Žičar napao kukuruz

S3RiOUS

Član
Učlanjen(a)
3 Feb 2008
Poruka
270
Lokacija
Novi Karlovci
Neznam kod vas ali kod mene na ugari fali jedno 20% kukuruza, nije zbog kore nego kad otkopam malo kukuruz je tu ali presecen na pola. Protiv njega nema leka a da presevam nepada mi napamet
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.344
Lokacija
Stara Pazova
Odg: Zicar napao kukuruz

Ovde su slični problemi.
Vidim da su neki u selu već krenuli sa presejavanjem.
Verovatno su im štete veće od 20%.
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.659
Lokacija
Srbobran
Odg: Zicar napao kukuruz

Uh, ova tema me je pogodila u živac. I kod mene su žičari napravili dar - mar. Posejao sam ove godine 12 jutara kukuruza i to na dve parcele 7 + 5 jutara. Na ovoj parceli od 7 jutara fali sigurno oko 25 % a na ovoj od 5 još i više.

S3RiOUS je napisao(la):
...Protiv njega nema leka ...
To baš i ne stoji, može seme da se tretira sa Furadanom i onda ga žičar ne dira. Tačnije dira ga, ali odmah crkne i ne stigne da upropasti seme. Problem može da bude ukoliko ima žičara jako mnogo pa kad svaki gricne po malo seme onda može da bude problema. Za takve njive je lek inkorporacija insekticida u zemljište. Pored Furadana postoje i drugi preparati za tretiranje semena (kao npr. Poncho, Gaucho, Cruiser...) ali su oni mnogo skuplji (mada kad sad pogledam koliku štetu imam od žičara ni jedan nije skup). Neki od njih i ne mogu da se nađu u slobodnoj prodaji već ih koriste isključivo u doradi semena ako je potrebna neka veća količina tretiranog semena. Uostalom mnoge semenske kuće odavno najavljuju prodaju semena zaštićenog insekticidom ali to nikako da zaživi, odnosno može tek ako je neka velika količina u pitanju a i tada je to velika procedura. A to je velika greška, jer po meni bi svako seme trebalo biti maksimalno zaštićeno. To bi donelo nešto veću cenu semena ali kad smo mogli progutati svako povećanje cene semena sa istovremenim smanjenjem količine semena u pakovanju (prelazak na setvene jedinice), onda bi prihvatili i ovo naročito jer se pokazuje da će to u budućnosti biti neophodna mera pa kad se već plaća da bar to onda urade u doradnom centru stručno i pravilno a ne da se narod truje pri samostalnom farbanju semena kod kuće.
Sad će te se sigurno pitati zašto ja nisam ove godine zaštitio seme Furadanom, i ja se to sad stalno pitam :sta: , naročito kad to nije skupa mera. Prvo, zato što do sad nisam imao problema sa žičarima (ili ne u tolikoj meri pa nisam ni bio svestan tog problema), i što sam farbao seme samo kad ide na ugar a na ovim njivama nije bilo žita tri godine a predusev je bila soja.
Međutim, nevolja nikad ne ide sama. Kukuruz nisam valjao posle setve jer sam se plašio pokorice posle najavljivanih pljuskova (koji uzgred kod mene ne da nisu došli, već nije bilo ni kapi kiše jako puno vremena), i kako je kukuruz nicao tako ga je pipa štrickala i nikako da joj se otme (da je seme tretirano sistemičnim insekticidom bilo bi zaštićeno i od pipe). Tek posle valjanja 1. maja pipa je stala.
Moram nešto da kažem i o kvalitetu semena (kad se već jadam da bude skroz ::jako_besan:: ). Sejao sam NS 640 ali sam na 7 jutara posejao mitrovački a na 5 bečejski (doradni centri), uz identičnu agrotehniku na obe njive, ali je razlika jako velika. Ovaj iz bečejske dorade ima očajnu energiju klijanja, biljke nejednako niču, manje su u porastu, a o sklopu i da ne pričam. Sejano je 9. aprila a tek sada neki niču a neki su samo pustili klicu i "ćute" u zemlji. Naravno da sam pri kupovini semena gledao deklaraciju o semenu (kolika je energija i klijavost i da li je seme iz prošle ili ranijih godina), ali izgleda da je tačno ono "da papir trpi sve".
Ja sam se baš raspisao i izvinite na tome, al pošto je tema o žičarima da ponovim još jednom da sam ove godine platio školu, i da ću od sad obavezno tretirati seme insekticidom a apelovao bih i na semenske kuće da izađu sa ponudom i tako zaštićenog semena jer sam siguran da bi to ljudi kupovali.
 

tarana

Član
Učlanjen(a)
23 Okt 2007
Poruka
1.813
Lokacija
kikinda
Odg: Zicar napao kukuruz

meni je ostecen suncokret a kukuruz tek po koji fali. gricka ga pipa ali razvija peti list i sad ce da krene...
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Odg: Zicar napao kukuruz

Jel ima ta zverka neko drugo ime. Ako neko zna latinsko ime to je najbolje.
Kada je taj "gubar" poceo da se pojavljuje kod nas?
Da nije iz uvoza?
 

bubiša

Član
Učlanjen(a)
11 Sep 2007
Poruka
420
Lokacija
Srbobran
Odg: Zicar napao kukuruz

Žičar ili žičnjak- latinski Elateridae je štetočina koja je prisutna već dosta godina u našim podnevlju.
Obično se javljala posle dve uzastopne godine setve pšenice na istoj parceli.Naročito posle zaoravanja žetvenih oststaka.
Pored žičara tu su još i kukuruzna zlatica (Diabrotica v. virgifera Le Conte) i pamukova sovica (Helicoverpa armigera Hbn).
@ S3RiOUS
Ja već godinama seme tretiram sa Furadanom i nikada nisam imao problema.Sa Furadanom je jedini problem što se biljka ne sme
upotrebljavati do kraja vegetacije (nije za silažni kukuruz i kukuruz šećerac).
Doza proimene Furadana je 1,5 dcl na 10 kg semena (sada svako preračuna na setvene jedinice).Cena mu je bila oko 2030 din u prodaji.
Znači da brzinski izračunamo sa jednom litrom preparata zaštitimo oko 60 kg semena.Uzmimo da je prosečna težina setvene zedinice bila oko
8-9 kg dobijamo da sa jednom litrom Furadana možemo zaštititi oko 7 jk što je 290 dinara po katastarskom jutru (4 hektara sa 500 din/ha)
Mislim da ova računica sve govori.
 

nikt

Član
Učlanjen(a)
5 Apr 2008
Poruka
761
Lokacija
23314 Руско Село
Odg: Zicar napao kukuruz

Фурадан и остали инсектициди утичу на клијавост семена ако се временски дуго налазе на зрну.Зато се третирање обавља пред саму сетву(ја то радим на њиви у најлонском џаку од урее) само се мора пазити на упутство (однос препарата и воде 1 према 0,2о) да неби семе јако овлажило.Видим да га у пољ.апотекама не продају без лич.карте зато ОПРЕЗ!
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.659
Lokacija
Srbobran
Odg: Zicar napao kukuruz

S3RiOUS je napisao(la):
Gresis dukej, ja sam moje seme stitio furadanom i nista ne pomaze.
Pa sad ne znam, ovde kod mene ko je farbao seme furadanom nema tih problema. Pored biljke lako mogu da se nađu uginuli žičari što je znak da preparat deluje. Ima li kod tebe uginulih crva po površini zemlje? Da li si možda gledao koliko imaš žičara, jer ako im je velika brojnost onda može svaki po malo da ošteti seme kukuruza pre nego što ugine i da tako naprave štetu. Evo ovde se može videti i latinski naziv i prevencija u zavisnosti od broja crva po m2: http://www.poljoprivreda.info/?oid=9&id=97
 

S3RiOUS

Član
Učlanjen(a)
3 Feb 2008
Poruka
270
Lokacija
Novi Karlovci
Odg: Zicar napao kukuruz

Nisam ni ja imao problema sa zicarom do ove godine, redovno sam svake godine zasticavao seme sa furadanom, ali izgleda da mu sad ne smeta
 

Čugi

Zaslužan član
Učlanjen(a)
15 Avg 2007
Poruka
2.117
Lokacija
Nova Pazova
Odg: Zicar napao kukuruz

Ja ovih dana treba da posejem još dva jutra na kojem je bilo žito, i tretiraću sa SEMAFOR-om, nadam se da će biti ok.
 

BobanNB

Član
Učlanjen(a)
21 Dec 2007
Poruka
1.447
Lokacija
Novi Becej
Odg: Žičar napao kukuruz

E kod vas zicar....a ovde kod mene(video sam na par njiva, koje su vec iznikle i imaju 2-5 lista) pipa pravi haos, otprilike je pojedeno 50% lista.
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.344
Lokacija
Stara Pazova
Odg: Žičar napao kukuruz

Ove godine se pokazalo da kukuruz pipa napada već nakon 2 do 3 godine u monokulturi.
Moj komšija sa zemljom, posadio je ogled za Pionir. Kukuruz je bio pored puta NS-BG, koji je jako prometan. Polegao je nekih 20%. Ipak se nije obrukao, jer je polegao sa druge strane njive, koja nije vidljiva s' puta. To mu je tek druga godina kukuruza.
Dakle, hteli ili ne, moraćemo da primenjujemo redovnu plodosmenu.

Deo gde se diskutuje o zaštiti semena premeštena http://poljoinfo.com/zastita-ratarskih-kultura/poncho-i-ostala-sredstva-za-tretiranje-semena/msg119692/#msg119692
 

leka

Član
Učlanjen(a)
25 Mar 2009
Poruka
1.827
Lokacija
Tovarisevo
Odg: Žičar napao kukuruz

Procitao sam temu od pocetka pa do kraja i vidim da niko ove godine nista nepise jel imao problema za zicarom,kod mene na parceli od 5 kj napravio stetu jedno 10 % a na nekim mestima i usporio rast kukuruza,kakva su vam iskustva sa time,ja do sada nikada nisam imao problem?
 
Vrh