Šta sejati sledeće godine od povrća

Ja sam napravio ugovor sa firmom o otkupu feferona.Mala ja kolicina i povrsina u pitanju,ali hocu probati.Korektan je ugovor!
 
Neshko je napisao(la):
Ja sam napravio ugovor sa firmom o otkupu feferona.Mala ja kolicina i povrsina u pitanju,ali hocu probati.Korektan je ugovor!
Kod nas se ove godine dosta sadi bjelog luka cjena visoka a nema ga feferoni se sade samo na ugovor ali to su male površine i mislim da se baš ne isplati.
 
topalovic je napisao(la):
Danas ti nista nije sigurno pa nijedna proizvodnja se ovde neisplati :zli: :zli:
Topalko
interesuje me da li imate rasad paradajza i paprike za prodaju narocito cheri paradajz
pozdrav
 
Mi koji radimo papriku ajvarku ove godine ćemo svi da penjemo proizvodnju koliko ko može, jer je teško za zakup dobre zemlje. Inače svi radimo samo ovu vrstu paprike za tržište a kupaca je bilo na šlepere, od ex yuge do Rusije. Jeste rizik raditi samo jednu kulturu, ali šta ćete kad uvek crvena paprika kod nas dobro ide. Verovatno neko pamti da je 2009-e kada su sve cene beležile veliki pad, samo cena crvene paprike bila na prošlogodišnjem nivou. Pričam malo o godinama unazad ali mislim da je važno. Takva su pravila igre bila kod nas u zapadnom pomoravlju, i u prošloj godini i zato gotovo svi penjemo proizvodnju.
 
Moguće da si u pravu, Tamara, ali ne znam da li svuda vladaju ista tržišna pravila. Konkretno kod nas je ovde tržište razrađeno, površine se uvećavaju i sve lepo ide i po solidnim cenama po proizvođače. Mislim na papriku i paradajz.
 
Nisam baš siguran @Tamara da razumem šta me pitaš, verovatno oko plasmana povrća. Priznajem da nisam u toku sa cenama, a o crvenoj paprici može da se razgovara tek u septembru. Ili si mislio na nešto drugo?
 
Ma ja cu isto kao i ove mozda cu i povecati broj biljaka.
Krastavac i paradajz,plastenicka proizvodnja pa cemo videti.Ako se nedaj boze ponovi ovakva godina onda smo na*****i.
 
I ja cu isto raditi kao i ovih godina sada spanac u martu ide paradajz i krastavac pocetkom aprila paprika posle toga idem kornisone i tako u krug.A sto se tice zarade nesto ostane a sta bi drugo radili.
 
ja ne menjam koncepciju. salata paradajz paprika rasad kupusnjača i kornišoni i ponovo u ovo doba nagodinu pa dok ide ide nešto će upalit.
Interesantni su mi kolege povrtari iz sela kukaju i viču da će smanjivat ili preći na ratariju al lažu garant ostaju na istom ili pojačavaju..
što kaže srđan todorović u filmu sivi kamion ... ljubav je to bolan..
 
Pravi i skusni povrtari svoju proizvodnju nikad nemenjaju nego je samo prilagodjavaju trzistu sa malim izmenama.Ja cu najverovatnije isto kao i prosle godine ,mozda samo malo cu da smanjim paradajiz zato sto sam posadio jagodu pod te plastenike...
 
a ja ću malo cellera,paprike babure(bobita i apollo)pa ajvarke malo paradajz paprike,karfiol,brokoli i pola jutra futoškog kupusa.Znači skoro sve isto stim izmenama da ću u proleće staviti malo crnog luka pa kad povadim idu kupusnjače,i skoro zaboravih paradajz i plavi patlidžan
topaloviću koji ti plavi patlidžan preporučuješ,prošle godine sam imao neko francusko seme pa nešto nisam bio zadovoljan:ppozdrav:
 
Људи како да нађем паприку ајварусу Љубов длан? Тако се ваљда зове. Хтео бих већ ове године да је упоредим с нашом ајварком. Чуо сам да има већи проценат суве материје и да је мања количина потребна те паприке у односу на нашу за кг ајвара_
 
Počinjemo sa rasadom cvijeća i povrća ; dakle maćuhice , pelarhonije, petonije ... i paradajz , paprika, krastavci , pa onda luk mladi , salata zelena , rotkvice , paprika, paradajz , breskve najranije u 6mjesecu pa do 10. , karfiola , jagode , lubenice , šećerac , krastavce sam zaboravio salatare , pa onda opet paprika ajvarka i babura , grožđe isto , kupus i karfiol opet , kornišoni vani , špinat, mrkva , zelen i paštrnak , celer i mladi luk isto opet da bude tamo u 2mjesecu , rotkvice i tako u krug , nije sve po redu naslagano ,a možda sam i nešto izostavio .

Uglavnom ne prevelike količine ali izvučen onaj maximum iz njih i raznovrsnost ...
 
Ne bavim se povrtarstvom (osim za svoje potrebe) ali evo jedne male informacije koju sam saznao od coveka koji proizvodi povrce u plastenicima. Prema njegovim recima sa 12 ari je zaradio 2500 eura sa Prazom ili Prazilukom, kako ko zove. Dugi niz godina radi ovu proizvodnju i tempira period novembar, decembar. Praza mu je ekstra kvaliteta a prodaju vrsi preko dugogodisnjih kupaca koji drze piljare ili prodaju na zelenim pijacama.
 
Nazad
Vrh