Tuki789 Djuru i 142-ku ne mozes da poredis to je kao da poredis Juga i Mercedesa, ucinak neuporedivo veci, snage ima u izobilju, zagusiti ga ne mozes nikako, prosto to je kombajn razlicite klase. Zmaj 142 je pravljen za mala gazdinstva, a Djura za velike povrsine gde cena ne igra ulogu a bitan je ucinak.
Delovi i nisu toliko skupi u poredjenju za kombajnima te klase, dok su delovi za zmaja skoro pa dzabe. Kad porbas hidropogon, pitaces se kako si mogao da vrses sa menjacom i varijatorom !Bunker mu je mislim 4,5 m3, povratna masa je resena turbinom (vazduh je tera na sabirnu ravan, ne ide na dob kao kod zmaja).
300kj u sezoni za njega nije nikakav problem, to je neki po meni optimalna kolicina da radi a da se ne umori. Zitni heder u originalu je , mislim, 5,50 ili 5,80m , ali kod mene je suzen na 4,80 zbog soje (hvata 6 redi , da bolje pokupi jer nema kopir terena pa je malo nezgodno sa 5,50 m kositi nisko ako je neravna njiva)
Ja posle 4 godine nemam nikakve primedbe, za te pare odlicna masina, ako je dobro odrzavana.
Lula se otvara na hidraulik, mozes je komotno drzati spustenu dok vrses jer ima poklopac koji zatvara bunker kada je lula skupljena (kod zmaja mora da bude lula otvorena inace curi iz bunkera)
Korpa se podesava iz kabine, posebno ulaz i izlaz , brzina doba se takodje podesava iz kabine. Ima par signala tmperature ulja, temperature stubline, zagusenje slamotresa, zagusenje povratne mase, pri havariju ukljucuje odgovarajuci svetlosni signal i ukljucuje sirenu. Kabina je prostrana, lepo dihtuje, a postoje i neki koji imaju ugradjenu klimatizaciju.
Sto se potrosnje tice, vise trosi u setanju od njive do njive nego u vrsidbi, u odnosu na snagu ii nije neki veliki potrosac.
Kod hidropogona pogodnost je sto ima hidroventil kojim se prebacuju radne i transportne brzine.
Pogon hedera je preko kaisa i lanca kao i na zmaju, s razlikom sto na hederu imas pomeranje vitla po visini i po dubini na hidrauliku. Takodje ima i opciju elektricnog podesavanja brzine okretanja vitla sto je za soju jako zahvalna mogucnost.