Svaki ovan kad oseti da su ovce pred parenjem ili je u toku parenja je agresivan.
Te, stoga morate obratiti paznju kada hranite i kada radite u njihovoj blizini.
NIJEDNOM ovnu nije za verovati. To je pravilo koje morate znati i koje se mora primeniti kod svakog ovna, bez obzira od koga je kupljen i kako se bivsi vlasnik ophodio prema njemu.
NIKAD mu neokrecite ledja!
NIKAD ga ne tucite po glavi!
NIKAD ne jurite ovce a da prethodno ovan nije zavezan iliti izdvojen od stada.
Kad ste sigurni da su ovce primile odnosno da su oplodjene ovna izdvojte u poseban boks ili ga vezite, da nebi bilo nezeljenih povreda ovaca a, i da biste sebe zastitili.
Morate znati da je svaki ovan drugacijeg karaktera ali da im je ponasanje prema ostalim muskim jedinkama u stadu ( mladi ovnovi) i prema vama kao hranitelja stada isto.
Shvatite da je on zastitnik svoje teritorije i polaze pravo da mrce te ovce(ili vecinu ovaca) kao najjaci ovan u stadu.
Do sada, u 10 godina bavljenja ovcarstvom imao sam 7,8 ovnova koji su ispoljavali agresivnost uvek i samo pred i u toku parenja. Nijednog nisam tukao, ali sam svakog naucio sta je strah od vode. Naime svakog sam prsnuo vodom koliko se u jednu saku moze baciti na njih, bez obzira bio mlad ili stariji formirani ovan.
Svaki ovan je reagovao isto i ustukno je samo ga malko pljucnuvsi po njucsi, dakle jedan ne nasilan metod odbrane. E sad
, za odgajivace mucitelje, mogu da kazem da ako udarate ovna po glavi rukom ili nekim predmetom, znajte proizvescete kontra efekat i osvetice vam se najgore kad budete najmanje pazili ili totalno zanemarili ovna.
AKo vam je do odbrane mozete ga udariti tankim prutom po usima, necete ga povrediti ali ce ga zaboleti, a vi necete lomiti ruke o nesalomivu ceonu kost ovna. Naravno iznad svega moram reci da sto vise sazrevaju ovnovi postaju agresivniji, to je normalno.
E sad, mogu ti i strucno, dakle na naucnoj bazi objasniti ali mislim da je objasnjenje na SRPSKOM bolje i svima ovde razumljivo, ali reci cu samo da je citava stvar sezna parenja, uticaj testosterona koji struji kroz krv, citava stvar sa ovnom je neuroendokrinolosko ponasanje pri parenju.