nikola indjija
Član
Ako ti je za utehu, meni još uvek stoji hemija za nekih 2 jutra od pre desetak godina, i nemam nameru da sejem repu.
Mogli smo to otkupiti.Ja sam prosle godine isao u R.Krstur po hemiju
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ako ti je za utehu, meni još uvek stoji hemija za nekih 2 jutra od pre desetak godina, i nemam nameru da sejem repu.
MoljaccccccccccccccPrema nekoj mojoj ličnoj proceni trulež je odnela oko 100.000 tona šećera ove godine.
Dobio sam izveštaje gde je potvrdjeno prisustvo virusa u listovima. Iz korena čekam rezultate. Brza reakcija na duvanu je pokazala da ima virusa i u korenu. Čekam potvrdu iz inostranstva i da ponovimo testiranje na duvanu kod nas u staklari.Moljacccccccccccccc
Cime to resiti?Dobio sam izveštaje gde je potvrdjeno prisustvo virusa u listovima. Iz korena čekam rezultate. Brza reakcija na duvanu je pokazala da ima virusa i u korenu. Čekam potvrdu iz inostranstva i da ponovimo testiranje na duvanu kod nas u staklari.
Posle bitke svi su generali pametni. Svako ko je bio u repi 100 posto ove godine, može verovatno iste zaključke da izvuče.Danas sam pricao sa jednim covekom oko repe i stvari su ovakve :
Dao sam mu 1 geografske koordinate parcele 2 sortu 3 datum setve 4 datum vadjenja .
Sa tacnoscu od 100% mi je dao opis svake parcele koja je bila kakva u momentu vadjenja.
Na kraju krajeve sejte repu. Što bi iko pomislio da seje soju posle 2017. godine. Skoro smo svi bili u minusu na soji te godine, pa smo je posejali još više u 2018. godini. Da nije bilo repe 2017. godine, kako bi ispeglali minuse na drugim jarim usevima.
S obzirom da čitam biografiju Stiva Dzobsa i da sam pod jakim utiscima cele priče, Mislite drugačije.
- - - - - - - - - -
Jedno je boriti se nedaćama koje su izazvane prirodnim pojavama(one motivišu da se naporom i radom prevaziđu)a sasvim je druga priča kada probleme izaziva čovek(lopovluk ,pohlepa ,monopol....)
Njima već nekoliko godina netrba niko ispod 500ha ali kad se već guze štete da se baci.Malo li je 40% čistog profita(38% prosečno umanjenje na dig.i nečisoću na nivou cele kampanje 2018 bez ijednog kišnog dana)
Nije 2017 izvukla repa nego 2018 tj BOG!
Porediš lokalitete. Bitno je porediti sortu pored sorte u istim uslovima. Pojava truleži je naravno imala veze i sa lokalitetom. Zato su dobre ove diskusije da utvrdimo zašto je na nekom lokalitetu ta sorta bila dobra ili loša.Prema mome skromnom iskustvu. Jako al jako male razlike su u sortimentu. Bilo je lokaliteta gde je jedna sorta dobra. A na drugom katastrofa.
Sent from my Mi A1 using Tapatalk