ŠAROLE ovca

Ja nešto nisam primetio. Kad sam uzimo ovce po papirima nisu u srodstvu. Žao mi što ne odnh sa Rajkom do Branka da vidi grla koja su došla iz francuske. Nemogu da verujem da su francuzi prevaranti jer su daleko od nas mada su naši tamo na radu pa su ih možda iskvarili. Kakva kraća donja vilica. Šarole je specifičnog izgleda tako da poređenje sa drugim rasama posebno sa ovom super ovcom što ima kosti kao tele a meso kao jare i nije merodavno. Pa valjda bi na sajmu u NS neko od onih silnih stručnjaka rekao ove ovce imaju manu. Još im davali medalje i zahvalnice. Tako da ove tvrdnje nemaju veze sa stvarnošću. Rajko nemoj da nasedaš reakcionarima što bi rekla udba već sledeće godine iznesi svoje rezultate koje budeš imao sa jaganjcima. Sam ćeš se uveriti.

Niko ovde nije rekao da sva sarole grla imaju kracu donju vilicu nego da se javi kod nekog zbog ranijhih ukrstanja u srodstvu,a kod ovih iz uba i ako se rodi neko ovako sigurno ga nece terati na sajam.

Pa nije bas da mi nesmeta ali sta da radim kasno sam primetio videcemo rezultate a iduce godine cu svakako uzeti jos jednog pa ce ovaj biti sklonjen ako nebude zadovoljio hocu da kazem da bez obzira na papire uvek moze doci do slucajnih ili pak namernih propusta mislim na farmu na Ubu niposto na sarbanca on je posten covek koji radi imuci se kao svi mi ostali da je prevarant nebi se mucio sa 90 ovaca nego bi sa tom brojkom ziveo gospodski moram ovako reci da nebi bio pogresno shvacen.

Rajko uslikaj jagnje pa stavi. Nek majilovac prokomentariše. Jagnje je u tipu 100%. Ako te put nanese vrati da odemo do farme da vidis. Kod mene si video osam grla i svi su isti.

Moze jagnje biti u tipu koliko hoce ali kad ima kracu vilicu to je tezak skart i to ne ide u priplod ni po koju cenu,ne budite smesni.Sarole ima normalnu vilicu kao i
sve rase a ovo je je tipican primer anomalije i to je to.

Takvog ovna ne pustati u priplod /mrkanje/ jer je to teska deformacija i prenece na svu jagnjad. Staviti ga na kukuruz pa na klanje. Najverovatnije posledica parenja u srodstvu. Papiri nista ne znace, jer zna se kako se oni izdaju kod nas.

Upravo tako,verovatno je srodstvo i papire stavi po strani pogotovo kod nas....Svaka se skola placa,sad sta je tu je,ali to se vidi cim jagnje izadje iz ovce i na to svi odgajivaci neka obrate paznju.

Interesantna stvar vidjao sam par takvih slucajeva posmatrao jagnje kod sarbanca sat vremena i primetio tek kod mene anomaliju i to posle tri dana ali sve se to namesti sta da se radi. Pitanje je koliko i ovi sa farme na Ubu znaju sta im je sve u srodstvu a sta ne.

116newp.jpg
isto jagnje pa neznam jel se bolje vidi

Da bi se primetila anomalija vilice tog tipa uwek se mora posmatrati sa strane kao na onoj drugoj slici,jer nekada nije toliko izrazena kao kod owog sarole ovnica,vec se jagnje mora uhwatiti i pogledati da li mu zubi donje vilice prelaze preko dentalne ploce tj.dela gornje vilice koji je bez zuba!Generalno kod nas je sve sumnjivo,tako da se najbolje osloniti na sopstveno oko ako se poznaje materija..i uwek gledati stado u celini i jagnjad u celini..pogotowo kad se daju veliki novci za grla!Ja sa procitao tamo na drugom f,da je kolegi Majlovcu taj Branko dao ako se dobro secam 6 skartova od cele grupe koju je uzeo,nije mi jasno zasto ste kolega pristali na to,kad ste ih skupo i posteno platili,a vidim da ste poznavaoc ove rase??

sto se sarolea tice deki njegovi zubi prelaze kako treba gornji deo vilice,bitno je i reci da je on potomak od ovna koji je imao spicastu glavu pa deluje da mu je vilica donja kraca,taj ovan nije kodnas vise,sto se moje kupovine tice priplodnog matrijala ja sam kupio jagance vecinom od 23 do 33 kg bile su dve vece,normalno u toj velicini su izgledali ok ali vremenom kako rastu i razvijaju se dolazi do izdrzaja vise jer se formiraju u ovce,jagnje od 2-3 meseca i siljeze od 6-7 meseci nemoze se uporediti u odabiru,meni je bitno da imam sve krvne linije koje su usle u srbiju,sada je lako ja udarim selekciju i od toga napravim sta meni odgovara,slikacu profil ovica ponovo pa cu ga okaciti

Ja neznam čemu ovakva ubeđivanja osim da se omalovaži rad ljudi koji su uložili grdne pare i trud da bi nabavili stada šarolea. Pre svih Branko i Mailovac. Od kako se pojavio šarole i texel pre par godina pokvario je poso nekim odgajivačima ovih neprikosnovenih rasa. Prvo je bilo da je ćelav i ružan pa da nema vunu sad su sa papagajskim vilicama šta će biti jos videćemo. Evo predloga svakom ko smatra da šarole ne valja. Ko želi može da dotera najlošiju ovcu iz svog stada kad je spremna za parenje i da je upari kod mene sa šaroleom. Jedino tako da se dokaže kad se sam uveri šta je ova rasa u stanju. Nadam se da se i Mailovac slaže sa ovim predlogom.

dobar predlog sarbanac,ja to pravo koristit necu zato sto sam video sta sarole daje kao terminalac(kod srela i okacio sam i slike u temi) i to je sasvim korektno ko lepo hrani i ima pristojnu stalu(lepo napreduju i kao valjcici su debeli ti mesanci)

Niko nikoga ne omalovazava,vec je rec o tome kakav je ko,ako neko plati svoju robu posteno i pogodi se prodavcem da budu teski 40-45kg i plati jos unapred a taj neko mu da jagnjad od 20 do 30kg,o cemu mi pricamo ovde?I na jagnjetu od 40-45 kg veoma tesko ko se bavi ovcama moze da pogresi kakvo ce grlo biti exterijero ako bude dobra hrana i nega...Kao sto ljudi koji uvoze hoce prava grla za svoj novac,tako i ovi ovde ocekuju isto za njihov novac..Kupca treba ceniti i postovati,jer taj kupac koji te nahvali moze privuci jos kupaca,jer dobar glas se daleko cuje a los jos dalje!

Ko je šta kupovo i kako je plaćo ja to neznam i ne interesuje me. Tebi Dejane sam nudio ovu varijantu i pre. Sam se uveri da je šarole mesnatiji i napredniji od vitemberga. Vitemberg ima neke druge dobre osobine ali kao jagnje za klanje nemože se porediti sa šaroleom. Miladinoviću ako se predomisliš dođi teraj jednog ovna u poslugu čisto da probaš sa tvojim sjeničkim ili još bolje romanovskim.

Nazad
Vrh