Šumske jagode

Sumske jagode. Ali stvarno!

Evo mene opet, sa jednim pitanjem, za koje se nadam da ce neko odgovoriti, jer verujem da ne interesuje samo mene. Ove moje sumske jagode ( iz sume), su pocele da pustaju konce, i posto su na kraju parcele i jedan red na foliji , odmah pustaju korenje i prave rasade male. Ali to ne rade sve, vec samo one koje nemaju ploda ni cveta, a takvih je oko jedne trecine. Pa se mislim da li to da skidam, da li ce posle cvetati, ili nece? Po ovim pitomom jagodama vidim da nigde nema tih konaca, valjda to dolazi posle precvetavanja ili skidanja kompletnog roda,tjt. zrenja, ako se ne varam. Nadam se da ce neko procitati ovo? Vidim da je zamrla tema. Cak je i Maja88maja@ razocarana, cim je nema sa pitanjima. Unapred hvala i pozdrav svima!!!

Pozz.. ako ste pratili temu ,, niko nije pomenuo sumske jagode iz sume ,, vec sterilne sumske koje smo kupili od vec pomenute firme i traje 3 godine .. nema razmnozavanja , a sa takvim pitanjima bicete razocarani uvek jer te jagode niko ne gaji ako se razumemo

Sumske jagode. Ali stvarno!

Pa, crni gruja@ , vidim otprilike i ja da ovako nesto niko ne sadi, sem po neke budale kao sto sam ja. Racunao sam da je to u najmanju ruku slicno i da se mogu neka iskustva preneti, ali vidim da nisam bio u pravu.
Vama u svakom slucaju hvala!!!
Ja cu nastaviti da se javljam u ovoj temi da prenesem moja iskustva u toku vegetacije, valjda ce nekome zatrebati.

nisam razocarana nego sta da pitam kad pojedini ismejavaju i sole pamet, a nece lepo da kazu ako nesto znaju o tome nekom ko uopste nema iskustva sa tim. Jer da zna , ne bi ni ptao. Valjda ovaj forum tome sluzi, ali ok. Eto ja ti zaista ne mogu reci jer su moje kupljene, tj. posadjene iz kesice, tako da nemam iskustva sa tim iz sume. U svakom slucaju isprobas sve , pa ces videti sta i kako moze. Tema jeste zamrla jer su svi okupirani ovim obicnim jagodama koje su u espanziji, ali doci ce i ove sumske na red , treba sejati nesto sto niko nema, svaka roba ima svog kupca. Pozdrav !

Jedno pitanje za Crnog Gruju - Da li ste probali iz semena da dobijete nove biljke? Takođe bi iz cvetne drške tj. iz pazuha iz kog kreće list na cvetnoj dršci, trebalo da pušta korenčiće i u dodiru sa zemljom odatle se razvija nova biljka.
Pre par godina sam od pomenute firme iz Ivanjice dobio jednu biljku Regine (imali su plastenike u jednom selu u blizini Šapca i bavili su se cvećarstvom) koja je čamila u sasksiji sve do prošle godine kada sam je na gore pomenuti način razmnožio ( cvetne drške sam obarao na zemlju i tako sam dobio desetak novih biljaka). Ostavio sam i seme od nje, samo nikako da stignem da je posejem.

Poslednja izmena:
Nama,a ovde razmnozavanje ove jagode samo stvaraju veliki bokor .. one su kupljene sa jedva par zila .. to su sterilne rok trajanja 3 god . nema razmnozavanj sa dodorim sa zamljom, tako su napravljene da kad osrtanes bez nijh narucic druge

Lukavo, vežu ti ruke totalno. Jedini oni prodaju sadnice, verujem da su jedini i otkupljivači ploda. Cenu i jednog i drugog oni diktiraju, Bog da ih vidi.

Ja sam sa ovim belim u početku imao problem dok nisam uklavirio kad je stvarno zrela. Bačeno je sigurno dva kilograma. Iako joj je bila prva godina, rodila je lepo. Nešto sam kao i Vi ostavio za slatko, u zamrzivaču je još imam za voćni jogurt, a nešto je i prodato. Bile su to muke tantalove da je narod prihvati, svi su mislili da su dudinje kad ih pogledaju. Kad im kažem da zažmure i pomirišu onda shvate da su jagode.

@nedela, iz koje su šume te jagode? ::namigivanje::

I jedno ozbiljno pitanje, da li se bela boja dobije izbacivanjem gena koji daje boju ili na drugi način?

@polke
Iz Vlašića brega, sa Cera.::namigivanje::
Šalu na stranu, niti je šta dodavano niti oduzimano. Prve jagode su bile i crvene i bele. Hibridizacijom je čovek uspeo da poveća crvenu dok belu nije te je ona sa godinama postajala zaboravljena. I u našim krajevima je bilo belih jagoda ( možda ih i sada ima ponegde). Poznata je bila kao "kitnjača". Ovoj mojoj je poreklo sa Alpa, sorta "Yellow wonder", ukus i miris je prave šumske jagode. Mana joj je, pored veličine, to što brzo oksidiše, pa se par sati posle branja bela boja pretvara u neku nijansu svetlo braon boje.(još jedan od razloga zašto se nije našla u komercijalnoj proizvodnji) Kultivisanje je počelo još u XVII veku, i po tekstovima na koje sam mogao da naletim na netu krenulo je u Francuskoj. One sa američkog kontinenta navodno imaju blag ukus ananasa a najpoznatiji predstavnik je ova što se reklamira zadnji dve-tri godine, Pineberry. Da li je sa njom šta rađeno ne znam, ali koliko sam uspeo da pročitam, mislim da nije. (Neko će da kaže i na tarabi piše).
Da ne bi bilo zablude, niti se reklamiram zbog prodaje niti je ovo neka muljaža. Imam 250 biljaka koje gajim u bašti u svom dvorištu. Ja sam krenuo da ih gajim više da bih proverio činjenicu da ni bele ni crvene ( ove što prodaje firma iz Ivanjice) ne mogu da se gaje na manjim nadmorskim visinama, a onda sam došao na ideju da bi se ipak moglo nešto uraditi sa njima te od jeseni ipak idem na malo veću površinu.
I ti i bilo ko drugi ima otvoren poziv da svrati da pogleda.
Pozdrav!:cao:

Poslednja izmena:
Ja sam danas brao alpske jagode prvi put ove godine. Bilo je oko 2kg na 5 ari, druga godina. Zadovoljan sam i krupnoćom i količinom, a i izgledom jagodnjaka.

Inače, ovima iz Ivanjice ću davati dok ne otplatim dug (i ako ne nađem nigde da ih prodam bolje), a Čačanima neću dati ni šaku jagoda da se zaslade. Mislim da ni jedni ni drugi nemaju nikakvo pravo da se bune, a treba i da budu srećni ako ih niko ne tuži, jer oni gotovo ništa iz svog dela ugovora nisu ispunili.

@komrad
Koliko imate biljaka na tih 5 ari i ako nije tajna, po kojoj ceni ih dajete?

Ja sam danas brao alpske jagode prvi put ove godine. Bilo je oko 2kg na 5 ari, druga godina. Zadovoljan sam i krupnoćom i količinom, a i izgledom jagodnjaka.

Inače, ovima iz Ivanjice ću davati dok ne otplatim dug (i ako ne nađem nigde da ih prodam bolje), a Čačanima neću dati ni šaku jagoda da se zaslade. Mislim da ni jedni ni drugi nemaju nikakvo pravo da se bune, a treba i da budu srećni ako ih niko ne tuži, jer oni gotovo ništa iz svog dela ugovora nisu ispunili.
Zdravo,
Nasao sam tvoje komentare u vezi uzgoja sumske jagode regine, ali vidim da je tema otisla na pogresnu str. Ja sam zasadio nekih 1000 biljaka, a zanimaju me tvoja iskustva. Da li su ovi iz Radaljeva ozbiljni u vezi otkupa i koliko definitivno daje zivic u prvom, a koliko u drugoj godini?

Da ne ostanem ni ja duzan, ne radim po uputstvima dobijenim od prodavaca sadnica iz Radaljeva, ja ne prskam i ne prihranjujem, ne koristim nikakvu hemiju, ne gajim na foliji vec na slami i jedini ulog u zasad je 300eur za sadnice, a pritom mi je zasad na 195m nadmorske visine. Naime prosle godine sam kupio 40 sadnica, sve su se primile i davale rod do decembra meseca, nisam ih ni zalivao nesto posebno niti sam imao zasenu, pa su stagnirale sa rodom tokom leta, sve su prezivele zimu i vec od pocetka maja daju rod i pune su cveta, a sami plodovi su krupniji 2x u odnosu na proslu godinu.

Kontaktiram te da cujem i tudja iskustva i cisto da vidim da li je ovaj moj proslogodisnji eksperimentalni zasad neko cudo ili uobicajena stvar, pa prema tome da znam sta da ocekujem od ovogodisnjeg zasada, koji za sada odlicno izgleda, a da napomenem da se svih 1000 sadnica primilo, sadnja je obavljena pocetkom marta.
Zanima me razlog razocaranosti u ove iz Florive, jer cena od 500 din po kilu, ako je otkup siguran, mi zvuci OK?

Zanima me razlog razocaranosti u ove iz Florive, jer cena od 500 din po kilu, ako je otkup siguran, mi zvuci OK?
Oni sto ti prodaju , primi se 70%. i to su sterilne , napravi se jedan veliki busen i to je to ,3 god i kupujes ponovo , mada ovo sto imam dovoljno da unucici pojedu i za slatko .. ali neka velika ulaganja ne pada mi na pamet . a znam par nih sto je mnogo ulozilo i nista od svega toga, otkupa nema , a sve ostaje na papiru, sve je lepo idealno i super .. i na tarabi pisalo .. pa ga on izlomiio..

Ma ne pada mi na pamet da ulazem vise nego sto sam platio sadnice vec.
Nego kako to nema otkupa, par ljudi je ovde pomenulo da su predavali florivi i placano im je 500 din, da li je to istina ili ne?
Ja licno, da se razumemo, nemam ugovor sa njima, platio sam sadnice pri preuzimanju, ali me ipak zanima kako ide oko tog otkupa...

- - - - - - - - - -

Inace, ko zeli da sam proizvede ove, pa i druge sorte sumskih jagoda, moze naruciti seme preko interneta, 2$ par stotina semenki, ali doci iz tog semena do kontejnerskih sadnica nije bas lagan i brz postupak.

Prošle godine je bilo samo ~100kg, ali realno, godina je bila veoma loša. Kako sam ja shvatio, ove jagode cvetaju i radjaju u 2 kola. Prvi put u ovo vreme, a drugi put u avgustu. I ja sam ih posadio na proleće, pa nisam imao mnogo tog prvog cveta, a u avgustu su bile velike vrućine i neki vruć vetar, pa je sav taj drugi cvet uništio.

Ove godine, za sada, sve izgleda kako treba. U sredu berem ponovo i postavljam zasenu (najverovatnije) pa ću javiti kako je bilo. Mislim da je zasena obavezna, jer je prošle godine nisam imao, pa je jedan deo jagodnjaka koji je bio u hladu mnogo bolje prošao nego ostatak.

Što se otkupljivača tiče... Ne znam šta da kažem. Ovi iz Ivanjice se trude da odrade sve najbolje što mogu, to se vidi, i korektni su, nemam šta da kažem loše u tom smislu. A ni 500 dinara nije loša cena. Međutim, prošle godine niko nije okrenuo da pita kako su jagode, a kamoli da ih obiđe. Trifender su nabavili negde u julu, i to je sigurno uticalo na lošiji rod i sušenje biljki. Ukratko, nisu gotovo ništa uradili iz njihovog dela ugovora. Ove godine su malo bolji, ali ipak... Ne znam, videćemo.

A ne mogu ništa da ti kažem o tvom načinu gajenja, samo ti preporučujem da staviš zasenu. Pozdrav.

Nazad
Vrh