Šta raditi sa prvencem?

sobic

Novajlija
Učlanjen(a)
24 Nov 2013
Poruka
16
Lokacija
Šabac
Nakupilo mi se oko 30 l prvenca od raznih rakija (sljivovice, lozovače, dunjevače, jabukovače...) jačine 30 gradi ili 75 %. Šta da radim sa time? Da li to mogu da prepečem uz odvajanje određene količine prvenca? Ili da to jednostavno bacim? Šta vi radite sa prvencem?
 
Dodaš u tečnost za pranje vetrobrana. Samo pazi da te ne zaustave. Sve miriše na rakiju. :D :D :D
 
Ćika Jovo, ne bi trebalo u patoci da ima metil alkohola.
Metanol isparava na 64,7 stepeni. Zato izlazi prva i to zovemo je prvenac.
Etanol na 78,3 C. To pijemo.
Patočni alkoholi od 97,2 C. Propanol, butanol, pentanol...
Pošto je nemoguće zagrejati svu količinu u kazanu istom temperaturom, dolazi do preplitanja alkohola te ga drugom destilacijom još više razdvajamo. Naravno, ni to nije 100% ali dovoljno da količina ostalih alkohola bude zanemarljiva.
 
Mi prvenac ostavljamo za pranje prozora za obloge.
Visak mesamo sa patokom ubacin jos kofu ili dve dzibre I pravim tzv kazandzijsku rakiju za koju znam da nije kvalitetna I kao takvu je I trosim za ne bitne stvari ali je mi ne pijemo.
 
Na sajtu sveovinu.com ima tema metil alkohol u rakiji, kratka je svega 6 strana, gde su objasnjeni procesi koji se odvijaju, neumem preko tel da postavim link, ko hoce moze da procita i voleo bih da cujem komentare
 
A kako kada izbacimo, prvenac, izvadimo srce rakije, patoku sipamo u bure. Posle nekoliko kazana nakupi se za kazan patoke.Pecemo od gole. Otkud opet onda prvenac kada smo ga bacili, otkud opet srce rakije, kad je u patoci koja je ostala sve i svasta,samo etanol u tragovima?
 
Ja bacim patoku. To što si pišeš dosta njih rade kao da peku meku rakiju pa ponavljaju isti postupak , a zašto misliš da moraš odvajati prvenac?I nije etanol u baš u tragovima pre bi se reklo u manjim procentima. S obzirom da treba zezancija oko patoke i velika količina energije da se uloži da bi se dobila "rakija" niskog kvaliteta ,mišljenja sam da je najrentabilnije da patoka odma ode u kanalizaciju.
 
A kako kada izbacimo, prvenac, izvadimo srce rakije, patoku sipamo u bure. Posle nekoliko kazana nakupi se za kazan patoke.Pecemo od gole. Otkud opet onda prvenac kada smo ga bacili, otkud opet srce rakije, kad je u patoci koja je ostala sve i svasta,samo etanol u tragovima?
U patoci nema metanola, ali ima etanola jer je nemoguće zagrejati i držati istu temperaturu od dna do površine meke rakije.
Ja kada pečem, sečem kljuk na 25 stepeni, ostalo skupljm do 10 stepeni i to mi je patoka. U sledeći kazan to sipam i prelijem kljukom. Od zadnjeg kazana sipam u balonče i ono čeka sledeću godinu.
Prepek ,kad krene, skinem 1-1.5% od količine u kazanu i to mi je prvenac i teram do 40 stepeni i ostalo prospem.
Nije možda idealno, ali tako sve iskoristim i najmanje vremena izgubim.
Kolega Talianu prosipa, ja ne, dok ti skupljš. Ja sam računao, ako mi od kazana ostane 5 litara patoke. Na sto kazana se nakupi 500l. Meni se to ne baca, ali mi se i ne dangubi prepicajući, pa mi ovako najbrže.
 
Zato, ne dozvolite, ako vam neko peče rakiju, da brzo izlazi na lulu. Što sporije ide, to bolje, jer se i smesa podjednako zagreva i bolje se alkoholi razdvajaju.
 
Ja prvenac ne bacam.
Koristim ga za dezinfekciju poslije brijanja, može za obloge kad neko ima temperaturu ili za dezinfekciju rana i slično.

Patoku koristim kada pecem jabuku, dodajem umjesto vode u kazan, da ne zagori kazan. Mislim da je to bolje nego dodati čistu vodu.


Takođe kada se nakupi prvenca i patoke, nekada ispečem od toga rakiju i možeš je dati nekome kome nije bitan kvalitet (pijancima ili tako nešto). Opet je to bolja rakija od one koju mućkaju na pijacama.
 
Nazad
Vrh