Šumske jagode

Pa i ja tako mislim da je najbolje od njih uzeti odnosno ja cu uzeti od Agricola.2000 sadnica a do godine cu sam razviti jos 1000 sadnica i to je to.Nego problem je sto niko nece da odgovori da li je prodavao Florivi ili Agricoli a da od njih nije uzimao sadnice?Nasao sam ja jeftinije ali ne znam koliko je to pouzdano.Mozda je ipak pametnije uloziti 600 evra to ce mi se vratiti za jednu sezonu.A sto se Florive tice oni ne idu po plodove van Ivanjice mozda idu u neka mesta blizu ali u mom slucaju ja bi njima morao da vozim.

Proizvedite vi korektan plod I ne brinite za otkup, to je moje misljenje.A I realno gledano, ne otkupljuju oni jagodu zato sto su vam prodali sadnice, vec da bi popunili kolicinu prema inostranom kupcu I zaradili naravno na svakom otkupljenom kilu vasih jagoda.
S druge strane, nikako ne savetujem kupovinu sadnica preko kojekakvih oglasa. Ta sadnica od 10-15 dinara nije I ne moze da bude dobra I kvalitetna. Samo sertifikovane sadnice, pa nebitno od koje firme, I naravno kontejnerske. Sopstvenu proizvodnju sadnica probajte tek kad ostvarite prihod, kao neku vrstu probe, sa strane, jer garantujem neisplativost, pa da ne dodje do oslanjanja na te sadnice, vec ako bude nesto bude.

Да ли Ви производите ове јагоде и колико дуго? Интересује ме конкретно од произвођача колико се може убрати по живићу, да ли је потребно много воде за заливање и прихране и да ли већа количина воде и прихрана утиче на величини плода или на бујност биљке и већи принос? Имам засађено пар стотина комада неке врсте и не знам колико и чега од наведеног смем да применим?

Proizvedite vi korektan plod I ne brinite za otkup, to je moje misljenje.A I realno gledano, ne otkupljuju oni jagodu zato sto su vam prodali sadnice, vec da bi popunili kolicinu prema inostranom kupcu I zaradili naravno na svakom otkupljenom kilu vasih jagoda.
S druge strane, nikako ne savetujem kupovinu sadnica preko kojekakvih oglasa. Ta sadnica od 10-15 dinara nije I ne moze da bude dobra I kvalitetna. Samo sertifikovane sadnice, pa nebitno od koje firme, I naravno kontejnerske. Sopstvenu proizvodnju sadnica probajte tek kad ostvarite prihod, kao neku vrstu probe, sa strane, jer garantujem neisplativost, pa da ne dodje do oslanjanja na te sadnice, vec ako bude nesto bude.
Da je ovo normalna zemlja lako bi ja nego znas i sam da ovde nista nije sigurno.Zato ocu da barem imam neki ugovor sa nekom firmom da mi to hoce odkupiti.Do duse one mogu i u zamrzivacu da stoje sigurno godinu dana tako da ako za taj perijod ne uspem da ih prodam bolje je da se upucam :)

Ja nisam imao pun rod, ali to je zato sto nisam imao vodu do ove godine I prihranjivao sam zbog toga slabije. Kontaktirao sam proizvodjace koji su sve preporuceno ispostovali I imali su rod u drugoj godini 500-600 grama po biljci sto je I predvidjeno. Od ove godine imam sve potrebne uslove, a takodje nov zasad na odgovarajucoj nadmorskoj visinu pa cu I sam moci da kazem koliko je rod. Naravno I vremenski uslovi koji budu bili u sezoni su bitan faktor. Licno mislim da dovoljna kolicina vode I prihrane, uz optimalne klimatske uslove garantuje dobar rod. To je ipak biljka sa produzenim plodonosenjem I zahteva dosta vode I prihrane da bi izgurala rod koji je kvalitetan.

A nema nista sigurno, definitivno, i ugovor kad potpises, on najmanje stiti proizvodjaca.

А какво је Ваше искуство са приносом по живићу. Нешто орјентационо од -- до--.

- - - - - - - - - -

Која је то година рода?

Nije merodavno to koliko sam ja imao, ali evo - Imao sam u drugoj godini berbu od mesec dana, prvi talas, 150 g po zivicu. Brzo se zavrsila, krenule vrucine, nisam zalivao I nisam imao ni berbu od septembra. Takodje, skroz je bila redukovana prihrana kroz kap po kap zbog nestasice vode, uglavnom folijarno, sto je nedovoljno.Za isplativ rod potrebna je odgovarajuca prihrana kroz sistem jednom nedeljno I folijarno na deset dana - od marta do novembra bez zabusavanja, dodatno zalivanje po potrebi, dosta stajnjaka pri formiranju zasada, mreze za zasenu, opciono agril za kraj sezone, preko zime, do proleca.

A kako si sadio jagode?Po onome sto su okacili na florivinom sajtu ispada jako veliki razmak?Da li si i ti tako sadio i da li nije veliki razmak?

Tako sam sadio I OK je razmak, imas na YouTube par klipova gde mozes da vidis kako izgleda u berbi, sastave se biljke.

Ljudi jel neko probao da gaji jagode sorte quatro stadjione,ima seme da se kupi,pise da su stalnoradjajuce,i da su kao sumske jagode...

Koliko god neko bio dokon i imao dobru volju, tesko da ti moze dati pravi savet. Svaka parcela je prica za sebe i dve komsijske njive nisu iste. Najbolje da se sa analizom zemljista obratis nekom od distributera pa da ti oni naprave program djubrenja. Sve drugo je odokativno

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

moze li mi neko reci gde nabavlja kingbo i scudo za sumske jagode i koja je cena tih preparata? u Kragujevcu ih nema...

Scudo ti proizvodi ADAMA Srbija pa kucaj na googlu i nadji pa pozovi...imaju cak i fejsbuk profil

Vidim da već duže vreme ide tema oko šumske jagode i mi smo zasadili (u jesen) pa rekoh i ja da se uključim. Pošto koristite kingbo i scudo u zaštiti i prihrani, jel koristite i trifender u zaštiti ili ste prešli na neki od hemijskih preparata? Zanimalo bi me isto za prihranu jer koristite FitoFert preparate po preporuci iz Florive i sl. ili neto od drugih. Pitam iz razloga jer imam preporuku od stručnih lica (kokretno prof.) da pređem na haifin program prihrane. Neznam da li i neko od Vas ima iskustva sa time?

ja sam ubacila i trifender i radim onako kako mi ovi iz florive kazu... tek ulazim u te vode i moram da ih poslusam jer nemam pojma jos uvek ni o cemu drugom...uzela sam i scudo i kingbo...toliko od mene, mada ti nisam neki sagovornik:) ucim se i ja tek:)

Nazad
Vrh