Šumske jagode

Upravo sam i ja o tome razmisljala...Oni sigurno nece obilaziti po celoj Srbiji, sigurno ne za male kolicine...mada ne znam ni sta da mislim o njima...neko ih hvali, neko ih kudi sto se tice otkupa...za rasad nisam primetila da se neko zalio...

A to je jagoda ona je kao korov. No kada resi da se osusi to mu je to :) Vi ste iz Kragujevca ja sam iz Sokobanje sada pregovaram za jednu koporaciju pa ako mene prihvate po povoljnim uslovima ja cu vam poslati majl a i telefon pa se dogovarajte.Ovi iz Florive mi napisali da ne rade koporaciju na tu daljinu ali mogu da mi odkupe pod njihovim uslovima.Pa cekam da mi odgovore koji su to uslovi.Posto sam nov u ovome ja zelim da imam siguran odkup a to da li ce biti 500 ili 1000 dinara sta da radim kada se malo procuje mozda cu moci i da podignem cenu :)

A to je jagoda ona je kao korov. No kada resi da se osusi to mu je to :) Vi ste iz Kragujevca ja sam iz Sokobanje sada pregovaram za jednu koporaciju pa ako mene prihvate po povoljnim uslovima ja cu vam poslati majl a i telefon pa se dogovarajte.Ovi iz Florive mi napisali da ne rade koporaciju na tu daljinu ali mogu da mi odkupe pod njihovim uslovima.Pa cekam da mi odgovore koji su to uslovi.Posto sam nov u ovome ja zelim da imam siguran odkup a to da li ce biti 500 ili 1000 dinara sta da radim kada se malo procuje mozda cu moci i da podignem cenu :)
Da li dogovaras sa florivom ili nekim drugim?

Za koperaciju sa drugom firmom i to je zavrseno moze da se radi koperacija,a za florivu sam se dogovarao da li hoce da odkupljuju mada cekam odgovor da mi odgovore kako se salju zamrznute jagode?

Aj podeli sa ostalima koja je to firma I pojedinosti, ako nista bar mi posalji u privatnoj poruci.
Za florivu mogu da kazem da su korektni, ne rade kooperaciju van ivanjice, arilja, ali naravno otkupljuju sve sto proizvedes. Naravno, dobro je imati I rezervnu varijantu/otkupljivaca.

Firma Agricola iz Cacka.A koliko placaju ovi iz ivanjice?Meni je bitna koporacija jer u ovoj zemlji nista nije sigurno.Proizvedem 500 kg a nemas kome da prodaj ili prodajes po mnogo nizoj ceni. Ovi iz Agricola mi traze da imam prijavljeno gazdinstvo jel to traze i iz Ivanjice? Rekli su mi da moze ugovor i bez registrovanog gazdinstva ali manja cena za 15%.Ja bih registrovao gazdinstvo nego ne vodi se njiva na mene pa dok to prenesem pa dok registrujem ima da me oderu 100 evra.

Floriva I Agricola su se uortacili pre par godina, medjutim doslo je do nekog razlaza. Ovi iz radaljeva mi deluju skroz korektni, porodicna firma, tako da mislim da tu nesto nije bilo korektno kod ovih drugih, sad da li u odnosu medju njima ili u odnosu na kooperante, ko zna, mozda su I cacani skroz ok. Poenta je da budes oprezan ako saradjujete. Kooperacija ti treba ako nemas novac za sadnice, a ako je u pitanju siguran plasman onda nema potrebe za kooperacijom, samo ti proizvedi. Sto se tice gazdinstva, moras da imas racun gazdinstva sa kim god da radis, ja imam drugara koji ima gazdinstvo na ciji racun mi uplacuju. 550 dinara je bila cena za 2015.
BILO BI LEPO DA I OSTALI PROIZVODJACI OBAVESTE GDE PRODAJU SVOJE JAGODE I TAKODJE ISKUSTVA SA TIM OTKUPLJIVACIMA?

A kako se prodajes u ivanjici vozis im licno?Ovi iz cacka mi kazu da dolazi njiovo vozilo.Sto se tica gazdinstva rekli su mi da ne mora ali da 15 posto skidaju sa cene da bi platili taj PDV ili sta vec ne znam.Ja cu danas pokusati da vidim sta mi sve treba jer se njiva ne vodi na mene vec na nekog coveka a to nije preneseno ima 15 godina.Problem je sto ne znam koliko ce me odeljati za taj prenos + registracija gazdinstva.Ko bajagi se nista ne placa nego to kod nas izgleda zavisi od opstine do opstine uvek se zaturi neki ft1p.Ja imam novca za sadnice nego me brine da kasnije nadjem plasman jer to u mom kraju niko ne radi.

Treba da se raspitas, ali mislim da je problematican trosak kod gazdinstva doprinos koji moras daplacas, zbog toga ja nisam hteo da to radim, jednostavno treba sto vise bezati od drzave I posla sa njom, her drzava dosta uzima a nista ne daje.Sto se plasman tice, ova vrsta voca je najzahvalnija od svih jer skladistenje ne zahteva veliki prostor, ja sam nesto vozio, nesto su ljudi poslali kombi sticajem okolnosti, jer im je bilo uzput vise proizvodjaca u tom trenutku pa im se isplatilo, kako ce biti sledece godine ne znam, ali moja logika je - pun zamrzivac - 100kg - 55000din - prevoz me kosta 2000din. Na 1000 sadnica, u prvoj godini, trecina berbe staje u jedan zamrzivac, pa koja vocna vrsta moze da parira? Tako I ti treba da probas sa 1000 sadnica, sam mozes da ih radis, probas kako ce da ide to sa skladistenjem, prodajom, nadjes nekog ko ima gazdinstvo I na njegov racun ti uplacuju pare, pa na kraju godine vidis da li se to isplati ili ne.Jednostavno, nigde nije sve sigurno I obezbedjeno, inace bi svi to radili I uzivali. Najtezi deo kod ove jagode je da je proizvedes I oberes, kod ostalih faza nisam nailazio na problem.Idealno je ako hoce otkupljivac da dolazi po robu, ali I to da li ce koliko cesto, moras da probas u praksi. Ovo sto kazes da Agricola hoce da salje vozilo je skroz pozitivno s njihove strane, a ovih 15% manje ako uzimas novac bez racuna je isto realno, jer oni taj novac moraju da pravdaju ili ima troskova.

Poslednja izmena:
Imate otvorene teme o registraciji gazdinstva!!!

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

ima li neko dobar nacin da se covek otarasi krtica?

- - - - - - - - - -

Imam jos jedno tesko pitanje...parcela na kojoj cu posaditi sumske jagode u aprilu nalazi se na nekih 10-tak metara od komsijinog dela koji je tu zasadio sljive. Znam da ih on prska nekim pesticidima, ne znam kojim ali mogu da pitam. On to radi uvece, kada pcele kojima se bavi moj otac, ne izlecu iz kosnice. Ono sto mene zanima je da li ti pesticidi mogu da naskode jagodama, da li treba postaviti neki "zid" izmedju nas? Hvala unapred na odgovoru...ako ga dobijem..:)

Jagodi nece da smeta, samo je pitanje kolika je karenca tih preparata, za slucaj da zanese na jagode

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Jel neko mozda koristio stajsko djubre od slepih miseva?Posto nisam uspeo da nabavim jos 2 prikolice stajskog djubriva razmisljao sam kada budem sadio jagode da na svaku dodam malo djubriva od slepih miseva.Pa me zanima posto je mnogo jako koliko bi smeo da dodam?

Da li neko prodaje sadnice sumske jagode (Regina) i koja je cena?Ne znam da li moram da kupim od recimo Florive da bi mi oni kasnije odkupljivali rod ili pak mogu na drugom mestu da nabavim?

Video sam oglas na inernetu cena je tinaest dinara cini mi se,ali neznam dali smem ovde da napisem koji je sajt...?

Ma toliko je i u Ivanjici ja rekoh ako ima negde jeftinije,ali opet ne znam da li onda hoce da mi odkupe ako nisam kod njih kupio sadnice.

Onda je to jeftino bas sam sad pogledao ima i za dvadeset kontejnerske,a ima i za deset za kolicinu preko sto komada,,..

Tako je 36.82 dinara po komadu.A vidim ovde ljudi slabo hoce da kazu gde prodaju?Nasao sam ja povoljnije ali ne znam koliko je to sigurno odnosno da li ce hteti da mi odkupluju kasnije?U principu jaka stvar ja cu ove godine dati 600 evra za sadnice a do godine cu ih sam proizvesti preko semena.

Ja se iskreno nadam da otkup nece biti problem. Floriva ce sigurno otkupljivati, ali vrlo su podeljena misljenja oko placanja. Neko ih hvali neko ih kudi...Meni licno zvuce korektno, ali to nista ne znaci...U otkup idu negde na 15 dana negde i na mesec-dva, zavisno od toga gde su percele i koliko kooperanata imaju...Obzirom da tek krecem sa sumskim jagoda, mislim da mi je sigurnije da uzmem od njih sadnice...

Nazad
Vrh