Šumske jagode

@jelnik
Moram da naglasim da sve ovo shvatiš kao pojedinačno iskustvo koje ne može biti reprezentativan uzorak zbog sledećeg:
Sorta koju gajim je Yellow Wonder – bela šumska jagoda, površina u prve tri godine oko 2,5 ara, tačnije 450 biljaka ( jednored, rastojanje u redu 60cm, između redova 90cm), mesto sadnje je komšijska bašta na pet minuta od centra grada. Sadnice su sopstvena proizvodnja. Ove godine sam zasadio samo 100 sadnica da bih održao seme i odmorio taj deo placa, a sledeće godine se vraćam ponovo na 450 kom.
Što se tiče količine ploda po mojoj računici: I godina oko 230 , II godina oko 350, III godina oko 200 grama (prošla godina je bila loša zbog onih kiša, a taman je bila krenula sa plodovima). Kako rekoh u prošlom postu, ja sve to pakujem u posude od 150 grama i prodajem po 100din posudu. Prve godine mi je bila problem prodaja zbog same jagode za koju narod nije znao i bio je veoma nepoverljiv prema beloj jagodi. Sada je to drugačije, prodajem od kuće. Pored toga sam se povezao i sa jednim poznatim rasadnikom za koje radim sadnice.
Da me neko ne shvati pogrešno, ja od jagode ne živim i nije mi izvor prihoda, ali mi je ispala veoma pristojna dopuna kućnog budžeta. Da mora da joj se ugađa, mora, rada je mnogo više nego kod obične jagode, ali…
Ovo jeste iskustvo sa belom šumskom ali je ona identična kao i Regina (razlika je samo u boji).
Po mom mišljenju šumska jagoda može da se gaji i na manjim nadmorskim visinama, samo sa manjom količinom ploda po biljci, dobro osmisliti plasman i ne treba se zaletati sa površinom.

Hvala kolega Nedela.vidim prinosi su prepolovljeni,a i retko si zasadio, 450 sadnica na 2.5ara.lepo si se dosetio za tu prodaju od 150graama veca je dobit.nznm sto kazes,od toga se ne moze ziveti osim obnoviti dnevna soba :osmeh:

Ako se ulazi u pricu sa jagodama po mom misljenju prva stvar je jesenja sadnja, kako bi se biljka ukorenila I razvila I kako bi na vreme prorodila na prolece. Ova biljka jednostavno radja dok god joj uslovi odgovaraju, pa ako bi cekali prolecnu sadnju, ona ne bi stigla da se dovoljno razvije I da dovoljan rod. Druga bitna stvar je mreza za zasenu, jer biljke van mreza bivaju sprzene. Jos jedna stvar koja utice na kolicinu roda je prihrana, po meni najbolje folijarno. Floriva placa jagodu 550 din, tako da je jeftino prodavati ispod 700-800 din na manju kolicinu po pijacama I sl. Ja sam prodavao po 600 po komsiluku za slatko, vise necu. Kome treba nek dodje da nabere I da mi plati 400din po ubranom kilu.

Znaci moracu pod obavezno da kupujem mreze za zasen ::lose::::lose:: Ja sam primetio da se i kod mene suse listovi ali biljke su na suncu.Dok su 2 biljke bile u garazi znaci nisu imale direktnu svetlost one nisu uopste radjale a ove sto su bile na svetlosti one su naravno radjale.Mada to je bilo dok jos nije bilo jakog sunca trebao bih sada da testiram kako ce se ponasati u hladu.Nisam procitao da li hladna voda moze pomoci da biljka ne "prokuva"?Odnosno da li valja da preko dana bude kap po kap ili pak nocu?Ja imam u njivi bunar sa hladnom vodom ali ta bi se voda malo ugrejala u vojnoj cisterni od 1200 litara.

Hladnom vodom nemoj ni pod tackom razno da zalivaš, biljke će doživeti stres. Bolje je da sipaš u cisternu, nek odstoji neko vreme, pa onda zalivaj. To što se list jagode suši je normalno, njegov životni vek je do 60 dana, plus ova vrućina (ako nema znakova neke bolesti i ako su biljke redovno zalivane).

Naravno da nisam mislio da biljku "kalim" hladnom vodom nego da je u toku dana uz pomoc kap po kap navodnjavam biljku.Imam veliku cisternu mada voda u njoj ne moze bas da se zagreje.Posto vidim da pisu da Regini vise prijaju hladne noci predpostavljam da je onda bolje zalivati nocu.

od kad niko nije pisao u ovoj sobi. mene zanima, sto sumske jagodice brzo propadnu, kad se gaje na banku dal zbog nadmorske visine ili sto nisam imao mrezu, mnogo brzo ukisnu?

Nezan je plod inace, a nedovoljna prihrana I vrucina jos pogorsavaju situaciju. Na zalost zbog toga nije bas za prodaju kao sveza, mora se odmah zamrzavati.

druze brao sam je nekad na livadama u planini oko 1000 m nadmorske visine i ta jagoda na primer moze ceo dan da stoji pa onda u zamrzivac. a ova sto je gajim na banku 122m
visine na banku, djubrim je kao i ovu jagodu standardnu, u krupna je, lepa samo kad je odberem na primer ujutru oko 6h ona do 14 h bude ok posle vec ukisne. dali da povecam kalcijum kalijum ili da joj stavim mrezu za hlad ili je u pitanju nadmorska visina. hvala

druze brao sam je nekad na livadama u planini oko 1000 m nadmorske visine i ta jagoda na primer moze ceo dan da stoji pa onda u zamrzivac. a ova sto je gajim na banku 122m
visine na banku, djubrim je kao i ovu jagodu standardnu, u krupna je, lepa samo kad je odberem na primer ujutru oko 6h ona do 14 h bude ok posle vec ukisne. dali da povecam kalcijum kalijum ili da joj stavim mrezu za hlad ili je u pitanju nadmorska visina. hvala
Divlja jagoda je trajnija, ova je kultivisana, neznija, jednostavno, po meni nista od prodaje kao sveza. Nadmorska visina bar 300m, prihrana sa vise kalijuma svakako, mreza obavezno, ali nece dugo da stoji sveza, bar ja mislim.
Nego, bitnija stvar, zbog cega si zainteresovan za ovo, da li zelis prodaju u svezem stanju ili nesto drugo?

pa prodaajem jagodu u markete pa i sumsku, al sumska ne moze dugo da stoji a da bude lepa. pa gledam sta da joj uradim da loj produzim rok trajanja. i ja sam razmislo da joj dam vise kalijuma i da stavim mrezu a nadmorsku visinu joj ne mogu dati. zato ove god je nisam prosirivo sumsku jagodu dok ne vidim dal ce biti bolja kad joj dam kalijum i hlad

Ako nije tajna, kakva pakovanja jagoda, koliko grama, I koju cenu si dobijao za ista?
Moras da probas sve, mreza je obavezna. Ja sam gajio na 195m, ali nisam zadovoljan, ne odgovara im, mozda je I do same zemlje, zato sam sad posadio na 350m i kvalitetnija zemlja, pa da vidimo.

Ja imam nesto malo sumskih jagodica,neynam ni koja je sorta u pitanju,,to mi je vise onako ya sebe,prosle godine sam imao nesto malo za prodaju i prodavao sam dvesta grama za dvesta pedeset i trista dinara...

Sto poklanjao?jel to mala cena?ja racunao da ako dvesta grama prodam za dvesta pedeset dinara onda mu kilo dodje oko hiljadu sto pedeset,sto mi se cini da nije bas mala cena...?...

Zanima me sta se desava sa ovima iz Florive?Ja planirao koporaciju oni kazu da sam daleko.Zanima me kome vi prodajete sumsku jagodu?

Nazad
Vrh