Šljiva

Vodopropustljivost (natapanje ili odvodjenje viška), aeracija, izmrzavanje zemljišta, probijanje plužnog djona (roto freza ga pravi) podsecanje žila (provociranje rasta novih i provociranje rodnosti)....
Pravljenje blata rezačima 😁😁😁

jesi li probao jedan medjuredni deo da zatravis ,da samo redovno tarupiras da bi video postoji li razlika?

Ja sam ranije isto radio kao sto ti sada radis ,pa sam onda ostavljao po dva reda u njivi da medjredno tarupiram ,nisam primetio razliku u rodu voca a.Sada samo tarupiram medjuredno a u redu kombinacija pipalice i herbicida , mnogo je lakse i brze odrzavati vocnjak,lakse prskanje ,berba a tu je i istarupirana trava koja truli i pravi djubre kao i granje posle rezidbe
Sada sam u procesu ispitivanja da i pipalicu izbacim iz upotrebe da radim samo herbicidom sad je duga godina kako to probam i jos jednu godinu cu ispitivati pa cu odluciti kako stvari sada stoje mislim da cu pipalicom raditi samo mlado voce do trece godine a posle hemija..
zanimljivo je da u redovima koji se vec dve godine rade samo hemijom nije doslo do pucanja zemlje zbog suse je koja je bila,u njima je povrsinski deo stan i mekan a u redovima gde ide pipalica 4 puta godisnje je bilo pukotina

Za lakšu obradu sve stoji tu nema šta...
Ja sam pa zagovornik ful obrade, ne dozvoliti formiranje ni mikro pukotina a kamo li makro...
Ja lično nisam zatravnjivao ništa, ali imam na nekoliko pozicija gde do mog voćnjaka imam komšijin zatravljen i na ekstremnim sušama (zadnje 2 godine a i sledećih godina verovatno) se vidi razlika (rodnost ~mada tu ima i do rezanja, veličina ploda, list ~boja i koliko dugo ostane, generalno primetno bolja kondicija voćaka), kod njih pukotine i po metar a kod mene ništa.
Ne može se više računati na podzemne vode, kod mene bunari po ataru smanjili nivo po 3~4m, izvorišta gotovo sva presušila, prosta stvar i posle ovih kiša vlaga se spustila 20tak cm, dole barut.
Mislim svako ima svoj način i svoje podneblje.
Ja tvrdim da je na mom podneblju bolja ova varijanta.
Sledeće sezone ću izbaciti roto~frezu ići ću samo podrivanja i tanjiranja pa će mo videti...

I najbolja je varijanta da se zemlja usitni da ima ne velike grudvice, freza previše usitni pa trava lakše niče...

Što? Kaži mi sem opterećivanja traktoora šta još ima negativno?
Generalno ja nisam za frezu, po logici ako tu nema sta da ostane od organske materije - gubis plodnost zemlje.
Sve zile povrsinske koje su se nalazile van krosnje a u pravcu te obrade izgubio si ih, jer to nije noz vec ih kida i to ko zna na kojem mestu.
Dosta zila koje su pokidane trunu odmah pored drugog dela gde treba da zarastu rane.
Blato ne vidim kao znak dobre obrade, vec kao presecen zemno-vodeni rezim.
Podrivanje pre sadnje je ok mera, ali kad se zasadi ja ga ne bih nikad radio.

Žile koje se kidaju su pokidane na 10ak cm maks od rafnog tela ili na samom radnom telu, ostaju prikačene neke pa znam...
A za ovo ostalo pozivam te da budeš moj gost u punoj vegetaciji i uveriš se sam da li grešim 🍻

Iz Mađarske, podloga je zerdelija 29C. Nisam mogao kod nas naći tu 29C pa sam zato išao u Mađarsku. Primitak je bio odličan, samo jedna se nije primila na 980 komada, ali zaljevane su 4-5 puta. Sađene su prošle godine u 2. mj. Sve su skraćene na 115 cm i poskidane su im grančice.

Nazad
Vrh