@ivan-pocetnik
Samo ću ti kratko dati svoj predlog. Ako ima u okolini traktor, bilo bi veoma dobro da razbaciš stajnjaka i prevrneš zemlju, pogotovo jer je bio stari voćnjak. Za tako manju parcelu neće te mnogo koštati. Eliminisat ćeš korov, ujednačiti zemlju, poravnati, pa ćeš u narednim godinama lakše obrađivati teren između redova, a korijenov sistem novih sadnica će se lakše razvijati u prvih 2-3 godine.
Sadnja:
Ja sam sadio na način, rupa 50x50x60, stajnjak u dno, preko njega malo NPK, pa sloj zemlje, pa zasadiš sadnicu, pa 5cm od površine opet NPK pa opet zemlja do kraja, Kolac 1m visine 20cm od stabla, špaga na osmicu. Ako odlučiš za proljećnu sadnju, OBAVEZNO zalij odmah pri sadnji. Pri sadnji dobro nagazi zemlju oko žila. U toku vegetacije moraćeš još par puta zalijevati jer zemlja oko žilica će se stabilizovati tek nakon nekog vremena (za razliku od jesenje sadnje, mirovanja i natapanja snijegom preko zime).
Sadnica:
Jednogodišnja sadnica je pritka bez grančica. Moj savjet ti je dvogodišnja, sa već formiranim grančicama. Uštedio si godinu dana razvoja, a već tokom ove godine možeš polako da se zanimaš sa razvođenjem i formiranjem krune. Od zadnjeg razgranjenja skrati provodnicu na 5-6 pupoljaka a ukloni moguće konkurencije. Jednogodišnje su možda jeftinije, ali ako već možeš da biraš... Mislim da nema tu pravila kad se koja sadi, samo je važno da zalijevaš ako sadiš na proljeće. Jesenja sadnja po meni je zakon jer sadnica u proljeće onda grabi u punoj kondiciji.
Zaštita:
Za 40kom, kao što već neko reče ne moraš da brineš jel nije neko veliko ulaganje. A kad smo već kod toga, moj ti je savjet da odabir vršiš zavisno od vrste, ili koštunjičavo ili košpičavo. Jer će ti upravo velika raznolikost iziskivati i više vrsta sredstava za zaštitu. Obrati pažnju.
Sorte:
Već si pominjao da sadiš za svoj gušt i rakiju. Kod mene se pokazala č.rodna kao vodeća za rakiju jer ima najveći postotak šećera u sebi od čačanskih sorti - možda i griješim, ali sam siguran da ovdje ima stručnjaka za rakiju pa će ti oni bolje savjetovati. Kad budeš birao, biraj ukusne i slatke sorte, a i kiselkaste ako voliš kiselo.
Srećno ti bilo i puno uspjeha u svom novom voćnjaku!