Šljiva

Ја земљу коју извадим из рупе помешам са глистењаком.
Тамо где сам се потрудио и правио веће рупе и доносио земљу из шумарка тамо су саднице више порасле

Када се приме саднице,те године,да ли орезујете следеће године или не?

Pozdrav svim forumašima. Moj prvi post je upravo u ovoj temi, potreban savet za podizanje zasada sljive.
Ukratko, imam vec dva zasada od ukupno 300kom, jedan starosti 6 god, i drugi 15-16 god. U zasadu dominiraju Čač. Lepotica, Rodna i Stenlej. Manje su zastupljene Čač. Rana i Najbolja, Nada i Felicija. Prvenstveno se bere za konzum, ono što samo opadne ili kad je loša cena sljive, ide u preradu.
Plan je novi zasad od oko 600kom. U zasadu će sigurno biti Lepotica, Stenlej, i verovatno Rodna. Ubacio bih jos jednu, maksimalno dve sorte, i pored svega što sam čitao to bi bila Top Taste, i još neka krupna iz Top selekcije, recimo Top Gigant Plus. Svi saveti su dobrodošli.
Gde nabaviti kvalitetne sadnice Top Taste? Da li bušiti rupe ili kopati? Razmak standard 4x4, ili mozda 4x3?

За ту топ гигант мораш код неког ко је има у засаду. Да видиш шта је и како је. Исто бих урадио и за топ тејст кад бих правио велики засад без обзира што је хвале на форуму.
Може да буде и најбоља али може да ти се не уклапа са осталим сортама у смислу прскања, брања или шта већ.... или да се не покаже добро на твојој микро локацији ..

Ја кад бих пидизао засад "терао" бих све у фулу... и професори и заштитари и пласман... све истало је успутни додатни посао поред неког од кога живиш....

Ипак желим ти сву срећу...

Što se tiče Top Taste, ne bi bio dominantan, najvise 50-100 sadnica. Nazalost nema je nigde u blizini. Čitao sam o njoj na našim i stranim sajtovima. Ne bih sada posadio samo nekoliko da bih posle 5-6 god video koliko je dobra ili ne. Nije veliko ulaganje pa i da se pogresi, radije bi to nego da kad dodje na rod i bude dobra, imam zanemariv rod. Samo mi je potrebna kvalitetna sadnica, bez zaraze.
Mišljenja sam, da koliko god mi imamo dobre sorte, uvek ima prostora da se proba nešto novo. To pričam o sortama, a da ne pominjem recimo nove (vegetativne) podloge, koje kod nas ne postoje.
Zasad će biti negovan kao i postojeći. Redovna zaštita, orezivanje, prihrana, navodnjavanje 2-3 puta u sezoni, možda i "kap po kap" ako sve bude kako treba.

Star je točno dvije godine, ovo će mu sad biti treća vegetacija. Nemam iskustava jer lane ih je obrijao mraz, pojeo sam par plodova. Znam samo da je kao sorta prilično bujan , ako se čestito vodi briga o njemu. Sadnice sam kupio u Mađarskoj.

Nazad
Vrh