Šumske jagode

Svaka cast.
Kolika je povrsina, u kojoj su godini?
Floriva placa 510 ako hoces brze pare, 550 ako hoces na kraju sezone.

Borkov, sta ti bese radis sa koprivom? Kako prihranjujes jagode? Slusas ove iz florive ili sam nesto ubacujes? Jel neko koristio fitofert 4 10 40, slavol i bioplant? koliko dnevno ubere jagoda?

Nisam jos stigao da napravim djubrivo od koprive, a inace radim prihranu slicno onoj koju iz florive savetuju, samo ne cekam njihove sms savete zato sto je kod nas brza vegetacija bar mesec dana. Berem svaki cetvrti dan u novom zasadu, juce nekih 6-7kg. Stari zasad je na nizem terenu I skoro je zavrsen prvi deo berbe, juce ubrano 1.5-2kg. Novi ima 1100-1200 biljaka, stari 700-800.

a sa cime prskate da bude u prvoj klasi odnosno da bude plod ceo crven?Kod mene su dosta nezreli pri kraju ploda.I koloka je cena za drugu klasu jer moje su izgleda pretezno sve 2 klasa :(
Sto se djubriva od kopriva tice ja sam do sad polevao rucno ali cu preci na kap po kap pa sta bude creva nisu skupa.

Hvala na info.
Povrsina mi je 40 ari, zasadjene su prosle godine u avgustu.
Na kojoj ih ti imas povrsini?

- - - - - - - - - -

Svaka cast.
Kolika je povrsina, u kojoj su godini?
Floriva placa 510 ako hoces brze pare, 550 ako hoces na kraju sezone.

Hvala na info.
Povrsina mi je 40 ari, zasadjene su prosle godine u avgustu.
Na kojoj ih ti imas povrsini?

- - - - - - - - - -

skone gde ti je zasad?

Zasad mi je u Milocaju u Kraljevu.

Borkov, mozes li mi napisati sastojke i razmeru sa tim koprivama? I zanima me kako odredjuju prvu i mrugu klasu? Ne odvajaju valjda jagodu po jagodu...sta jos koristis od prihrane a da nam nisu oni rekli..ja sam uzela calcium organo i fitofert 4 10 40

Za koprive nema neke nauke.Naberes dzak kopriva i to pomesas sa 200 litara vode.I mesasa svaki dan dokle god peni.Ja sam citao da moze i sa suvim koprivama mada ne znam da li imaju isti ucinak jer mnogo manje smrde nego kad se napravi sa svezim koprivama.Ta corba koja se dobije se kasnije opet razredjuje 1 prema 10,mada ja sam stavljao i 2 litara i nije bilo nista lose.Ali ja sam samo sa koprivama nikakvi drugi preparati.

Za koprive, ide 1kg na 10l vode, ili oko150g suvih biljaka. Prvih par dana ne mesas, posle mesas svaki dan, stoji tako I fermentise 3-4 nedelje, na suncu. Procedi se I drzi u hladovini. Razblazuje se sa 10 puta vecom kolicinom vode za kao po kap, a 20:1 za folijarno.
Verovatno se odvaja pri branju, svaka se posebno klasira. Koliko znam sicoberry otkupljuje po klasama, hladnjaca iz Kraljevo, cini mi se, ne znam cene.
Prihrana koju savetuje Floriva je OK ali je klima u Ivanjici drugacija I treba se prilagoditi. Niko ne moze potpuno precizno da ti kaze sta I kako treba da koristis vec treba da posmatras biljke I sama procenis. Takodje treba da znas sta u kojoj fazi ide, 4:10:40 je recimo djubrivo sa vise kalijuma za veci plod, bolje I brze zrenje, I ono sto se ne vidi kolicina secera I suve materije, znaci u fazi kada su pune roda. Kalcijjm se koristi takodje u punom rodu za crvtsce plodove bez deformacija. Sta se u kojoj fazi koristi mozes da vidis recimo u tabelama za prihranu voca koje imas na sajtovima proizvodjaca.

Poslednja izmena:
Pa nerece koliko kosta 2 klasa?Jer kako ce on znati koja je koja klasa ako ne izvrce svaku kesu?A sto se kopriva tice ja sam skoro pravio sa suvim koprivama i napravio sam dosta jacu koncentarciju nije im nista.Jedino me brine da li ce hteti da se lepo izfiltrira jer je poprilicno gusta.Jer ako se ne izfiltrira mislim da ce jako brzo da zapusi creva.

Sad sam video cene na florivinom sajtu za drugu klasu i zgranuo sam se.Pa za 250 dinara cu ih prece pokloniti komsijama neka prave slatko!A sto se tice kopriva ne preporucujem da se dodaje u sistem kap po kap jer je jako gusto.Ja sam cedio koliko sam mogao i opet gusto.Kroz unihop ne prolazi tako lako.Jedino da se izfiltrira nekoliko dana pa da se tek onda dodaje?Nisam bas upucen da li koprive mogu da zapuse ali cim se zapuse od kamenca od ovoga ce verovatno jos brze.Ja sam dodao u sistem jedno 40 (a trebao sam 100)litara ciste koprive pa cu videtista ce biti.

Borkov jel mozes da mi kazes konkretno sta koristis zj prihranu ili konkretan link sa tabelama..prilicno lutam, neko mi kaze jedno, neko drugo...tek sam pocela-ucim se jos...bilje su ok, zasadjene pocetk6 aprila, bokoraste, krenule da radjaju ali nije jos to-to. nabrano mozda tri kg. pune su ploda koji treba da sazri. zadnje sto imam od florive je kristal beri i 20 20 20. S tim sto-mrezu jos nisam stavila...u narednih 7 dana cu..

Poslednja izmena:
Borkov jel mozes da mi kazes konkretno sta koristis zj prihranu ili konkretan link sa tabelama..prilicno lutam, neko mi kaze jedno, neko drugo...tek sam pocela-ucim se jos...bilje su ok, zasadjene pocetk6 aprila, bokoraste, krenule da radjaju ali nije jos to-to. nabrano mozda tri kg. pune su ploda koji treba da sazri. zadnje sto imam od florive je kristal beri i 20 20 20. S tim sto-mrezu jos nisam stavila...u narednih 7 dana cu..
Nedeljno ubacujem jednu ferigacionu i dve folijarne prihrane, ferigaciono idem naizmenicno bery, 20:20:20 i 4:10:40, folijarno kalcijum i druga humiflex/humisuper/aminoflex. Tako praktikujem od pocetka do kraja berbe. Imas na fitofertovom sajtu deo sa tabelama za prihrane voca, po fenofazama.

Hvala puno Borkov, sad cu da pogledam sajt...scudo i kingbo ne koristis u opste? fitofert ferigaciono ides gram po biljci? ne vidim u opse na ovoj tabeli kolicinu...mislim, pise,al je ne vidim:) preko lista je ovo militraza pretpostavljam na 10 litara vode?

Poslednja izmena:
Kingbo imam ali je bocica neotvorena, nisam koristio, nije bill potrebe, scudo sam koristio na pocetku sezone par puta kao I svaki bakarni preparat. Gram po biljci ide po prihrani fertigaciono, folijarno 20-40 ml na 10l na 800-1000 biljaka. Ovo sve mislim da je minimum, jagoda trazi dosta djubriva tako da malo vise je jos bolje.

kalcijum folijarno mesas sa humisuperom, aminofleksom? na 1500 komada folijarno koliku militrazu da stavim prihrane?
kako ti je nov zasad? jel pocela berba tu? koliko si do sada ubrao? ja se i dalje brinem za ove moje jagode..one su super, bokoraste, lepe, krenule da radjaju, ali jos to nije to..do sada sam mozda ubrala 3, 4 kg a mislim da je to malo...kad cujem da ljudi beru po 10-15 kg prve klase svaki treci dan, padnem u depresiju....

Poslednja izmena:
Kalcijum im dajes odvojeno, recimo svaki 4-ti dan imas folijarno prihranu I naizmenicno ides kalcijum I humisuper. Za 1500 biljaka ides sa dva puta po 10l, ako ti je prskalica od 10l. concentrating oko30ml na 10l.
Nabrao sam 20-30kg, berem svaki 4ti dan 5-7kg.

cek, cek...jedan dan dajem kalcijum, posle cetiri dana humisuper...ili pretpostavljam aminofleks...i folijarno ih prskam sa 20 litara vode i 60 ml supstance odjednom? ja imam onaj kalcijum organo , njega pretpostavljam 60 grama na 20 litara vode? ja sam ih do sada prskala folijarno sa 10 litara vode i odgovarajucom supstancom. Nije problem ni da prskam duplo vise, nisam znala da treba...ovi iz florive bas i ne daju ocigledno dobra uputstva. Prvi put se bavim ovim, treba da naucim sve...

Bas tako, a sto se tice ovoga 20l na oko 1500 biljaka, to je moje misljenje jer neces dovoljno da ih zahvatis sa 10l, mozes da ides I sa 15l npr. Niko ne moze skroz precizno da ti kaze koliko kolicina rastvora ide za tvoje jagode, samo koncentraciju, kolicina rastvora procenis sama, sve biljke moraju fino da se predju mlazom iz prskalice. I obavezno prskanje uvece jer ako naprskas ujutru, cak I kad je oblacno preparat ce da ispari sa povrsina biljke pre nego ga ona usvoji.

Nazad
Vrh