@ urban
E baš sve to što si opisao se i kod mene dešava. Osim onoga da se prigušuje vatra. A pojasniću to kasnije...
Dakle, prva bala uvek gori sa nižom temperaturom ložišta od temperature smoljenja pa se već polako vide ti efekti u kotlu. Isto je i sa ostalim balama gde odprilike pola bale izgori pre nego što se pređe 65 stepeni a tek u dugoj polovini bale nema smolisanja. Iako mi peć nabije temperaturu preko tačke smolisanja zbog velikog sistema brzo se ohladi voda pa je kod sledeće bale ponovo omogućeno smolisanje. A ne mogu baš da stražarim kod kotla i da ubacujem bale čim se spusti temperatura vode na nekih 50tak stepeni, a nema ni potrebe jer bi onda bilo pretoplo u kući. I baš tu je i izražen taj efekat subjektivnog osećaja toplote. Do ove godine sam imao grejanje na ugalj i tamo je uvek bio obezbeđen kontinuitet grejanja radijatora a ovako je stalno neki on/off režim grejanja radijatora i veoma mi je neobično i pomalo nelagodno u odnosu na godine ranijeg grejanja. Pored svega toga još i ovi aluminijumski radijatori stalno puckaju prilikom hlađenja/grejanja pa me to dodatno živcira. Što se smole tiče, sad se već ozbiljnije primeti i čekam da zazimi jače pa da napunim kotao sa šapurikama i pokušam da spalim tu smolu.
Za razliku od mene, kod sestre je već mnogo bolja situacija. Njihova kuća je manja i bolje izolovana, imaju panel radijatore i bakarni razvod pa im je sistem sa mnogo manje vode nego kod mene. Njihov kotao je 40kw. Peć je ista kao i moja, samo sa kraćim ložištem pa ne može da stane cela bala, i sa tih 2/3 bale i malo šapurika lako podiže temperaturu vode preko tačke smolisanja. Tako da klapna odrađuje svoj posao i drži tu temperaturu unutar kotla i sat i po - dva. U tom periodu bala potpuno izgori i još preko sat vremena voda ne padne ispod 45-50 stepeni. To dopušta ređe loženje a i pri narednom loženju voda vrlo brzo ide preko 65 stepeni i kod njih su tragovi smolisanja minimalni.
E sad da pojasnim ono oko prigušivanja vatre kod mene. Kod sestre, komšije i još nekih drugara ukoliko klapna ne priguši vazduh kotao može lako da prokuva. Kod mene ne može nikako, čak i sa skroz otvorenom klapnom! Jedino bih to možda uspeo ako bih stavio balu na već jako zagrejanu vodu. Sve ostalo je isto kao što je opisano i akumulator toplote bi dobrodošao samo je pitanje koliki on treba da bude. Mada, ja bih najviše voleo da dobijem komoditet koji bih imao sa peletama, ali za to ipak mora proći još neko vreme da se iskristališe tržište peleta. (U početku sam se zanosio da ih sam pravim ali sad uviđam da to ipak nije tako jednostavna priča kako sam ranije mislio.)
edit: Dok sam otkucao sve ovo video sam pitanje @ KishRoberta pa da odmah i na to odgovorim.
Sa pećkom sam generalno zadovoljan ali ne onoliko koliko sam ja to zamišljao pre prelaska na grejanje sa slamom. Odnosne ne sa pećkom već sa kompletnim grejanjem na slamu. (Mnogo sam već kucao pa ne bih baš da detaljišem ali ako te zanima nije mi problem.) Što se tiče peći, nemam nikakvih zamerki osim možda što vrata za čišćenje pepela nisu napravljena veća (odnosno šira). Za sad ložim isključivo sojinu slamu a imam i nešto šapurika koje još uvek čuvam za ledene dane. Ovo mi je prva sezona grejanja na bale i nisam probao žitnu slamu. Ukoliko još kako mogu pomoći - slobodno pitaj!