ŠAROLE ovca

jadnjad odlicnoo izgledaju ali ipak imam jednu zamerku a odnosi se na higijenu i kupiranje repa. Iako je standard rase u FR da se rep kupira do kraja mislim da je to pogresno. Velika usluga se cini zivotinjama kada se ostave 3-4 prsljena da mogu pokriti stidnicu, da se mogu braniti od muva da se ne smrzava taj deo tela koji nije pokriven vunom. Jos je takodje opasno da usled tako kratko kupiranog repa i mozda slabije higijene dodje do infekcije zadnjeg dela kicmene mozdine i do paralize zadnjoh nogu odnosno gubitka zivotinje.

nisam razmisljao o tom miljko,sve ovce koje ja imam i ovnove kupiran im je rep do kraja,probacemo na sledecima da ostavimo do treceg prsljenja

Kao mali tenkici su, kad se pogledaju prethodne slike vidi se koliko brzo napreduju (muski jedinac bas obecava :D) Oko kupiranja se slazem s Miljkom, texeli koje sam uzeo su kupirani do kicme i bit ce problema s muvama sigurno...
:ppozdrav:

Kolega @majilovac, jagnjad zaista imaju impozantne obline ali ono sto mene kao odgajivaca definitivno i dalje odbija od te rase je izgled glave.To je moj utisak koji sam stekao jos kada sam prvi put uzivo video ovu rasu i znam da psiholozi kazu da prvi utisak cesto ume da bude pogresan ali je definitivno i najjaci i tesko se ispravlja tako da ja eto jos nisam uspeo da ga prevazidjem.Nadam se da mi zbog toga necete zameriti.
Sto se tice nacina kupiranja repova, objasnjenje zasto se tako radi kod rasa poput idf, sarole, teksel, safolk i sl. i to ne samo u Francuskoj, mi je dao jedan odgajivac iz Francuske cije prezime je pominjano na ovom forumu. Meni to objasnjenje ima logike i ja cu i dalje nastaviti da repove kupiram kao sto to rade i oni.
S obzirom da covek ima preko 60 godina da su mu i otac i deda bili ovcari, da su kao ovcarska porodica medju najpoznatijim u Francuskoj, bez obzira na rasu i da mozda od svih odgajivaca upravo oni imaju najvise pehara i medalja, osvojenih na raznim izlozbama i sajmovima ( i to ne samo u Fr.) ja zaista nisam imao hrabrosti da mu drzim lekcije i da ga ubedjujem da nacin na koji oni kupiraju repove nije ispravan i da treba da uvaze savete ovcara koji dolaze iz zemalja poput Srbije, Nemacke i dr. a u kojima se kupiranje radi na "ispravan" nacin.
Meni bi to ipak licilo na izreku: "Ucila cerka majku kako je tesko poradjati se"

sto se tice kupiranje repova imam ovce kojima je kupiran rep par godina i nikakvih problema nije bilo,probacu na treci prsljan par komada pa ce mo videti i to,kolega zemun deluju neobicno na prvi pogled ali verujmi da je navika cudo,meni dans izgledaju kao i druge ovce,sto se prirasata tice jaganjaca pomeni je fantastican i gradja jagnjeta gde su butevi i ledja dominantni,imam nesto i teksela ali odusevljavam se vise saroleu,naravno da covek mora malo i da se navikne na izgled,slike ove izbacujem da se vidi odprilike kako izgledaju vremenom,mozda treba i reci da ova 4 jagnjeta nisu okusila koncretat niti neku specijalnu smesu,zasada su na lucerkom i jarmom kukuruz/jecam i mi smo zadovoljni,videcemo za dalje,sto se tice ovaca stvarno dobre majke zasada,zahvaljujem se na lepim recima i savetima,

Poruka

Kupiranje repa vrši se iz dva razloga. Prvo zbog higijene a drugo je zbog izgleda. Skroz odsečen rep stvara optičku varku. I onako široke rase bez repa izgledaju još šire. Mislim da rep ne treba dirati. Kako ga je priroda udesila tako i neka bude. Neke kolege iz Bosne su naručivali jagnjad kod Branka isključivo sa repom.

sarbanac je napisao(la):
Kupiranje repa vrši se iz dva razloga. Prvo zbog higijene a drugo je zbog izgleda. Skroz odsečen rep stvara optičku varku. I onako široke rase bez repa izgledaju još šire.
Upravo tako.Dakle, to se radi kod rasa koje imaju zaobljene butove, siroka ledja i siroku karlicu za razliku od rasa koje imaju izduzene butove i uza ledja i kod kojih se to ne radi jer se postize sasvim suprotan vizuelan efekat.

ova jagnjad su i zaobljena i butovi su super i napreduju ali nesvidja mi se izgled i to sto je radjaju skoro bez ikakve dlake i usi su cudne sto se tice rase nemam komentara jagnjad su prava samo eto taj izgled
mi se ne svidj ali dok porastu izmjenese i tada lijpo izgledaju :ppozdrav:

mislim da smo skrenuli malo od teme jer sto se tice kupiranje repova ima posebna tema,ipak je tema sarole

kodmene u stadu idu na pasu dokle god se moze terati,nikakvih problema nema bas naprotiv,u matcnoj zemlji su napasi sve do jagnjenja i bez ikakve dohrane,jedini period koje provode u nutra su pred jagnjenje i 3 nedelje posle jagnjenja,kodmene nema ispase preko cele godine ali doklegod je trave i mogucnosti da se napasu teremo na pasu bez ikakvih dodataka hrane,sto se rase tice pokazuje se vremenom da uspevaju jako dobro u krajevima u kojim ih ima,kod jednog prijatelja su na pasi u brdu(planini)sa ranim prolecom i vraca ih nazad u kasnu jesen,po meni bolje podnose pasu nego druge uvozne rase,

ako neko moze da udje na temu vlasicka(travnicka)pramenka i da napise dvije rijeci da bi ja mogao da postavim slike a da se ne vezu :ppozdrav:

juce sam merio musko jagnje sarole sa bivsih slika izmerilo je 28 kg a ojagnjeno 11 februara,takodjer sa izmerio i zenku koja ima 24kg a ojagnjena 18 februara,ova kilaza je dostignuta bez ikakvog koncetrata ili neke specijalne hrane jer nije bilo potrebno za to,na lucerki i kukuruzu/ovas,bice i slika ovih dana,pozdrav svim kolegama,

kolega alfa,pokusavam danima da vam posaljem poruku ali vi nemozete da primite,molioh bi vas da mise javite na pp

Nazad
Vrh