Đubrenje i prihrana jagoda

Kupio sam specijalne mikroelemente sa povecanom kolicinom gvozdja e sada da li mogu da pomesam u istoj pumpi i vodorastoljivo djubre tri dvadesetice?

Branko dj
koje mikroelemente ima i gde si kupio?
20-20-20 bi bilo bolje da pustis kroz sistem
ja prihranu pustam kroz kpk

ivan24 Evo sta pise na kesici super elementi 1 prvoklasno mineralni djubrivo pa ide mikroelemntigvozdje 7%,cink1,62%,mangan 3,40%,bakar 0,26%,bor 0,29%,molibden 0,1%. pakovanje je od 200grama i to se mesa sa 200l vode.Ja sam nesto preko lista a nesto sam pustio kroz sistem.Kupio sam u polj apoteci u Drugovcu ma ima to da se kupi gde hoces.

Poslednja izmena:
Интересантно у програму Фертикаре се препоручује да се иде прво јединицом, па тројком, и тек на крају двојком. Ова двојка после бербе до краја вегетације. Бројкама који нису у редоследу само збуњују људе.:udri:

Дакле програм овако каже, по реду како се иде:
-До заметања првих плодова у пролеће 14:11:25 (јединица)
-Интензиван раст плодова, пред зрење и током бербе 10:5:26 (тројка)
-Након бербе, до краја вегетације 24:8:16 (двојка)

Може ли ми неко казати који редослед прихране иде кад је у питању програм Фертикаре, који ја користим. Прво сам ове године на почетку вегетације пустио 15:30:15 "фосфор за укорењивање", затим недавно 14:11:25 (Јединица) који "убрзава цветање и заметање плодова". Е сад следеће је шта? Да ли 10:5:26 (Тројка) "калијум после цветања за плодоношење", ИЛИ 24:8:16 (Двојка) "на бази азота за бујност".

Може ли неко да ме посаветује. После јединице ићи на тројку или двојку? Да ли 1-2-3 или 1-3-2?

Treba da radis bas kako su oni u programu napisali. Ako su ti jagode u cvetu, i jos se nisu formirali plodovi, onda jos treba da ides jedinicom. Posle cveta ubrzo pocinje da se formira plod i onda ti treba vise kalijuma (trojka), nema potrebe za tolikim azotom koji ima dvojka. Po meni dvojka je dobra samo posle berbe.

Јагоде су разно разне сорте, Код неких је тек почео цвет а код других већ зеленкаст плод. А не могу ићи селективно. Тако да ћу узети неки просек.

Може ли ми неко казати на свако колико дана ви вршите прирхану ђубривима? Може ли на сваких седам дана?

Ja od pocetka marta na 7-10 dana. Nijednom nisam promasio. Plus kad vrsim zastitu stavim sredstva za folijarnu prihranu. I kod mene je na nekima poceo plod, a velika vecina jos cveta. Pre 2 dana sam poslednji put isao sa Fitofert 20 20 20, tako da sledece nedelje pustam Fitofert 16 11 24.

Стављаш ли грам по садници или јаче? Шта стављаш фолијарно, јел исто што и фертигацијом? Да ли и фолијарно радиш на сваких 7 до 10 дана или ређе? Извини ако много запиткујем али стварно ме интересује, а верујем и друге форумаше. Поздрав из сунчаног Срема.

Pozdrav ljudi!Ja stvarno ne znam sta vise da radim sa cvetojedom,nagrdili su me,postavio case i sa pivom i sa sokom i sa negro bombonom i nista ,sve idu na cvet!

stole
ja stavljam po pola grama na svaka 3-4 dana jer mi cisterna tolika za vodu.Mozes i po gram na 7-10 dana.Naravno izmedju ide zalivanje cistom vodom po potrebi.Sve ovo ti je za kap po kap.Nije isto kad ides folijarno preko lista,ali ti taj odnos pise na svakoj kesi prihrane koju koristis.

Stole77, lepo ti je objasnio ivan24. Ili svaka 3-4 dana po pola grama, ili na 7-10 dana gram po sadnici. Tako i ja radim. Folijarno sam ti napisao, tretiram samo kad pustam zastitu pa stavim prihranu u pumpu. Folijarno sam do sada uglavnom isao sa Fitofert humistart pa kasnije fitofert humisuper, a po nekad sam stavljao i obicno vodootopivo koje pustam u KPK, u koncentraciji od 0,5 (50gr. po pumpi od 10l).

Sta mislitejel vredi jasam kros sistem pustio ono bakterisko dubrivi Biofor i posle sam zalivo jos sa 15*5*50 i 1.3Mg,3,7S. dal ova formulacija odgovara jagodi? Jagoda je u cvetu i jedan deo vec procvetala ovo vodotopivo koristim prvi put Toje COMPO , basf firma radi neko nemacko ,

Pozdrav ljudi!Ja stvarno ne znam sta vise da radim sa cvetojedom,nagrdili su me,postavio case i sa pivom i sa sokom i sa negro bombonom i nista ,sve idu na cvet!
Па ти њих баш позвао на журку, само фали још колаче да им сервираш.:haha: Шала мала не замеери.. а сад озбиљно. Чуо сам да много помаже ако купиш у продавници ону арому од јагоде (знаш оне мало бочице стаклене, пластичне) да их много привлачи. Стави бели или плави лавор, воду и ту арому. Надам се да ће помоћи. Ако ништа друго, бар не губиш. Поздрав и нек је са срећом. :ppozdrav:

Па ти њих баш позвао на журку, само фали још колаче да им сервираш.:haha: Шала мала не замеери.. а сад озбиљно. Чуо сам да много помаже ако купиш у продавници ону арому од јагоде (знаш оне мало бочице стаклене, пластичне) да их много привлачи. Стави бели или плави лавор, воду и ту арому. Надам се да ће помоћи. Ако ништа друго, бар не губиш. Поздрав и нек је са срећом. :ppozdrav:

CALYPSO : je sistemični insekticid iz skupine neonikotionida koje se upotrebljava za razlicite vidove insekata , usi ili u jagodama za savijača i cvjetojeda, u postotku od 0,025% ili 25 ml na 10 litara vode.
Karenca 3 dana za malinu I kupinu za jagodu ?

Imate sve napisano tu : http://poljoinfo.com/showthread.php?2531-Zaštita-jagoda/page7 , samo se treba malo vratiti unazad i procitati

Vaskez imas temu o tome pa procitaj pa nastavi pisanje tamo da ne sirimo pricu ovde. To nije cvetojed nego rutava buba. Nema jedinstvenog efikasnog resenja. Klopke, rucno sakupljanje i prskanje. Hemija ne daje neke rezultate jer ti sutra dolete druge. Plus pobijes pcele.

Ako su sadnice sadjene u prolece,posle berbe jagoda u maju i junu,kakav je program prihrane vodotopivim djubrivima kasnije tokom leta i jeseni?

- - - - - - - - - -

Kada se vodotopivo djubrivo sipa u vodu i pusta kroz kpk,za koliko se ono rastopi,da li moze za pola sata?

Otisao sam da uzmem Fitofert kalcijum organo, a covek mi na kraju dao neki kalcijum koji se kaze rastapa u vodi i rekao da pustim kroz KPK 1% koncentracije. Znam da je bilo price da je bolje da se kalcijum unese folijarno, pa me zanima da li da pustam ovo, ili da kupim drugi preparat?

Kada se vodotopivo djubrivo sipa u vodu i pusta kroz kpk,za koliko se ono rastopi,da li moze za pola sata?
Овако ја растапам. Измерим нпр 500 грама ђубрива и ставим га у канту од поликолора она 20 литара, сипам литар, две воде и мешам руком док се не растопи до краја гранулице!!. временом на чесми лагано пуштам воду и даље мешам, овог пута неком дршком дрвеном. Тих 10-15 литара наспем у цистерну где је већ насута вода, мало измешам и пуштам у кпк. Прво пустим чисту воду једно 100-150 литара у јагоде, па тек онда иде прихрана.

Hvala nebojsi n preporuci za mikroelemente Trazex, prskao sam jagode sa ovim koktelom, tacno sam joj nadoknadio ono sto nije imala u zemlji jer je sada fenomenalna, cvetala kao livada, a vec je pocela i da crveni.

Nazad
Vrh