Šljiva

Та жута може и за трешњину муву али мени се свиђа ова бела лепљива плоча која може да се користи за шљивину осу.

Када сам кренуо у студирање шљивине осе сазнао сам да обожава да лети на бели цвет и то што већи бели цвет тако да је ова плоча идеална.

Радио сам неке експерименте када сам лепио лепак за мишеве на беле картоне и гледао да се оса хвата.
Проблем је био што је лепак цурио а и имао сам мало картона да би сузбио напад.

https://share.temu.com/KU51lMKjwjB

Ово би можда могло да се покуша када се има пуно времена и мали број стабала за органско воћарење.

Ma dobro šljivina osa se i kontroliše uz odgovarajuće preparate u pravo vreme...
Žilogriz je problem bar kod mene u jednom mom voćnjaku...

Свако се чеше тамо где га сврби :) ...
Ја бих шљиву да гајим органски али неће да може...

Nego kolege trebalo bi da sadim još nekih 430 kom šljive i malo lutam sa sortama...
Ne bih Stenlej imam ga dosta i hteo bih da rasteretim berbu malo, pre svega konzum sorta, eventualno sušenje, koja cveta i stiže malo kasnije od Stenleja...
Felicija truli, Prezident pogrešna boja...
Ove Top taste, Top gigant, Top hit, Presenta apsolutno niko nema u mom okruženju...
Jel ima neko navedene sorte?

Kolege a jel ima neko iskustva sa Jogantom?
Nemačka sorta, krupni plodovi, malo kasnije od Stenleja sazreva, roditelji JoJo i Hoganta.
Kakvi su prinosi itd...
Ima je Ladjarević.

Poslednja izmena:
Могуће, да земља има свој живот, са свим елементима еко система тла вероватно би мање шљивине осе било. Нашла би се нека нематода или нека ''живуљка'' која би редуковала популацију. Плус вероватно неки предатори у виду неких птичица које би таманиле те мушице.
Или би свиња рила земљу и превтала тло па би тај презимљавајући облик шљивине осе отишао дубље и не би преживео. Или плиће где би угинуле од хладноће.

Има сад неких ''еколошких'' препарата - инсектицида који су контактни тако да морају чешће да се ''пршћу'' што тражи више времена и ангажовања у данима када шљива цвета. Тако да има алтернативе али нема алтернативе из фотеље :) .

Nazad
Vrh