povrčarka како зауставити ширење пламењаче на парадајзу на отвореном,којим препаратима ?и има ли неки својство да га лечи пошто иду сунчанији дани.
Uvijek,uvijek,uvijek kada ima problema koje treba liječiti uzima se dimetomorf kao aktivna tvar.To je fungicid trgovačkog imena Acrobat,on je miks dimetomorfa i mankozeba.On i zaustavlja i liječi infekciju.Govorimo o plamenjači i alternariji.Na otvorenom obavezno dodaj i Daconil.Ili Shirlan.Dakonil kiša ne ispire.
Šta se tiče karence Acrobata,već sam prije rekla,u EU,dakle i kod mene u Hrvatskoj je skinuta na tri dana.Zato ne vidim razloga da se ne koristi u kriznoj situaciji i kod vas,ako je kod vas ostala na petnaestak dana.To je inače fungicid koji se čuva za završne tretmane,kada je najveći potencijal razvoja patogena - oslabljena stara biljka,a plodova još za pobrati brdo.Ali,ako vrag uzima šalu,i nekoliko uzastopnih tretmana su prihvatljivi za spašavanje uroda.
Quadris je izvanredan fungicid,međutim,iako je sistemik,kada se jednom pojave simptomi bolesti,a pogotovo dok uzmu maha,on neće napraviti ništa.U tim je slučajevima bačeni novac i gubljenje vremena u borbi protiv bolesti biljke.Inače je dobar kao zemljišni fungicid kod fitoftore korijena rajčice i paprike sistemom kpk u kombinaciji sa metalaksilom kao aktivnom tvari - to je Ridomil,ali se zbog njegove kombinacije sa mankozebom,koji djeluje depresivno na korijen izbjegava,a umjesto njega uzima Fonganil,koji je čisti metalaksil,čini mi se 52%,iako je na Austrijskom tržištu 70%,i u tom slučaju na 1000m/2 ide 2 dcl Quadrisa i 1 dcl Fonganila.