Парадајз

adamov zoran je napisao(la):
juce sam kupio na pijaci paradajz. Spolja je lep, a kada ga jedes kao drvo je nema nikakav ukus.
Nije ni cudo tokom ove godine u proizvodnji paradajiza sve ukupno bilo 15-16 dana sa suncem,a dobro znamo da paradajiz potice iz juzne amerike gde sunca i vlage ima u izobilju.Vlagu tj zalivanje mozemo da nadoknadimo ali sunce i suncevu svetlost nikako nego sta je tu je.Na ukus i boju utice kalijum i to se donekle moze redukovati a na cvrstinu kalcijum medjutim mnogo zavisi i sorta paradajiza jer novi hibridi su pravljeni za dugo cuvanje a opet na stetu ukusa

juce sam kupio na pijaci paradajz. Spolja je lep, a kada ga jedes kao drvo je nema nikakav ukus.

A kakve su mu semenke ? koje boje ? jasam gledao jednog stručnjaka koj kaže ovako ako su semenke bele a paradajz crven "kao" zreo , to je onda špricano neznam tačno čime al da preko noći sazri , špric i igla i ubrizgaju neku hemiju i do jutra crven spreman za berbu :nono: , a kod normalnog paradajza su semenke žute .

preuzeto sa jednog sajta datum 16.6.2006 :bravo:: Svetlana Stankov iz Ministarstva poljoprivrede navodi da u Grčkoj postoji pogon „Bajera“ koji pravi preparat za brzo sazrevanje povrća pod nazivom „etrel“, čija je upotreba zabranjena u Srbiji. Pretpostavka je da je jeftini paradajz bio obogaćen, između ostalog, i „etrelom“ zbog bržeg sazrevanja. :zli: ::lose:: :nono:

Post je spojen: [time]1277720627[/time]

etrel prirodni gas javlja se prilikom truljenja voca narocito jabuka.Nije tacno da je zabranjen u srbiji kako dozrevaju banane kada se uvoze nego u komorama gde se etrelisu tj stignu zelene i kada prodju proces posle 3-5 dana one su zrele.Takodje paradajiz se ne uspricava i nemoze da sazri za noc,nego se mazu katarke sa ehtrelom u odnosu 1:1 (bayern postoje i drugi proizvodjaci) proces sazrevanja traje od 3-5 dana i plod bude potpuno zreo.Ako se proizvodjac pridrzava upustva nije uopste stetan za zravlje ljudi jer je prirodan preparat preformulisan iz gasa a ne neka hemija.Ja sam davno za vreme sankcija sa njime i oplodjavao paradajiz i efek je bio inzvaredan.To sto stize u srbiju preko granice a nije proslo carinsku veterinarsku i sanitarnu kontrolu to samo kazuje kakva nam je drzava i kako brine za svoje gradjane.Znaci u srbiju svakakva go....na a iz srbije kontrola hassarp sistema iso9001 i druge pa sada vidite gde su povrtari u sve mu tome a gde je gos Miskovic i njegov Maxxi

zavisi od koncentracije

ako se koristi 200-250 ml / 100 lit. vode onda nas malo truju (karenca 7 dana u italiji) , a ako se koristi vise i trovanje je jace
Inace u grckoj je "bio" izbacen iz proizvodnje (2009) ali je mozda vracen.
U italijii je vracen u registraciju prosle jeseni za paradajz, jabuku i duvan (kosta lit.oko 70e)

Nije problem u primeni preparata nego u koncentraciji koja se primenjuje

kao i svaki drugi preparat (pojedi plavi kamen pa ces da vidis jel zdrav)

topalovic je napisao(la):
etrel prirodni gas javlja se prilikom truljenja voca narocito jabuka.Nije tacno da je zabranjen u srbiji kako dozrevaju banane kada se uvoze nego u komorama gde se etrelisu tj stignu zelene i kada prodju proces posle 3-5 dana one su zrele.Takodje paradajiz se ne uspricava i nemoze da sazri za noc,nego se mazu katarke sa ehtrelom u odnosu 1:1 (bayern postoje i drugi proizvodjaci) proces sazrevanja traje od 3-5 dana i plod bude potpuno zreo.Ako se proizvodjac pridrzava upustva nije uopste stetan za zravlje ljudi jer je prirodan preparat preformulisan iz gasa a ne neka hemija.Ja sam davno za vreme sankcija sa njime i oplodjavao paradajiz i efek je bio inzvaredan.To sto stize u srbiju preko granice a nije proslo carinsku veterinarsku i sanitarnu kontrolu to samo kazuje kakva nam je drzava i kako brine za svoje gradjane.Znaci u srbiju svakakva go....na a iz srbije kontrola hassarp sistema iso9001 i druge pa sada vidite gde su povrtari u sve mu tome a gde je gos Miskovic i njegov Maxxi
--cini mi se da si u pravu nije problem u proizvodjacu preparata , vec u korisnicima sredstava /a ima nas .../ , da li je sredstvo zabranjeno za koristenje ili nije i u Srbiji to ja neznam ima sluzba koja to zna i treba da prati to je izjava preuzeta sa linka :http://www.farmaceuti.com/forum/archive.php/Otrovni+paradajz+napunio+ordinacije+/943 , a inace i sa pivom kada se pretera zna da bude nezgodno / a pivo moze da bude dobra stvar za cirkulaciju, pobosava rad bubrega ali ne 5 flasa /2 litra/ :D nego 1 casa/ , mi smo kao mali i nas mogu da jasu i sa iso 9801 i hasapom , to bi znacilo da neko ne radi svoj posao valjano sto se tice pomenutih firmi . a kvalitet nije bitan nego samo cena , da je npr paradajz samo AKCIJA 39.99 din , a niko ne pita kako je poljoprivrednik/on prodao pomenutim firmama za 19 din/kg / uspeo da ga proizvede i KAKO .. :nono: ali to je pitanje za drugu temu

Radim vedetu na otvorenom i javlja mi se masovno pucanje(jos uvek zelenih) plodova.Da li je to zbog enormnih kisa i velike kolicine vode,nepravilne oplodnje ili je u pitanju nedostatak nekog elementa?

Hvala.Uradicu to_Ostavio sam skoro svugde po dve grane pa cu posle da zakidam vrh,onako kako ti radis

probaj da kada budes zalamo ostavis uvek malo vise gornjeg lisca jer kasnije ce mu dobro doci da ga zastiti od prejakog sunca.Na koliki razmak si sadio vrstu od vrste

topalovic je napisao(la):
probaj da kada budes zalamo ostavis uvek malo vise gornjeg lisca jer kasnije ce mu dobro doci da ga zastiti od prejakog sunca.Na koliki razmak si sadio vrstu od vrste
Na metar

ljudi,ajde ako vas ne mrzi napisite kako se krecu cene paradajza kod vas ,u vasim mestima,i sta mislite do koje cene ce da ide ove godine.
Kod nas u Pazovi se juce na pijaci prodavao od 100-120 po kg,ja ga mojim musterijama vec 10 dana guram po 80-85din za kg,kao proizvodjac za sada sam zadovoljan tom cenom i samo da nam potraje jos malo :)

Subotica pijaca : link http://www.supijace.co.rs/files/cenesrb.pdf
Beli luk – veza 15-40 din.
Blitva 50-80 din/veza
Boranija 100-120 din/kg
Brokoli 150-200 din/kg
Celer 80-100 din/kg
Crni luk 40-60 din/kg
Grašak 40-80 din/kg
Karfiol 30-80 din/kg
Keleraba 20-50 din/kom
Krompir 15-40 din/kg
Kupus 40-50 din/kg
Ljute paprike 5-20 din/kom.
Mladi luk 20-30 din/veza
Paprika 10-30 din/kom
Paradajz 70-120 din/kg
Pasulj 150-300 din/kg
Peršun 15-80 din/veza
Rotkvice 25-40 din/veza
Sočivo 200 din/kg
Spanać 200 din/kg
Šargarepa 15-40 din/veza
Tikvice 40-60 din/kg
Zelena salata 20-40 din/gl.

tibor.danji je napisao(la):
preuzeto sa jednog sajta datum 16.6.2006 :bravo:: Svetlana Stankov iz Ministarstva poljoprivrede navodi da u Grčkoj postoji pogon „Bajera“ koji pravi preparat za brzo sazrevanje povrća pod nazivom „etrel“, čija je upotreba zabranjena u Srbiji. Pretpostavka je da je jeftini paradajz bio obogaćen, između ostalog, i „etrelom“ zbog bržeg sazrevanja. :zli: ::lose:: :nono:

Post je spojen: [time]1277688227[/time]

Kod nas je ETREL koriscen pre 15 godina.

To je supstanca koja prekida dovod hrane u plod.

Konkretno mi smo mazali samo peteljku (ceo grozd) paradajza. Nismo prskali.

Odrzati paradajz na otvorenom na ovakvom vremenu,potuno nemoguca misija

Jel ima nekog preparata koji bi sadfa mogao sačuvati od sive truleži?

Ma najmanji problem je čekati 3 dana... ovako ima sav da mi propadne..... Kako počne da zri tako počne i da truli....

Post je spojen: [time]1281252339[/time]

a5dxmc.jpg

Nazad
Vrh