Карактеристике распрскивача и топова

zszolika

Član
Učlanjen(a)
30 Jan 2010
Poruka
185
Lokacija
Totovo Selo,sever Bačke
Ja sam prvi naleteo na f50 pa sam mislio da ti pricas o toj pumpi jer je isto 15kw,nisam pregledao ostatak prospekta detaljno,ne radi se tome da zbog neceg ja mislim da je f50 bi bio bolji za tebe,izvini.U pravu si f40 ima veci pritisak,tako da se cini kao bolja kupovina.Sto se kapaciteta bunara tice kod nas bolje bunardzije znaju reci koja ce biti minimalni kapacitet nekog bunara kad ga busu,ti nemas nekog podatka?Ja bi probao da nekako utvrdim tacan kapacitet bunara.A i ako ti se desi da pada kapacitet zamenis diznu na topu na manji i gotovo.
 

strucker

Član
Učlanjen(a)
4 Nov 2012
Poruka
566
Lokacija
Bogatic
Pa pazi, uveren sam da sama izdasnost bunara nije nikakav problem. Nije da sam merio il da je garantovao bunardzija, jednostavno se to oseti kad pustim moravu da povuce, pa kroz krivak pojuri mlazcina vode. I sad posto morava i ovaj pedrolo nije isto malo me to kopka. Stvar je u tome sto sam doznao da sto je voda nize od pumpe ono pumpa sve manje vode dobija. Prodavac pedrolla tvrdi da cu na 4 metra dobiti maksimalni protok, ali ispod pada. Doduse, on mi nije mogao reci koliko recimo padne ako je na 5m ili 6. Al i to sto kazes, ima ovde i 18mm dizna u setu, treba joj 350-400l. Ok, fala jos jednom zemljak.
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Strucker pogledaj ovu karakteristiku topa Ranger sa diznom 20 mm+300 m fi 90. Ljubičasta linija je karakteristika topa River ono što si dao tabelarno, a crvena linija je karakteristika topa river + karakteristika cevovoda 300 m fi 90mm. Što znači da je razlika između crvene i ljubičaste linije (gornjih i donjih plavih tačaka) u stvari pad pritiska u cevovodu 300 m fi 90. Tebi je sad važna ta crvena linija i nju ćeš preseći sa linijom pumpe i dobićeš radnu tačku sistema. Naglašavam još da je to za slučaj da se voda vuče sa 0 m i potiskuje na 0 m. To jest nivo voda, pumpa i top su u istoj ravni ili vrlo maloj visinskoj razlici. Uzeću karakteristiku neke pumpe i preseći ću je sa tom crvenom linijom da dobiješ jasniju sliku o radnoj tački sistema.


Karakteristika pumpi F 40 i F 50 marka Pedrolo sa presekom sa karakteristikom topa ranger + cevovod. Тačka preseka je RADNA TAČKA.
- - - - - - - - - -


Ako se koristi pumpa F 40/250 onda to izgleda ovako.


- - - - - - - - - -

Presek karakteristika pumpe F50/250 sa krivom topa i cevovodom 300 m fi 90 mm.

 
Poslednja izmena:

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
15.266
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Retlav , a koliki bi pad pritiska bio u sličnom slučaju ali sa crijevom fi 75 ? Ili drugačije postavljeno : kolko bi bio veći pad pritiska na kraju tifona 400m fi 75 nego fi fi 90 ?
 

strucker

Član
Učlanjen(a)
4 Nov 2012
Poruka
566
Lokacija
Bogatic
A zavisi ti od protoka vode koji se gura kroz crevo. Uglavnom bi trebalo da fi90 izgubi duplo manje pritiska za bilo koju litrazu, u odnosu na fi75. To da sam znao, uzeo bih fi90 :) Sad kako moram, ja se snalazim
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Ако погледаш љубичасту (линију самог топа) и црвену линију (топ +цевовод) и њихове тачке ситуација би била следећа (посматрано слева на десно): Прва тачка црвене линије у односу на прву тачку љубичасте линије би била 22 m изнад (2,2 bara). Последња тачка црвене линије у односу на последњу тачку љубичасте линије би била 42 m изнад (4,2 bara). Нацртаћу и то па ћу приказати. Мада је циљ да разлика у тачкама то јест разлика између црвене и љубичасте линије буде што мања. Тада ти је систем добро димензионисан.

Битно је и погледати где се налази пресечна радна тачка у односу на испрекидане плаве линије које показују искоришћење снаге пумпе. Очигледно је да други случај за пумпу F50/250B у коме се тaчка пресека налази између испрекиданих плавих линија 52 и 54 боље искоришћена пумпа него у првом случају где се тачка пресека налази између испрекиданих плавих линија 48 и 50. Те цифре представљају степен искоришћења пумпе η у процентима (%). Треба и тај податак узети у обзир при одабиру пумпе.

Ево лево је пример за карактеристику топа "Ranger" дизна 20 mm + 400 m цевовода ф 75mm. Видећете колико се црвена линија одваја од љубичасте. Слика десно показује пресек карактеристике система (топ+цевовод) и карактеристике пумпе. Видећете да последња тачка на црвеној линији прелази изнад најмоћније пумпе у категорији F50/250. Све испод тог пресека ће функционисати.
- - - - - - - - - -

 
Poslednja izmena:

Spajki

Član
Učlanjen(a)
11 Okt 2009
Poruka
4.956
Lokacija
Bečej
Ima li logike koristiti kao tranzit crevo f90(koje je ustvari tifon 240m koji verovatno vise necu koristiti), do tifona (grcki)f100,duzina creva oko 440m?Pumpa je bauer 4.
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Ајде да кренемо прво од топа. Који топ имаш на тифону? Било би добро да можемо и његове карактеристике да видимо.
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Dok Spajki traži naziv topa, okačiću prevod karakteristika jednog plastičnog rasprskivača sa priključkom 3/4". Na slici je data varijanta sa unutrašnjim i sa spoljašnjim navojem- kako kome odgovara.
Obično ga možete naći pod nazivom AG 46, AQ 46, VYR 37 (VYRSA), Rain Bird 46 H...
Mogu da budu sa plastičnim ili metalnim diznama. Plastične su lakše za skidanje i vraćanje i to se radi po principu uguraš diznu u telo rasprskivača i zakreneš je na stranu kao neka brza spojka.
Sa druge strane metalne dizne se odvijaju ključem pa postoji mogućnost oštećenja navoja u telu rasprskivača prilikom ponovnog vraćanja dizne. To posebno zna da nervira kad zalivate prljavom vodom pa skidaj vraćaj i tako 100 puta.
Svi ti rasprskivači dosta liče na JAIN rasprskivač 5035 samo što imaju tegove i nemaju zaštitnu kapu.
Verovatno su sve to kopije nekog JAIN rasprskivača. Cene tih rasprskivača dosta variraju.

E sad ono najbitnije. Pogledajte grafik performansi. Taj grafik pokazuje kako je raspoređena količina vode u odnosu na udaljenost od samo rasprskivača.
To je vrlo bitno kad planirate sistem kako biste planirali razmak između rasprskivača posebno ako razvlačite razvod od PE cevi- okitena.
Ako imate AL cevi onda jednostavno postavljate rasprskivač između spojeva na svakih 6 m, ovo dajem kao primer.
Ispod ovog grafika data je tabela karakteristika rasprskivača, dakle kao i svuda do sad za taj protok i pritisak na rasprskivaču dobijate taj i taj domet.
Kasnije možemo da odaberemo neku pumpu i cevovod za zamišljeni sistem sa ovim rasprskivačima.

 
Učlanjen(a)
30 Okt 2009
Poruka
1.621
Lokacija
Staro Laniste-Jagodina
retlav@ Jel moze mala pomoc? Imam top Sime-River http://www.sime-sprinklers.com/pdf/Turbina/04 River.pdf i sad kad ga nakacim na pumpu traktorsku Morava 11 poluprecnik je oko 30-35m.
Do topa, a od pumpe idu al-cevi f75 voda se vuce iz bunara i iz kanala. Ulaz u top je 6/4" .

Ako bih kupio neki drugi top kod koga je ulaz 2" dali bi on bacao nesto dalje od ovog ili ne bih dobio nista? Pritisak nisam merio ali moracu da postavim na pumpi merac da bih znao na kom pritisku radi
 

SaleCar

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2011
Poruka
975
Lokacija
Novi Sad
@retlav

Po kojoj ceni sada mogu da se nadju to rasprskivaci AQ46....? Ja sam ih kupio pre 3godine skoro dzabe, i sada imam jos uvek gomilu novih, nije mi ni trebalo toliko, ali posto su bilo povoljni ja uzeo, i sada stoje.

Rasprskivaci su se ekstra pokazali kod mene sa plasticnim diznama, stavljam ih na AL cevi na svaku drugu cev tj.na svakih 12m i ekstra zalivaju ( nema da se poznaju krugovi u zalivanju i tome slicno ), a u sirinu mogu da zalivaju daleko vise od tog grafikona. :ppozdrav:
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
@ borko jagodinac

Ajde da krenemo ovom logikom.
Uzmi prvo da hoćeš da zameniš sam priključak al ostavljaš isti top SIME River.
Ako je sam priključak mesingani na topu od 6/4" dugačak maksimalno 20 cm i kroz njega teče 350 l/min. Tada na njemu dolazi do pada pritiska od 0.013 bar.
Da si nekako stavio priključak 2" onda bi pad pritiska bio 0.003 bar. Mislim da su to relativno male vrednosti ukoliko zameniš samo priključak na topu.

E sad ako zameniš top onda to zavisi i od karakteristika topa. Mada sve karakteristike topova liče jedna na drugu pa mislim da ne bi mnogo dobio.

- - - - - - - - - -

@SaleCar

AQ 46 je bio ranije 540 RSD u AgroGasu. Umesto tog je sad AG 46 isti kao i AQ samo sa unutrašnjim navojem. Njemu je cena 360 RSD.
 
Poslednja izmena:

Spajki

Član
Učlanjen(a)
11 Okt 2009
Poruka
4.956
Lokacija
Bečej
Evo koji top ja imam:
[/URL][/IMG]
[/URL][/IMG].
Ovo je oznaka na pumpi koja bi to sve terala:
[/URL][/IMG]
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
Ovo je karakteristika pumpe - Bauer. F4/80. Vrlo moćna pumpa. Kad pronadjem karakteristike topa okačiću i to.

 

Spajki

Član
Učlanjen(a)
11 Okt 2009
Poruka
4.956
Lokacija
Bečej
Dok sam radio sa tifonom sigma-mali mi je bio domet.Mislio sam da mi je problem top.Kada sam ga namontirao na grka-top se opravio i povecao domet za dobrih 50-60%.Problem kod sigme je veliko suzenje na ulazu u turbinu koja tera uljanu pumpu.Grk nema suzenja ni smanjenja protoka.Ne znam ko je proizvodjac topa ali me interesuje da li bi sa topovima novije generacije imao veci domet i protok vode od ovog koji ja imam?
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
15.266
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Imam isti takav top , i nikako mi ne radi dobro , sve je u redu osim što se nekako ne pomjera podjednko na svim pozicija kruga ili polukruga , recimo kruži normalno i onda naidje na jedan "ugao" gdje brzo preleti , i uvjek na tom mjestu ??

Evo tačno se vidi na snimku iz soje kako u dijelu prema kameri brzo preleti :

[video=youtube_share;STTNOC9WkfY]http://youtu.be/STTNOC9WkfY[/video]
 

retlav

Član
Učlanjen(a)
29 Nov 2011
Poruka
427
Lokacija
Beograd
@MOMOSARIC Ko proizvodi te topove?

3 podloške guma-teflon-guma koje obezbeđuju zaptivanje pri rotiranju topa- vrlo je moguće da su neravnomerne debljine. Te podloške pritiska jedna opruga, ali ne znam kako je izvedeno, pa ne mogu da ti kažem da li i ona može da pravi problem.
Rastavljao sam Simeov Jolly, to jest AG 40 i AQ 40G i AG 42 to jest Simeov AMBO do detalja pa ću da uslikam jednom i da okačim.

- - - - - - - - - -

Dok sam radio sa tifonom sigma-mali mi je bio domet.Mislio sam da mi je problem top.Kada sam ga namontirao na grka-top se opravio i povecao domet za dobrih 50-60%.Problem kod sigme je veliko suzenje na ulazu u turbinu koja tera uljanu pumpu.Grk nema suzenja ni smanjenja protoka.Ne znam ko je proizvodjac topa ali me interesuje da li bi sa topovima novije generacije imao veci domet i protok vode od ovog koji ja imam?

Ne razumem tu priču o suženju na ulazu ali mislim da to nije jedini i najveći problem. Kad si radio sa tifonom Sigma na njemu je promer cevi bio fi 75 mm, a na grčkom tifonu ti je fi 100 mm. Veći promer cevi je doveo do toga da imaš manji pad pritiska i logično je da se top "oporavi".
 
Poslednja izmena:
Vrh