Šaltanje nesinhronizovanih menjača

ja sam probao i na autima satlati bez kvacil i ide dobro,moze bez problema 2,3,4,5 bez kvacila samo treba pogoditi idealne obrtaje pa pustit gas ubaciti u visu i teraj,samo nemoze bez kvacila u nizu,a na traktorima ponekad saltam bez kvacila,uglavnom na torpedu! a medjugas sam naviknuo da dajem svaki put kad prebacujem u visu ili nizu,bilo da vozim auto ili traktor.
 
A da li prilikom davanja medjugasa pustas kvacilo kad je mjenjac u neutralnom polozaju (leru) ili ne? Ako ne, cemu onda taj medjugas, a pogotovo ako i pustas kvacilo, cemu onda u visi stupanj prijenosa davati medjugas?!? Vise stete nego koristi, a ako ne pustas kvacilo u leru, medjugas tek onda nema nikakve svrhe...
 
Ja 549 saltam od 1. spore do 5. brze i nazad bez kvacila... Ne treba mi kvacilo ni za kretanje. Sve je u osjecaju i mjenjac ni malo ne zakrci samo dok se naviknes na njega. Imas snimak sto je Bubu snimao saltanje 577 bez kvacila i Kiraj u belarusu, pa pogledaj.

Kaze da uvijek daje medjugas ili u visu ili u nizu ili na autu ili na traktoru pa ga jednostavno pitam cemu sve to? Ocito je da ne zna na koji princip radi mjenjac, jer da zna, vidio bi da davanjem medjugasa kad je mjenjac u leru mozes i bez kvacila usaltati u nizu brzinu.
 
Tek danas sam otkrio i ovu temu! Vidim po komentarima da oni koji su naučili i savladali da šaltaju nesinhrovizopvan menjač imaju malo poteškoća da to znanje prenesu široj narodnoj masi na forumu u smislu "mrtvo slovo na papiru". Mnogo je lakše objasniti i pokazati praktično (gledao sam video od kiraj i bubu) uz objašnjenje šta se tada stvarno dešava u menjaču zašto duplo kvačilo, žašto među gas. Naravno da tako šaltanje nemože da izvede neki početnik koji je juče seo u traktor,kamion,auto...sem ako ne poznaje "materiju" iznutra pa mu onda samo treba malo vremena da navikne na to vozilo, da stekne osećaj....
Ovaj način šaltanja ja shvatam u smislu: ko jednom nauči da vozi bicikl voziće ga ceo život
Tako i sa menjačem, ko ga savlada za tog nema brige u bilo kom vozilu......(možda bi iščupali Powersifft ručicu:haha::haha::haha:

I na kraju podpitanje: ZMAJ kombajni nemaju sinhro menjač! Dali i tu važi pravilo duplo kvačilo,među gas ili fali rukovaocu još jedan par ruku?????:haha::osmeh::haha:
 
Koliko znam da se zbog velike vrtnje mjenjaca kombajn ne salta u hodu. Krenes u 3. i teras ga u 3. skroz. Mali zmaj ima takav mjenjac, da doslovce MORAS stati da presaltas iz 1. u 2.

Vise puta u ovoj temi smo obasnjavali sto, kako, zasto, kad kad se radi o saltanju brzina na nesihhroniziranom mjenjacu. Sto se dogadja u mjenjacu i tako dalje...
 
I ja sam hteo da saltam kombajn pre nego sto sam ga kupio (pre kupovine sam x puta vozio samo po njivi i radio sa njima a nikada u transportu) i hteo sam da se zezam iz 2. u 3. ali kad sam probao bilo mi je sve mnogo drugacije-ubacis u 3. skroz smanjen varijator i gas na prvi zub, krenes, das pun varijator i pun gas i onda usporavas obrnutim redosledom. :)

Traktore sa medju-gasom vozim od svoje 13. godine.
 
O načinu izražavanja u daljoj diskusiji povedite računa inače slede sankcije.Ako je neko došao ovde da nekog vredja slobodno može da napusti forum da ne dobije ban.Postoji ona reklama "nije teško biti fin"
 
Bobo Koliko znam da se zbog velike vrtnje mjenjaca kombajn ne salta u hodu.

Imam zmaja i sasvim mi je jasno kako šaltati sa njim. Ali ova tvoja izjava je pomalo kontradiktorna sa prethodnim postovima jer onda treba da zaključim da kad šaltam na traktoru menjač se sporije okreće? Pa zar nemamo situacije kada sa traktorom moraš na pr: 1. pa pun gas, 2. isto 3. isto... zar i taj menjač ne trpi "velike vrtnje" pa ga ipak išaltaš sa duplim kvačilom bez ikakvih problema. Znam i verujem da si super vozač da nekažem šoferčina ali moraš priznati da na nekim nesinhronizovanim menjačima je tehnički neizvodljivo koristiti duplo kva......
Bubu je to lepo opisao u prethodnom postu. Može ali to je lomljenje ruku, ili kad bi imao još jedan par istih... Naravno, trudim se da budem fin, ako se na mene misli !
 
Problem kod kombajna je taj da ima i motor i varijator... Znam da je izvodljivo saltati 142 u hodu, ali nije mu najzdravije. IAKO se moze potrefiti nanacin kako je bubu i opisao da se usalta jako fino.

kao prvo. pri saltanju se mora 2. brzina dobro razvuci iber gas pun varijator, zatim treba stisnuti kvacilo do kraja da se varijator vrati u pocetni polozaj a desnom rukom smo u to vrijeme vec smanjili gas i saltamo kombajn u 3. brzinu. dajemo gas na iber ili transportni kako kome pase i ruka je vec na rucki varijatora i gura ju prema naprijed kako pustamo kvacilo...

moze se odraditi ovo i bez pustanja gasa, samo treba imati osjecej za mjenjac na kombajnu.

Iz vise primjera znam da se mjenjac na kombajnu od siline crtnje DOSLOVCE razleti kao bomoba kad ga se npr spusta niz brdo. desilo se kolegi na 142 i drugom covjeku na malom zmaju. Kolega je 142 namerno pustao niz brdo 9% u leru da brze stigne negdje a mjenjac se razletio, zupcanici poispadali iz kucista, razbio se kao da je bimba bila u njemu, a ovaj s malim zmajem nije imao kocnice i na nizbdnici mu pukne pogonski remen i kombajn uhvati laufa, spustio je heder, ali dzabe remenica varijatora se raspala, i komad proletio kroz pod kombajna ravno kroz soferovo bedro... Covjek dan danas sepa...

Vrtnja mjenjaca na traktoru i kombajnu nikako nije ista. Sto se brze mjenjac vrti, dobiva ziroskopski efekt, tj, tim ubrzanjem se rasterecuje mjenjac i zupcanici manje trpe.

kazem da se ne igrate s mjenjacem na kombajnu, lakse vam je (vam u ravnici pogotovo) krenuti s mjesta u 3. brzini i voziti se ko ljudi, nego se igrati s ruckama i saltati u hodu...
 
Samo bih voleo da mi neko stručno objasni zbog čega je ovo potrebno raditi kada postoji spojnica!
 
Nisam video da je neko napisao zasto se koristi saltanje sa medjugasom i duplim kvacilom , tj sta se desava u menjacu za vreme ovih radnji i u spojnici izmedju menjaca i motora?
 
Ускладиш (синхронизујеш) брзине зупчаника које укопчаваш. Стиснеш квачило и избациш из брзине, погонско вратило се полако зауставља- гоњено вратило се окреће јер се возило и даље креће-пустиш квачило и међу гас погонско вратило се заврти-стиснеш квачило и убациш у брзину. Ово је потребно код старих возила типа фап, дајц...
 
Panonstib: na sta tocno odnosi "ovo"?

Napisao sam ja sto se dogadja kod ubacivanja u visu brzinu a sta u nizu i kad se koristi medjugas i zasto...

Dakle u visi stupanj prijenosa ne treba davati medjugas, jer nam je cilj da pogonska osovina bude u sporijoj rotaciji kad ukljucujemo u visi stupanj prijenosa. A kad ubacujemo u nizi stupanj, pozeljno je pogonsku osovinu mjenjaca ubrzati, pustanjem kvacila (da ju povezemo s motorom dok je mjenjac u neutralnom polozaju) i dodavanjem medjugasa (da ju ubrzamo) i ponovno stiskamo kvacilo da ubacimo u nizi stupanj prjenosa i tako teramo dalje.

Ovaj nacin mjenjanja stupnjeva prijenosa (ako se odradjuje kako treba, da mjenjac ne krci i da glatko ubacuje u brzine) cuva mjenjac i produzuje mu trajnost...

Razdjel u oba slucaja a medjugas samo u nizi stupanj.
 
Ништа ово не помаже кад возач незна да процени брзину, убаци лепо без крчања пусти квачило а путници/роба полете напред, а шта возило трпи само оно зна.
 
Ништа ово не помаже кад возач незна да процени брзину, убаци лепо без крчања пусти квачило а путници/роба полете напред, а шта возило трпи само оно зна.
Pa to ko nauči da vozi mora da bude prvo sluhista za vožnju i to je pravi vozač a danas je takvih veoma malo.Lako je sesti u mašinue sa finim menjačima i odvrneš muziku i samo peglaj
 
Pa svi smo svedoci posebno kod nekih vozača Belorus traktora kad vidimo i čujemo a ono krči i para uši.A usto još na raspolaganju imaju i kvačilo a mnogi su čak i stari traktoristi koji imaju lepog staža po zadrugama ili ekonomijama.Jednostavno nemaju sluha jer i bez korištenja kvačila čak može se mehanički menjač šaltati bez "krčanja"i paranja ušiju.Samo treba znati uskladiti motor i menjač a na kraju krajeva i celu transmisiju.
 
Nazad
Vrh