Šljiva

Da li prskate šljivu od monilije u fazi belih balona ili čekate da se otvori veći deo cvetova?

U zavisnosti od godine, nekad prskam jednom a nekad cak i tri puta. Ja prskam minimum od 20% ovorenih cvetova, a najbitnije mi je prskanje na 40-60% otvorenosti cvijeta.

Ja šljivu već par godina tretiram tako da plavo prskanje čekam zadnji trenutak, znači da već krenu pupoljci dobro da bubre, ako nema kiše u cvetu nediram ništa i samo u precvetavanju oprskam za moniliju i osicu. Ako ima kiše u cvetu onda gledam da pre kiše oprskam protiv monilije koja god faza cveta bila.

Po meni ov agodina će da bude isto problematična bar u mom kraju što se tiče oprašivanja. Od petka kreće pad temperature maksimqlna oko 10*C, kiša... Do petka će već biti početna faza belih balona, ok prskaće se od monalize ali neće biti pčela.....

Zadnja 2 vikenda posadjeno oko 600 sadnica šljive, razmak 4x3, sortiment Stenlej, Čač. Lepotica, Rodna i nesto malo Najbolje.
Zbog promene u zadnjem trenutku sa 4x4m na 4x3m, uzeto je posle oko 150 komada dvogodišnjih sadnica. E sad, sve te sadnice imaju "prevremene" grane. Slika u prilogu. Pošto planiram skraćivanje na 90cm, da li ostaviti ove 3-4 grane na toj pribliznoj visini, i na koju dužinu ih skratiti? Po preporuci ih treba ostaviti na 2 pupoljka.
Da li planirati "poboljšanu" piramidalnu krunu kao uzgojni oblik?
471b9e688e5cd82d833445c265495347.jpg

Poslato sa ELP-NX9 pomoću Tapatoka

Sadnice se kupuju sto manje a ne sto vece ,ionako ih moras iseci ,a mala sadnica znaci bolji prijem ,manje opterecenje korenovog sistema a samim Tim I bolji prirast

Sadnice se kupuju sto manje a ne sto vece ,ionako ih moras iseci ,a mala sadnica znaci bolji prijem ,manje opterecenje korenovog sistema a samim Tim I bolji prirast
3/4 sadnica su jednogodisnje, kao "prut", ove su kupljene u zadnji čas. Imaju veoma dobar korenov sistem, sa puno sitnih žila, tako da ne sumnjam u primanje. Uzete su jednim delom kao i eksperiment da bi se videla razlika kasnije u porastu, i naravno rodu. Nikad do sad nisam sadio dvogodisnje sadnice, pa nemam sa čim da uporedim.
Ima li neko da je sadio uporedo, da li stižu ranije na rod, i uopšte mane i prednosti takve sadnice?

Poslato sa ELP-NX9 pomoću Tapatoka

У воћњаку лепотица и стенлеј у белим балонима.
У песку су процветале и топ тејст и ране и родне и калифорнијска плава... Пчеле зије на њима.

Питање да ли ће ове прве сачекати да отворе цветове после кише.
Не сумњам да ће се опрашити после ове промене времена.
Али ако отворе цветове то је недеља дана без опрашивања.

Ако буде разлика у отварању цветова онда је то и две туре прскања против шљивине осе.

Nazad
Vrh