Đubrenje i prihrana jagoda

I ja cu komsija za koji dan prskati sa Switchom i Qvadrisom.Reci mi koliko ides prihrane 20-20-20 folijarno,koja koncetracija.Ne znam meni ta folijarna prihrana nije nista posebno,vec su mi Nebojsa i Mojalova rekli da usvaja samo 2% od njegovih potreba,tako da ne vidim neki veliki znacaj folijarne prihrane.Koju sortu imas ti?

Pa ti probaj pola sa a pola bez folijarne prihrane pa ces da vidis razliku , sada kada je vreme hladno a kolicina vlage u zemlji nenormalno velika , korjen se zatvara i nije sposoban unositi dovoljno hranjivih tvari , sto se omogucava folijarnim prskanjem jer jagoda ima mogucnost da pokupi 100% sve sredstvo odnosno svu hranu koja se nalazi na njenom listu , ali je to dovoljno da zadovolji samo 2% od njenih ukupnih potreba za hranom.
Nadam se da ti je sada malo lakse da shvatis zasto je dobro raditi folijarnu prihranu sada po ovoj vlagi i kisi.

Има ли неко програм прихране јагоде Скотс (Scotts) ђубривима, хтео бих да одустанем од Јара Фертикаре. Тражим на нету али не могу да нађем. Можда Бум?

Mojalova jasno je meni odavno to bilo,ali upravo to 2% navodi na zakljucak,koliko tih folijarnih prihrana mu moras dati da bi biljka zadovoljila potrebe?Da prskas svaka dva dana.

Kod mene pala kisa ne daj boze koliko ali zemlja je takva(peskovita) da guta vodu i pustao sam prehranu 2 puta,a i biljka bolje usvoji djubrivo kad je vlazna zemlja bar tako kaze jedan moj prijatelj koji ima visoke skole.

Kada je prevelika vlaga u zemlji (biljci je potrebna hrana, a voda ne), a nije preterano hladno (biljka slabo "radi" na niskim temperaturama), dajte biljci 20% pojačanu prihranu uz minimalan mogući utrošak vode (napunite sistem vodom, pustite prihranu, kada prihrana "ode", otprilike još toliko vremena koliko vam je potrebno da "isterate" prihranu iz sistema u zemlju, plus par minuta, da je "spustite" na par cm dubine).

Mojalova jasno je meni odavno to bilo,ali upravo to 2% navodi na zakljucak,koliko tih folijarnih prihrana mu moras dati da bi biljka zadovoljila potrebe?Da prskas svaka dva dana.

Pa ni nije ti cilj da hranis biljku preko lista vec korjena , da se moze hranit preko lista korjen ne bi ni imala , ovako folijarno joj samo malo pomognes da se trzne dok ne prihvati hranjive tvari iz zemlje , jer jagoda hranu sa lista upije za cca 3 sata dok iz zemlje joj treba otprilike 3 dana da ju povuce i usvoji , dali sada razumijes sta je cilj folijarne prihrane , da se u medjuvremenu biljka pomogne dok ne pocne da prihvaca hranu iz zemlje koju pustis na kap po kap.

Ja sam danas prihranio sve jagode sa 16-8-32 ( 30 grama na 10 litara vode ) , sada me zanima za koliko vremena mogu da ponovim sa Fe ( zeljezom ili gvozdjem kako god zelite ) ?.
Mislio sam za jedno 3 do 4 sata ako ne padne kisa prije toga , ako padne onda sutra cim vreme dopusti .

Koristim Ekstrasol u jagodi od prosle jeseni,izvanredni rezultati jos od prve primene. Dali neko od vas ima nekakvog iskustva sa Ekstrasolom i Organikom? Evo klipa od jesenas...
http://youtu.be/zAJl50ufg14

- - - - - - - - - -

Препарат "Екстрасол". Има ли неко искуства са овим препаратом у јагодарству?
Koristim Ekstrasol u jagodi od prosle jeseni,izvanredni rezultati jos od prve primene. Dali neko od vas ima nekakvog iskustva sa Ekstrasolom i Organikom? Evo klipa od jesenas...

- - - - - - - - - -

Препарат "Екстрасол". Има ли неко искуства са овим препаратом у јагодарству?

Sta mislite da li smem mesto 14-8-30 da pustim 4-10-40?Biljka mi je vec poprilicno bujna ,tako da nema potrebe za azotom.

Kureee i meni je to palo na pamet,al ti ne bi preporucio.To je isuvise brzo sazrevanje i udar kalijuma,mislim da je formulacija 14-8-30 bolja,da ti jagoda dobije na tezini,pa da onda porumeni lepo_Ovo je samo moj utisak.

I ja cu komsija za koji dan prskati sa Switchom i Qvadrisom.Reci mi koliko ides prihrane 20-20-20 folijarno,koja koncetracija.Ne znam meni ta folijarna prihrana nije nista posebno,vec su mi Nebojsa i Mojalova rekli da usvaja samo 2% od njegovih potreba,tako da ne vidim neki veliki znacaj folijarne prihrane.Koju sortu imas ti?

imam nesto Albe, nista specijalno...to mi je cisto da premostim dok malina ne krene...ma da, u sustini to preko lista i nema neki specijalni efekat, ali bolje ista nego nista...videcemo sad posle 6. maja najavljuju lepo vreme...to bi donekle bio spas za jagodu....da bar u punom zrenju ima dosta sunca....

Koliko cesto se moze vrsiti folijarna prihrana , kod mene je zemlja premokra da bi pustao kroz sistem , napravio sam prije 5 dana mislim jednu prihranu pa bi sada ili sutra drugu sa 15-5-30 .?

Ja imam malo jagoda nešto u vrtu nešto u saksijama Alba druga godina prošla godina je bila slaba sa rodom i sada sam počeo sa prihranom sa Scotts gnojivom 15+10+31 nadam se da će biti dobro idem 2 grama 1 litra vode.

@ mojalovaa
Ako ti je zemlja vlazna, pusti vodu cisto da napunis trake i odma pusti prihranu i opet 5 min. isperi trake i gotivo. Folijarno je dovoljno jednom nedeljno.

Sto se tice mrava, oni obicno napadnu na vec ostecene jagode, bar je kod mene tako bilo.

Nazad
Vrh