Đubrenje i prihrana jagoda

Hvala na odgovoru pop step.
Mozda sam malo dosadan ali puno stvari bi hteo da saznam dok ne posadim jagode, naime sto se tice prihrane da li je bolje ici sa kompletnom linijom jednog proizvodjaca djubriva (npr. Solinure GT 1, 5, 8, 9 za koje sam ovde na forumu procitao da je vrlo dobro djubrivo) ili kombinovati djubriva razlicitih proizvodjaca. Takodje me interesuje jos nesto. Posto necu imati stajnjak da li bi kao zamena moglo da se koristi Novatec Classic 12-8-16 + 3% MgO + 25% SO3 kao predsetveno djubrivo?

- - - - - - - - - -

Mozda sam malo dosadan ali puno stvari bi hteo da saznam dok ne posadim jagode, naime sto se tice prihrane da li je bolje ici sa kompletnom linijom jednog proizvodjaca djubriva (npr. Solinure GT 1, 5, 8, 9 za koje sam ovde na forumu procitao da je vrlo dobro djubrivo) ili kombinovati djubriva razlicitih proizvodjaca. Takodje me interesuje jos nesto. Posto necu imati stajnjak da li bi kao zamena moglo da se koristi Novatec Classic 12-8-16 + 3% MgO + 25% SO3 kao predsetveno djubrivo? Procitao sam negde cini mi se da ovo djubrivo ima produzeno vreme rastapanja cak i na kisi.

Mozda sam malo dosadan ali puno stvari bi hteo da saznam dok ne posadim jagode, naime sto se tice prihrane da li je bolje ici sa kompletnom linijom jednog proizvodjaca djubriva (npr. Solinure GT 1, 5, 8, 9 za koje sam ovde na forumu procitao da je vrlo dobro djubrivo) ili kombinovati djubriva razlicitih proizvodjaca. Takodje me interesuje jos nesto. Posto necu imati stajnjak da li bi kao zamena moglo da se koristi Novatec Classic 12-8-16 + 3% MgO + 25% SO3 kao predsetveno djubrivo?

- - - - - - - - - -

Mozda sam malo dosadan ali puno stvari bi hteo da saznam dok ne posadim jagode, naime sto se tice prihrane da li je bolje ici sa kompletnom linijom jednog proizvodjaca djubriva (npr. Solinure GT 1, 5, 8, 9 za koje sam ovde na forumu procitao da je vrlo dobro djubrivo) ili kombinovati djubriva razlicitih proizvodjaca. Takodje me interesuje jos nesto. Posto necu imati stajnjak da li bi kao zamena moglo da se koristi Novatec Classic 12-8-16 + 3% MgO + 25% SO3 kao predsetveno djubrivo? Procitao sam negde cini mi se da ovo djubrivo ima produzeno vreme rastapanja cak i na kisi.
Prvo uradi analizu zemljišta obavezno da bi znao šta fali zemljištu.Ako ti je humus preko 4 onda bi možda i mogao bez stajnjaka ali ja bih ti preporučio granulisani stajnjak siforga sa. pojačanim kalijumom.Možeš da ga bacaš direktno u bankove ako radiš mašinski.Ja sam tako uradio jesenas i to ful dozu 150 kg na 10 ari.

Da li neko poseduje tablicu prihrane jagode SOLINUR programom, za YARIN program sam nalazio na internetu, ali za SOLINURE nisam.
Unapred hvala na odgovorima.

Obrati se distributeru

Послато са 5045D уз помоћ Тапатока

Solinure, fitofert ili nutrileaders? Sta mislite?

- - - - - - - - - -

Kada pocinjete sa pihranom kroz sistem? Ja sam ocistio jagodnjak, oprskao bakrom i planiram ovih dana da pokrivam agrilom i da startujem.

Moze i jedno i drugo, a ona trece su samo za folijarnu primenu

Pa sta mu fali? Mnogo je veca verovatnoca da se djubrivo nepravilno upotrebi nego da bas toliko ne valja da to utice na proizvodnju. Sigurno ima razlike od proizvodjaca do proizvodjaca, ali mislim da to nije bas toliko da bi znacajno uticalo na prinos

Čini mi se da niko još uvek nije krenuo sa prihranom, trenutno je aktuelno čišćenje i prskanje

Sent from my iPhone using Tapatalk

I ja danas cistim ali malo vreme zeza. I najavili su kisu do cetvrtka a ja necu moci danas da zavrsim. Pa kad vreme dozvoli prskam bakrom a prvu prihranu planiram sledece nedelje.

Ocistio juce I zastitio ,sledeceg vikenda prva prihrana ,napravio sam neki plan od 11.3. Svaka 4 dana po pola grama po zivicu. Prosle god.se pokazalo dobro. Nalazite li dovoljno radnika I koliko placate sat rada. Kod mene u selu ni jednog radnika nemogu da nadjem dovodim iz susednog sela .

- - - - - - - - - -

Svi nesto kukaju da nemaju I da je kriza a kad im ponudim posao pocnu sa izgovorom da su vec zauzeti nece niko na njivu.

Ocistio juce I zastitio ,sledeceg vikenda prva prihrana ,napravio sam neki plan od 11.3. Svaka 4 dana po pola grama po zivicu. Prosle god.se pokazalo dobro. Nalazite li dovoljno radnika I koliko placate sat rada. Kod mene u selu ni jednog radnika nemogu da nadjem dovodim iz susednog sela .

- - - - - - - - - -

Svi nesto kukaju da nemaju I da je kriza a kad im ponudim posao pocnu sa izgovorom da su vec zauzeti nece niko na njivu.

i kod mene ide kukanje posto ja necu da platim vise od 170din. mada pricaju po 200 din. ja sam rekao da placam isto kao i prosle godine 170din/sat. u berbi videcemo ali ja mislim da je to realno. bar ovde kod mene u okolini..

Mi plaćamo (prošle godine) 2.200rsd. Od 6 do 17h (u kućnom dvorištu). U njivi od 6:30 do 16:30. Doručak od 9 do 9:30, ručak od 14 do 14:30h. Još dve pauzice (puš, piš, kafe) od po 10-15 minuta. Rade realno maximalno 8,5 sati. Sat rada preko 250 dinara. Videćemo kako će biti ove godine.

Prosle god.170 a ove ni da cuju, 200ili nece da rade. Inace preko studentske zadruge koja uposljava radnike do 26god mada bude tu i mnogo starijih cena rada je 125din.

- - - - - - - - - -

Radashin to ti dodje za 11h provedeni kod tebe 200din. Ti racunas efektivni rad preko 250din . Kod mene rade 8h 1600din tu im je i pauza za dorucak 30min i pis i pus pauza po 5min na svakom kraju reda od po 150metara. Mada svi oni kalkulisu tacno se vidi kad uspore da bi zaokruzili 8h rada. Al ajd pa se izbori sa tim kad je mala ponuda radnika da ih ima vise pa da mozes izabrati one koji su stvarno dobri pa ih i vise platiti ali da odrade kako treba pa i ranije od predvidjenog .

- - - - - - - - - -

Siniša, kojom prihranom ideš na početku, i koliko dugo ?

Ajd' ne kukajte na radnike!! :) I sam am do pre 5-6 godina bio dnevnicar... Za posao u jagodama, ma sta se radilo, sve ispod 2000 je malo!

Ja ocistio i jos nisam oprskao,planiram cim prodju ovi oblaci.. Sta za prvu i drugu prihranu? Ja mislio 10-40-10 po 1g na 7 dana pa posle 20-20-20 (prvo prolece i prvi rod).

Prosle god.170 a ove ni da cuju, 200ili nece da rade. Inace preko studentske zadruge koja uposljava radnike do 26god mada bude tu i mnogo starijih cena rada je 125din.

- - - - - - - - - -

Radashin to ti dodje za 11h provedeni kod tebe 200din. Ti racunas efektivni rad preko 250din . Kod mene rade 8h 1600din tu im je i pauza za dorucak 30min i pis i pus pauza po 5min na svakom kraju reda od po 150metara. Mada svi oni kalkulisu tacno se vidi kad uspore da bi zaokruzili 8h rada. Al ajd pa se izbori sa tim kad je mala ponuda radnika da ih ima vise pa da mozes izabrati one koji su stvarno dobri pa ih i vise platiti ali da odrade kako treba pa i ranije od predvidjenog .
Pa valjda se računa koliko sati rade, a ne kada mi dođu (na slavu). U fabrici ti je radno vreme od 7 recimo. Kada stižeš tamo, u 7:00? Za mašinom si od 7, a ti dođi i u 5 ako hoćeš.
I ne kažem ja da je to malo/mnogo, lako/teško, već kažem kolika je cena dnevnica kod nas. Njima sigurno nije lako, sigurno se muče. Međutim, prijatelj iz Borče je platio ukupno 116k dinara da očisti 2ha jagoda. Isplati se to (ako ne bude mraza, grada, poplave...), samo kažem da nije šala plaćati. Svima je teško, to je najtačnije.

Ajd' ne kukajte na radnike!! :) I sam am do pre 5-6 godina bio dnevnicar... Za posao u jagodama, ma sta se radilo, sve ispod 2000 je malo!

Ja ocistio i jos nisam oprskao,planiram cim prodju ovi oblaci.. Sta za prvu i drugu prihranu? Ja mislio 10-40-10 po 1g na 7 dana pa posle 20-20-20 (prvo prolece i prvi rod).

Sve je to lepo sto ti kazes i nije lako sigurno biti sagnut 8h. I sve to nije mnogo dok imas malu povrsinu ali ako je povrsina velika kao nap.2h. Pa ti vidi koja je to cifra a nije jedina do berbe. Ja sam naveo da nije problem platiti dobrog radnika i vise samo takvih je malo ja to iz mog iskustva, nekazem da ti nemas dobre radnike pa nekukas na njih moje iskustvo nije bas naj bolje.

Nazad
Vrh