Šecerna repa 2014

Iako je najavljena niza cena repe 2014 dali cete povecati povrsine pod njom

• da

Glasovi: 24 42,9%
  • ne

Glasovi: 32 57,1%

• Ukupno glasača
    56
  • Anketa je zatvorena .
Imam pitanje za reparose. Danas sam isao da pogledam repu i primetio sam da je par semena pojedeno na velikom rastojanju naravno zicar je u pitanju. Nasao sam i dva tri pored semena to je sve u velikoj kvadraturi nije blizu. Do koje faze razvitka secerne repe zicar radi? Napravio sam gresku nisam stavio insekticid.
Meni je 2005.repa bila za špartanje,ujutro gledao sve u najboljem redu,sutradan došli da špartamo,pola uvelo-od žičara

Nije sejalica moja,tako da stvarno neznam da li je tako kupljena ili je naknadno pravljeno,mogu jedino da pitam pa da ti javim.mislim da nas clan foruma Bavanistanac zna te detalje vezane za ovu sejalicu.Zatrpavanje je reseno slicno kao kod starih olt-nodet sejalica.Inace izuzetno je precizna,bukvalno ni jednu gresku u rasporedu nismo nasli.
zdravo forumaši sejalica koja je sejala kod ddragana je hassia exzakta jednostavna sejalica, a ujedno i jako precizna! Pre dve godine sam sa njom posejao kod mene 40 lanaca i nije bilo nijedne greške. U holandiji je još koriste za setvu repe. Inace i ja sutra završavam setvu kod mene pa idem dalje sorte su original, leopard, magistral, melaroze i alfonsa. Pozdrav!

Pitah za tu Magistral sortu ali niko mi nije znao dati odgovor?Nema je u katalogu Ses-a,u ogledima takodje nisam primetio ali secerana Sunoko je ima u ponudi i najskuplja je setvena jedinica bas te sorte?!

Imam pitanje za reparose. Danas sam isao da pogledam repu i primetio sam da je par semena pojedeno na velikom rastojanju naravno zicar je u pitanju. Nasao sam i dva tri pored semena to je sve u velikoj kvadraturi nije blizu. Do koje faze razvitka secerne repe zicar radi? Napravio sam gresku nisam stavio insekticid.
Sta je bilo prosle godine na toj njivi?

Juce I danas posejano 31 kj secerne repe, original, leopard i giraf, rastojanje 15-16cm, direktno preko zimskog oranja, bez zatvaranja brazed, bacen npk 15 15 15 po 150-170kg po kj, uradjen jedan prohod teskom drljacom i odmah posejano. Za sledeci vikend nastavak setve.
2014-03-23-12.jpg
2014-03-23-13.jpg

Jesenas npk 8 16 24 po 250kg, I sada 15 15 15, po 150kg, a kasnije cu san ili an po 100kg. Ja nemam pojma, radim kako mi moj savetnik Joca kaze.....

Obisao moju njivu danas. Nora polako počela da niče.
Inače imamo na institutu par ogleda sa velikim brojem sorata. Najviše me zanima kako će izgledati nicanje našeg inkrustiranog semena i 3dplus od strubea. Posejano je u subotu.

More repe ima vec posejano u nasem ataru, neverovatno, mislim da je vac zauzela 25% povrsina, nije mi jasno kada su pre ljudi stigli da poseju toliko repe.

Koliko ja znam, opasnost je kada se seje u Aprilu, rana setva je prerana za pipu, jedini problem sada je mraz ili pokorica ako bude jacih kisa.

Možda ćemo ove godine mi prevoznici malo da se ovajdimo(mada sumnjam)jer smo prošle godine vozili bukvalno bez zarade.Posejane površine su znatno veće a šećer slabo ide i po ovoj ceni.Ako se razmišlja logično onima koji ove godine seju repu posle pauziranja lako se može desiti da opet pauziraju sa repom(zbog neispunjenih finansijskih očekivanja),naravno ako ne bude mraza ili tako nečeg.

Ja se bojim da ce kombajni stajati, a repa se susiti na prizmama.

Pipa moze da radi uvek. malo je sporija u pocetku dok izadje na povrsinu, ali kad jednom izadje gladna je. i jako malo ima uticaja temperatura na njen rad. To su moja iskustva. a bolje je verovati nego proveravati. skupo izadje.

Nazad
Vrh