaš post pre nego daš odgovor :cao:
 
Nazad
Vrh