Mnogi od nas u svojim baštama imaju smokvu. Ova "rajska" voćka potječe iz Jugoistočne Azije i Mediterana, a za nju su vezane i mnoge legende. Smatra se da su Romul i Rem rođeni ispod smokve, budisti vjeruju da je Buda doživio prosvjetljenje ispod smokvine krošnje, spominje se i u Bibliji....smokva simbolizira mir, blagostanje, život i plodnost.
Mnoge su sorte smokve, od ranijih do kasnijih, a u našim kontinentalnim predjelima aklimatizirale su se tek neke sorte.
Kad sam početkom juna bila u Hercegovini, tamo su smokve već bile skoro zrele, kod nas su tek nedavno dale prve plodove.
Velika je ljekovita važnost smokve; plodovi sadrže velike količine magnezija, kalcija, željeza i kalija, te vitamin B6. Smokva kontrolira količinu šećera u krvi, kolesterol, ima laksativna svojstva, usporava proces starenja.
Kad se otkine list ili plod, pojavljuje je tekućina bijele boje, tzv. smokvino mlijeko, koje se koristi u liječenju i najtvrdokornijih bradavica. Potrebno je samo nekoliko puta dnevno tretirati bradavicu tim mlijekom i ona će se kroz kratko vrijeme osušiti. Ovaj način liječenja poznat je još od kralja Solomona. Isto tako mogu se tretirati i kurje oči, a još je bolji način sokom iz smokvina ploda.
Plodove smokve možemo koristiti svježe, suhe, raditi od njih pekmeze i druge slastice.
Ovo je tradicionalan način sušenja smokve u Dalmaciji, koji se prenosi s generacije na generaciju, tako su i mene naučili moji rođaci koji tamo žive.
Smokve se beru sa peteljkama, kad su jako zrele. Odmah nakon branja potapaju se u slanu vodu, (Dalmatinci potapaju u morsku vodu), stave se na neku rešetku da imaju zraka sa svih strana. Najbolje ih je sušiti na suncu i barem jednom dnevno okrenuti. Pri tom treba paziti da ih ne zahvati kiša ili rosa, pa ih je potrebno preko noći unijeti u neku suhu prostoriju. Sušenje traje do desetak dana, važno je da smokva u sredini ostane mekana. Kad su suhe, treba ih još nakratko uroniti u vrelu slanu vodu, tako se konzerviraju i dezinficiraju. Nakon toga treba ih dobro posušiti na suncu (najbolje ih ostaviti još jedan dan)i spremiti u papirnate ili platnene kese, jer moraju "disati". Nakon nekog vremena oko suvih smokava stvorit će se onaj bijeli prah od šećera. Čuvaju se na suvom i hladnom mjestu, a mogu se pospremiti i u zamrzivač.
- - - - - - - - - -