Đubrenje i prihrana jagoda

Znali netko koliko treba stavljati MULTI kaliuma na 1000 sadnica .

Proveri to jer ova djubriva druga idu sa 0,1% fertigacijom a kalcijum (baraem yarin je išao do 0,07%)a folijarno odnosno preko lista ide do 1%
Otisao sam da uzmem Fitofert kalcijum organo, a covek mi na kraju dao neki kalcijum koji se kaze rastapa u vodi i rekao da pustim kroz KPK 1% koncentracije. Znam da je bilo price da je bolje da se kalcijum unese folijarno, pa me zanima da li da pustam ovo, ili da kupim drugi preparat?

Da li je moguce da je tacno ono sto pise na sajtu fitoferta, da djubrivo Fitofert kristal 4:10:40 treba upotrebljavati samo do 15 dana pred berbu?
Evo i slike gde mozete to procitati:
fitofertkristal41040.png

Ja sam ga kupio pre neki dan (10kg) i ne bi sad da ga ne koristim zbog toga. Tamo gde je njihov program prihrane jagode, pise da se ovo djubrivo koristi u jagodama kod pojave pigmentacije. Evo slike da to potvrdi:
voce-005.jpg

E sad ko je tu lud i sta bi mi vi preporucili da radim, a da li da nastavim da prihranjujem ili ne?

joker
Ja isto koristim to djubrivo,a i to sam procitao pa mi nije bilo bas najjasnije.Koristio sam ga i prosle godine pa nisam nesto lose primetio,inace je ovo samo novo pakovanje.Po njima pojava pigmentacije 4-10-40 ide posle formiranja i rasta ploda,a to je period kad jagoda dobija boju tj po ovom vremenu 2-4 dana pred berbu,nikako 15.Tako ga ja kontam.

Meni najvise odgovara ta formulacija jer imam dosta azota u zemljistu, a fali kalijuma, plus sto je jagoda bas u tom periodu kad joj treba kalijum.
Nisu mi nikako jasni, moracu pre nove prihrane da ih pozovem i pitam. Prodajem jagode u piljari, na pijaci, a i dete mi jede, pa ne bi da neko ima posledice zbog toga.

- - - - - - - - - -

Sad sam pricao sa strucnjakom iz fitoferta u vezi ovoga. Kaze da mogu odmah jagode posle djubrenja da se jedu. Ovo za 15 dana se odnosi na to da je toliko vremena potrebno ovom djubrivu da se razlozi kako treba i da ga biljka usvoji. Dakle, 15 dana pred berbu je najkorisnije staviti djubrivo. Ako se stavlja par dana pred berbu nije maksimalna iskoriscenost.
Eto i to smo razjasnili :osmeh:

Поздрав свим јагодарима. Коју формулацију да сад ставим у јагоде? Нисам био у Србији 2,5 месеца све је запуштено и неухрањено. Коју формулацију да купим. :sta:

Stole sad nista. Jagoda se sprema za zimu i gotovo je sa prihranom i zalivanjem

Jeste, tursko je. Ja sam ga koristio. Vazi isto ko i za sva druga djubriva, gledaj cenu i to cija ce ti strucna sluzba biti na raspolaganju

Osim djubriva svi mi placamo i njihove strucnjake. Kad ih vec placamo treba i da ih koristimo a ne da se raspitujemo po forumu i po komsiluku. Neki imaju bolje sluzbe i bolje odradjuju taj deo posla, neki losije. Eto na sta sam mislio.

Imam pitanje , imam suger lia sortu u plasteniku i desava mi se da je krenuo cvjet prije lista , naravno sada ima i lista i cvjeta samo taj prvi cvjet je dosta sitan dok vidim da sada ide i druga tura cvjeta koja mi djeluje da ce da bude krupnija pa nisam sada pametan , dal da se ravnam prema ovim prvim ili drugim cvjetovima , do sada sam zbog viska vode u zemlji samo jednom prihranio sa 11-44-11 i jedna zastita sa bakrom te poslje sa actarom , ali u zadnja 3 dana mi bas dosta poterali listovi i sada ih ima stvarno dosta , dali da prihranjujem sa 18-18-18 +Me ili da idem jos jednom sa 11-44-11 , inace svake godine imam problem sa lisnom masom , listovi budu visoki do koljena i veci od sake pa mi bude problem sa toliko lista , a vise nisam pametan sta i kako da radim.

A i volio bi jednom da uberem vise od 500 grama po sadnici jer do sada mi uvjek bude ispod toga ( ili istrune ili me vreme zezne ili nesto trece mora zezati ) i onda mi se krece prosjek od 300 do 450 grama i to me uvjek spasi sto imam stvarno krupan plod .

Volio bi da cujem sada od vas koji imate vise jagoda i vece prinose kako i sta da odradim ?

Moja lova ja mislim da trebas jos jednom ici 11-44-11,jer to ti je jako bitno.Fosfor je jako bitan u ovoj fazi razvoja jagoda,zbog jacanja korena,a takodje fosfor podstice biljku za razvijanje vise cvetnih grana.Pogotovo ako imas zbijeno zemljiste kao ja(smonica)fosfor se tesko usvaja pa je itekako potreban zemljistu.Ja sam se prosle godine zajebao,uskratio sam fosfor i tu prvu prihranu,na manje nego sto je potrebno i imao sam manje jagoda.
Kazi mi druze,kako se tebi pokazala Queen Elisa,posto ja samo nju imam.Kakva ti je bila rodnost?

Kazi mi druze,kako se tebi pokazala Queen Elisa,posto ja samo nju imam.Kakva ti je bila rodnost?

Rodnost je super samo je meso svjetlije boje i kiselkastog je okusa , okruglasti plodovi i onda je tesko za prodaju , ja prodajem sve na kucnom pragu , meni se osobno jako svidjela ali kupcima bas i ne pa sam odustao od nje , ne znam kako prodajes ali ako prodajes na kucnom pragu onda idi sa slatkim i crvenim sortama jagoda , i kupci jako vole krupnu jagodu , a i oni koji je ne vole krupnu u prvoj probi tih jagoda ce da promjene misljenje .

Osobno meni se naj vise dopala asia , krupna , slatka , crvena i mirisljava , i napola zrela je slatka , al je osjetljiva na trulez i na pepelnicu te malo osjetljivija na bolesti korjena .

Meni je u prvoj godini Queen Elisa bila nekako izduzena,kao caura od metka,a jeste kiselasta.Ja prodajem jednom coveku koji dugo prodaje voce na pijaci,samo mu isporucim,njegovo je 20 dinara,ostalo moje po kilogramu, od trenutne cene koja se prodaje na pijacu u gradu.

Nazad
Vrh