E ti letorasti, ja obicno stanem pored sljive ispruzim ruku, sve sto je iznad dohvata ja ne skidam da recimo uradimo ovako:
Da kazemo ovako, ima tri faze: Broj 1: Cistis sve letoraste, zasto?? ispijaju sve hemikalije i vodu iz drveta(jedan od razloga slabog roda i susenja drveta, tj mnogo krace zivi nego obicno) izdanci oko stabala sve cistis, gde sam ti oznacio dokle ide broj jedan sve izdanke unutra cistis, letoraste itd, jer vec su formirane donje krune (da tako kazem) i nema potrebe da stvaraju guzvu druge grane,
Broj 2: Tu je vec najvise posla, imas letoraste unutar voca, i tu trebas sve ocistiti, narocito onaj deo gde je od kraja jedinice do sredine broja dva, Sve sa strane ako ide kod komsije (obicno se ljute, ljubomora broj 1) kratis do medje, od pola na gore sve letoraste koje idu ka ''nebu'' ili pod ostrim uglom na gore ostavljas,(po drvetu 3-4 komada) , sve sto ide sa strane mozes ostaviti na taj nacin sto ces rukom saviti lastar na dole da bi otprilike video kada rodi da nece otici kod komsije, znaci ako ti je sa spoljne strane uhvatis i savijes ga taman toliko koliko nece pucati, ako nece ici do komsije ostavljas, to su mahom lastari koji idu vodoravno, kao kada stanes rasiris ruke, i zamislis da su ti lastari rasirene ruke... Unutra stabla u broju dva najvise jedan ili dva lastara smeju ostati najvise 1 ili dva, i najvaznije je da jedan ne poklapa drugoj kada bude radjao tj da ne trljaju(kod mene sekaze taljaju) granu od grane i gule koru. Zasto je dobro da unutra ocistis, ima vise vazduha manja sansa da se list pali ako ugreje preko 40 stepeni i lakse prodire otrov i prihrana i zastita kada prskas...
Broj 3: Sve sto ide na gore a nije suvo ne diras, ... Zasto?? Gledaj ovako: Verovatno si vidjao sljive koje su visine od 2.7 metra pa do 6-7 10 metara?? Ako ti skratis lastare gore na vrhu ona nece ici u visinu jer nema ''granu vodilju'' ici ce u stranu, i ako bi otisla u visinu trebace 2 godine da opet nadje vodilju sto sve pomera... Druga stvar, kada ti vockica dostigne visinu koju zelis, onda mozes primeniti kracivanje vrhova, zakacis makaze za neko drvo dugacko recimo 3-4 metara i onda odseces vrhove i drvo ce se siriti u sirinu, dobijas drvo koje je visoko oko 3-4 metar ili 5-6 ili vise zavisi koliko zelis, plus dobijas drvo koje je siroko oko 3.5-4 metara , i onda sigurno dobijas vise od 90 kg sa istu kolicinu ulaganja uz dobro ulaganje 100 i nesto po drvetu.. Jer ako ''ubijas'' vocku rezanjem, ona hranu trosi na formuranju novih grana (rodnih) koje su pre toga otfikarene, potrebno je duplo vise ulaganja da bi ti dale rod kao ovaj sistem sto sam ti ja objasnio. Najbitnije je '' ne rezati rodne grane, koje se ne taljaju, i one koje idu u visinu...
JA sam ovo iz mog iskustva napisao, bez uvrede ili vredjanja necijeg misljenja, imao sam prilike videti kako drugi rezu njihova ulaganja, rod, i moja ulaganja i rod.. Jedna rodna grana dugacka od 0.70-1metra ima oko 50 plodova(nekad vise nekada manje), svaku rodnu granu koju isecemo nece nadoknaditi nista, samo izgubiti... Ovo sam napisao za Stenlej.. Neka reze ko kako zeli, svako moze jedno drvo ostaviti za eksperiment i isprobavati, niko nece osiromasiti za jedno drvo, ko moze neka proba vidi rezultate i znace za ubuduce..
Vasovac@ pun ti inbox poruka ne mogu da te dobijem nikako...
Nisam sve stigao objasniti...