Šaltanje nesinhronizovanih menjača

I na kraju podpitanje: ZMAJ kombajni nemaju sinhro menjač! Dali i tu važi pravilo duplo kvačilo,među gas ili fali rukovaocu još jedan par ruku?????:haha::osmeh::haha:

Kakva god da je metoda na njemu on će zakrčit bilo kada, neka uhvati, neka zakrči da uši otpadu.
Mrzim taj menjač iz tog zmaja 142...
 
Zrine, moze se saltati 142 da i ne zakrci... Ima metoda, samo trebas biti brz ;)

I dalje tvrdim daje akse odmah krenuti u 3. brzini i nema problema... Kombajni su gadni za saltanje.
 
U suštini menjač na 142 više šluži za određivanje opcija, 1.i 2. radna a 3. transportna a varijator brzine (kretanja) je u stvari menjač s kojim podešavaš brzinu kretanja u određenoj opciji (1.2.3.), bar ja tako doživljavam. A doduše nisam sreo ni jednog kombajnera koji šalta kombajn na način o kojem se ovde raspravlja, sem ponekih koji su to pokušali iz znatiželje ili da dokažu sebi kako je to izvodljivo. Naravno izvodljivo je ali...........:sjasi:
 
Zrine, moze se saltati 142 da i ne zakrci... Ima metoda, samo trebas biti brz ;)

I dalje tvrdim daje akse odmah krenuti u 3. brzini i nema problema... Kombajni su gadni za saltanje.

Čitao sam ja tvoje metode.
To bi trebalo inspritati pa zalijepit u kombajnu. Što se šaltanja iz mjesta to nekad funkcionra.
Ali na uzvratini i okretanje....
 
u okretanju ne smije zakrcati NIJEDNOM. komban mora stati kad se salta i nema da krci. Tj, ako kvacilo dovoljno odvaja i ako se pritiska pedala do kraja i da se varijator vrati na pocetni polozaj.

Ako u okretanju mjenjac krci, problem je negdje u spojnici.
 
Bobo

Jesenas sam išao u ispomoć kolegi sa njegovim 162 i malo sam bio zbunjen jer nisam znao da svaki put kad stisneš kvačilo on preko sistema poluga automatski uspori varijator na najsporije tako da kad prešaltaš uvek krećeš iz sporog režima. U početku mi je bilo zanimljivo a ubrzo zatim počelo da smara jer sam svaki put morao ubrzavati varijator zbog zelenog suncokreta a 2. bila brza. Čini mi se da ja odoh.........:off_topic:
 
Svaki zmaj tako je podešen fabrički da preko sistema poluga smanji varijator na minimum.Bar ovi sto sam ih vozio (ispravka). To je u neku ruku dobro baš zbog šaltanja da manje krči.Kod 132 je zabranjeno šaltanje kada je kombajn u pokretu jer mu je menjač tj zupčanici jako brzi.
 
Tesin je na nasem bivsem 162 odmah raskacio taj sistem poluga za smanjivanje varijatora pri saltanju. Problema sa menjacem i krcanjem za 3 sezone rada nismo imali.
 
Zrine, pregledaj kvacilo da li ti dovoljno odvaja. Samo pri prvom ubacivanju u brzinu s mjesta malo zakrci mjenjac i to je to. U radu ne bi trebao krcati ni malo.

Ostali: Tu polugu su i kod nas skidali, ali meni ne smeta. Cak mi nekad i pomaze u polezini, kad treba usporiti kombajn a ruka je na komandi vitla ili hedera. Ovim sistemom se cuva lamela, jer se pri kretanju pogonska osovina sporije vrti i nema toliko grijanja lamele koliko se dogadja kad je varijator na pola ili vise. Iz ovog razloga mjenjaci na 131 i na 780 traju dulje nego kombajn, jer oni nemaju kvacilo, nego za promjenu brzine moraju skroz raaspustiti varijator i UVIJEK krecu polagano.

Na malim zmajevima je OBAVEZNO imati ovaj sistem ispravan, ili pri okretanju smanjiti varijator do kraja, posto on nema ni slican mjenjac kao 142. I da hoces, u hodu ne mozes saltati iz 1. u 2. brzinu a da ne usaltas u rikverc posto mjenjac nema "H" shemu brzine, nego su sve u jednom redu: 2-N-R-N-1. Dvije brzine za hod naprijed i jedna za hod u nazad i dva lera. nema veze s brzinom zupcanika, i na 142 se mjenjac dosta brzo okrece...

Mislim da ovaj sistem s usporavanjem varijatora preko kvacila imaju i neki strani kombajni.
 
Kod kombajna mora da "krči"jer kombajn radi na punom gasu kako u njivi tako i u transportu jer je on za to i predviđen.Govorim za klasične Zmaj kombajne da nebude zabune
 
Kod kombajna krci samo kad kreces s mjesta i nikad vise... Naravno, ako je sofer iskusan, ne krci ni onda. Kad je sve ispravno i ako stajes pri saltanju rikverc-naprijed nista se iz mjenjaca cuti ne smije. Iber gas nema veze, jer stisces spojnicu i odvajas motor od mjenjaca.
 
Bobo je tačno rekao za 132 -ku jer kad ideš iz1 u 2 moras proći kroz rikverce što ce ako se kombajn kreće dovesti do velikod trzaja prosto će zadnji točkovi odskočiti a to je za njegov menjač katastrofa . Ja opravdavam ljude koji tu polugu otkače . Zamisli samo kakav treba biti debelokožac pa to izdrzati . Izlaziš na ovratine ko čovek i vraćas se nazad a on ide kao mrav . Ti ga ubrzavaš dok se on nateli da ubrza treba stati . Staneš kreneš napred a on opet ko po jajima , i ti ga opet ubrzaš kad ono zamalo neće u otkos mora opet korekcija nazad i onda logično pošiziš vataš se šafcigera vadiš špletnu i otkačaš . Po meni je idealno ,bar sam ja tako podesio : Stišćem kvačilo ali ne do dole i menjam brzine a kada hoću usporavanje ide kvačilo do poda i tada vraća varijator...:ppozdrav:
 
ovako se salta na fuler menjacu u kamionu
trebalo mi je dva meseca da naucim
 

Isprike na lošem videu, nisam znao da će toliko zanašati drljača :sjasi:

Uglavnom šaltanje iz 4. spore ( sa povišenim reduktorom ) u 4. brzu ili po onoj staroj shemi brzina 8. ( također sa povišenim reduktorom ) te u 5. ili 9. sa smanjiivanjem reduktora i to bez kvačila.

Da nebi bilo pljuvanja po meni da ću pokidati menjača ovo-ono, to sam eto snimio da vidite da je moguće kroz sve brzine šaltati bez kvačila. Čak i u 9. ili 5.
Snimio bi šaltanje u nižim brzinama al eto nisam mogao snimati.
 
Nazad
Vrh