ŠAROLE ovca

Melezi te 3 rase bi bili odlicni da se lepo hrane sto se lakse postize ali problem je sto nema kvalitetnih grla ILde fr a ni romanovske kod nas,dobro taj sarole i moze da prodje nekako.od losih roditelja ne moze se dobit dobar rezultat.
To za sjenicku i valjevo je tacno,nema mnogo odgajivaca koji ozbiljno je bas bas gaje i hrane ovce,vecina se bavi pre svega govedarstvom a ovce su im kao dodatak uz to i najbolja hrana ide kravama,a ovcama sta ostane.
:ppozdrav:
 
b92miki je napisao(la):
Ja sam video kod druga musko grlo sarolea staro 8 meseci tezine 45kg, mislim da je uzeo u Cupriji,to i nije neki prirast po meni.
Pa neznam koja su merila validna meseci starosti=kilaža ja sam hobi odgajivač sa tendencijom stalnog povećanja broja grla čuvam Witemberga u čistoj krvi sad imam 10 plotkinja i ovna koji je ekstra,
ja sam prve godine imao jagnje od 45 kg ali sa 4 meseca starosti i to nisam smatrao nekim uspehom i težim boljem, boljoj rasi većem prirastu lepšim grlima pa pomno pratim svaki redak o meleženju i vidim da ovde stvarno ima ljudi koji poznaju materiju i koji to nesebično iznose jer svi mi ovde imamo jedno zajedničko a to je neizmerna ljubav prema ovcama jer kod nas tražiti neki ekonomski opravdan razlog držanju ovaca je iluzorno pa kad je već to uglavnom iz ljubavi pomozimo jedni drugima savetima iskustvima da održimo te naše prelepe životinje i da razvijamo ovčarstvo kod nas

Pozdravljam sve ovčare i samo tako ...
 
djura je napisao(la):
i ja sam bio u poseti kod tog profesora ( okolina požege ) , a kombinaciju te tri rase sam video kod jednog ovčara u ivanjici. ono što sam video iskreno mi se ne dopada ali razlog je što je romanovski ovan jako loš dok ovan šarolea je odličnog izgleda
Нисам баш разумео шта ти се не допада, јел само романов ован зато што је мањи или ти мелези? Ја сам пуштао романовског овна на домаће овце и добијао јагњад на рођењу од 4,5 до 5,5кг, дневни прирасти су били около 300гр.
Урбане, јел си успео коме продати то јагње од 45кг? Проблем је што се код нас не гледа старост него килажа, више ће платити за шестомесечно од 30кг него то 4месечно од 45кг по кили живе ваге.Мислим да је погрешно али такво је тржиште. Једино ако не продајеш за приплод. :ppozdrav:
 
Za romanovskog a i za svakog drugog ovna nemojte suditi po prvom utisku o njemu vec po tome kakvu jagnjad daje(mozda je od dviske,mozda je lose hranjen,mozda je iz trojke ili cetvorke,mozda pari veliki broj ovaca haremski,sve su ovo neki od razloga da ovan izgleda lose)
Kod Radosavljevica iz Pozege(melezi - romanova, il de fr ,W i texela) romanov je sa Han pijeska iz cetvorke,smesan oko 50kg,ali zato njegove cerke meleskinje imaju prosek godisnji oko 3 jagnjeta i vece su od njega dobrano.
:ppozdrav:
 
Mislim da sam odustao od šarolea u korist il de france mislim da se bolje pokazao kod nas, mada sam pričao sa prijateljem koji je ukršao sufolka sa il de france i sa vitenbergom kaže da su rezultati izvanredni (ti si ga kolega ovde spominjao,neću ime bez njegovog znanja da spominjem) a kad on kaže ja verujem da je to sto posto tako

pozdrav
 
Ne znam zasto bi ukrstao wirtemberga kad on moze da postize fantasticne rezultate samo treba hrana??Wirtemberg jagnje ima odlican potencijal rasta do 90 dana,mozda i najbolji,samo hrana,hrana,i mesa kao drwa!
 
Odlično pitanje neznam ni sam nego sam mislio odvojiti nekoliko grla za probu gledao sam melleze ekstra su
 
Imas farmu na Ubu,a i po srbiji se malo rasirilo odatle,sto se ukrstanja tice safolka svi hvale,ja dok ne probam nista ne mogu reci.
e sad cisto ekonomski koliko W potrosi a koliko tovne rase za isto prirasta?to je osnovno pitanje
:ppozdrav:
takodje sa cereka koliko procenata otpada na kosti kod W-a?
 
Nisu owce isto sto i swinje,pa da se ukrstanjem specijalizowanih townih rasa dobijaju jos bolji melezi,ali dobro,ako ti je to zelja,probaj,i onda ceš znati kakwi su rezultati!!
 
Nisu isto sto i svinje,manje je prostora za dobijanje na prirastu ali i na konverziji hrane,ali takodje svinjarstvo je daleko naprednije u tehnologiji od ovcarastva to je fakat,ima se sta nauciti od svinjara.
Ako idemo ka EU moramo se prilagodjavati sto znaci ad tovne rase ce zauzimati primat,bar ja tako mislim,a zbog svojih odlika IDF je apsolutni favorit ako se izvrsi neko osvezavanje uvozom(safolk je crn,texel osetljiv holaandski s malom plodnoscu,sarole je utopija).
A melez je uvek bolji od roditelja,samo je pitanje procenta koliko je bolji.
 
Owako,oni stalno pricaju da Wirt ima krupne kosti,pa mora da ima kad te kosti nose gomilu mesa,ne moze on imati kosti kao pramenka jer bi se polomio od te misicne mase!Sto se tice konwerzije nista on ne zaostaje ni malo za drugima...nije owo da swako hwali swoga konja,nego je to cinjenica,pa sad druge rase koje dolaze kod nas,pokusawaju da se probiju na racun negatiwnog predstawljanja wirt,jer je on najmasowniji kod nas!

Post je spojen: [time]1263243106[/time]
_________________________________________________
Nisam poznawalac Ill de Fr. ali bih woleo da widim slike jagnjadi od 30dana po do 75dana,i njihowu tezinu,onako kao sto ja fotkam i izmerim,da se widi swe,posto widim da owde ima ozbiljnih odgajiwaca te rase.
 
Sve sto si rekao je tacno sem toga da ne mogu sitnije kosti to da nose tu se ne slazem nikako,npr kosti kod sarolea su kao kod pramenke bukvalno i lagane su sto je jos zanimljivije,jeo pecenje i video tu nema lazi
 
Nisam jeo Sarolea,ali gledao sam fotke odraslih grla,ima i on cewanicu samo takwu,krupne su te kosti,samo nemaju duzinu kao u Wirt,to mislim na cewaste kosti,a sad dal' su lagane kao u ziwine nemam pojma,ti Francuzi su cudo,cim naprawise owcu celawu kao da je primila hemoterapiju,meni licno taj Sarole je awet,da se malo dete uplasi kad ga widi,glawa gola,oci izbuljenje,bljak!:):)
 
IDF kod nas sto ces videti nije ni priblizno pravom stanju te rase.
za kosti veruj mi da su lagane a video sam ih uzivo vise puta imaju tanje noge nego moje sjenicke,tacno je da su krace noge kao u svih tovnih rasa, a da su ruzne jesu tu nema sta a mali janjci su ko goluzdravi golubovi:)
 
Za @dejan26:
Da li ste se Vi ili neko od Vasih clanova porodice bavili uzgojem neke druge rase ovaca osim W?
Sto se tice Vase konstatacije da su Francuzi cudo potpuno se slazem, jesu cudo narocito u ovcarstvu za razliku od Nemaca koji su u ovom "sportu" ipak druga svetska liga.
 
Niko se nije bawio owcarstwom,sem mene,moji kazu da sam 'izrod'.:)Sto se tice owaca,ja smatram da su Englezi prwi,pa posle swi ostali!
 
Gledajuci fotografije waseg stada,ubedjen sam da í Vi isto postízete zawidne rezultate,ali sam samo hteo da se wide i jagnjad,da neki drugi koji osporawaju wirtemb.uwide da tu nije baš tolika razlika u kwalitetu kakwu neki predstawljaju!Narawno da werujem,a i znam par owcara koji ne prehranjuju jagnjad konc,ali za mene drzati townu rasu owaca a jagnjad ne hraniti konc.je besmislica,ali to je moje licno misljenje.Swako dobro.Pozdraw
 
Nazad
Vrh