Šećerna repa 2023

Cerkospora je najmanji problem.
Ko ne zna da prati,a malo ga i mrzi nek gleda u kalendar i prska.
Antene...ima ih i u drugim kulturama samo su nize, pa se manje vide. 🍻

Prska se na 14-ti dan.
Ako bas jaka kisa pada i tople noci skrati se na 12 ili ako orodje bez nekih padavina i noci ne butu tropske sa rosom lagano na 16 dana.
Ako znas da pratis pege i imas vremena i volje moze i preko mesec dana da prodje.

Ovako iz nekog mog ugla stoje stvari.
Na svakoj njivi ima po par pega koje su sporulisale( osemenile se) uslovi za razvoj cerkospore su idealni, pocinju topli dani,rose uvece i ujutru ima. Ko moze da obilazi cesce njive i ima vremena da izabere dan moze da se priceka mozda negde.
Ja sam juce uradio tretman, jer nemam kad da cekam zbog drugih obaveza. Inace kolege iz IRC-a su bili prosli cetvrtak radili smo neki ogled i nasli smo jos tada prve pege.

Uradjen prvi tretman cerkospore, sa cudom od hemije i djubriva.... 6 komponenti sam stavio i okvasivac....
Sada po Northovom receptu za 14-15 dana ponovo u njive

To je ok.
Unify sistemik, galoksid kontaktni, scatto insekticid deltametrin A.M. mi smo isli lambda cihalotrin.
Okvasivac bi bilo bolje da je lepak Vin film ili Nu film na vazi pinoleina.
Bor se zna, mogao je i ranije, a bacilomix korisne bakterije koje postaju sve zastupljenije.

Juce uradjen drugi tretman cerkospore, iduci za 7 dana.
Idem na more sl nedelje i hteo sam da polongiram, ali kad sam video slavne cene i prinose psenice resio sam da pricuvam konja koji vuce.

Ove godine radim po preporuci ljudi iz Sunoka, prvi je išao Unify, onda drugi Spyrale sam radio u ponedeljak, a treći bi trebao biti mešavina Sekvenca i Revyvit. Uvek ide i Blauvit. Dobro se sećam 2014. godine, imao sam parcelu od 15 kj i za treći tretman sam koristio neke reslove ( Sfera, Rias, Duet ultra i sl ), tako da je na svaka 3 kj došao drugi fungicid, tad smo radili samo sa sistemikom. Bila je to sorta od SES van der have, i onda je repa naglo obolela i što je bilo najčudnije, nije bilo nikakve razlike u intenzitetu bolesti, bez obzira koji je fungicid išao. Te je godine naš atar goreo od Cerkospore.

Kod nas gledam repe ,ne vidim tragove u njima,ja mislim da nisu ni jednom prskane od cerkospore i deluju skroz zdravo bez ikakvih ostecenja na listovima,pega i slicno.Bilo suvo,nema rose ....

Nazad
Vrh