Đubrenje i prihrana jagoda

Јел сам правиш глистењак или купујеш? Читао сам да 4тоне глистењака мења 10т преврелог стајњака.
Али кажу да од њега земља постане тврда и набијена, док стајњак је чини порознијом и растреситијом.

Glistenjak pravim sam (www.jablan.rs). 1 tona glistenjaka menja 5-10 tona stajnjaka. Glistenjak je bez mirisa i bez semena korova za razliku od stajnjaka. Glistenjak je bogato naseljen korisnim mikroorganizmima koji svojom aktivnošću čine zemlju još rastresitijom.

Послато са SM-G3815 уз помоћ Тапатока

Ovoh dana smo izvadili preko 150 tona glistenjaka
ac6f01344fcdca76e8dea24ba0fe006c.jpg

Послато са SM-G3815 уз помоћ Тапатока

Postoji tema o glistenjaku i uzgoju glista:

http://poljoinfo.com/showthread.php?t=236

Ovde neka se nastavi diskusija o primeni djubriva i iskustvima u jagodama. Sve sto se tice samog uzgoja glista, obrade glistenjaka i sl. pisati u gore pomenutoj temi.

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Има ли неко искуства са вентуријевом цеви или инектором. Конкретно, цревом 5/4 цола доводим воду до места заливања. Значи између пумпе и места заливања је црево од 5/4 цола. Проток воде је неких 70-75 л/минут или око 4200-4500 литара/час. Занима ме да ли се приликом постављања вентуријеве цеви мора усагласити и њена величина напр. да исто буде 5/4 цола. Виђао сам на огалсима да се могу наћи од 1/2 цола и 3/4 цола али не и од 5/4 цола.

Ако неко има било какво исксутво, сугестију или зна сигурно како све то функционише молио бих за брзи одговор јер морам да кроз систем пустим и прехране али без овог уређаја тешко. А и плашим се да продавци неувел нешто што не може да се искористи како треба. Хвала на сваком одговору.

Imas ovde vise o tome
http://poljoinfo.com/showthread.php?t=11134

http://poljoinfo.com/showthread.php?t=910

Najjednostavnija i najjeftinija varijanta je da montiras slavinicu negde pre pumpe, bilo na usisno crevo, bilo na samu pumpu. Na taj nacin pumpa povlaci prihranu zajedno sa vodom iz bunara. Slavinicom regulises brzinu povlacenja.

Хвала на брзом одговру. Док сам заливао са бензинским пумпама користио сам тај систем са славиницом. Сада гурам воду са тзв ''ракетом'' на даљини од око 300 метара и та пумпа ''ракета'' је уроњена у воду на дну бунара. Као алтернатива ми је та вентуријева цев или пуњење цистерни водом па мешај прихрану, па затвори довод, па паусти прихрану ........ Е сада та вентуријева цев дође му као одлична ствар за овај мој систем али само ме бунило око тога шта представља 1/2 цола, 3/4 цола и слично и исксуто у вези тога. Један приајтељ ми јавио да је цена тог комплета (цев са прикључцима) око 6000 динара па ћу погледати. У сваком случају хвала на одговору.

E to je druga prica :)

pozdrav,interesuje da li posle sisanja pustate neko djubrivo.ako da koje.hvala na odgovoru unapred.
@Norboo. Ideš posle šišanja Bakarni preparat,zatim jedan starter,posle ridomil sa insekticidom,kasnije dvadesetica đubrivo,quadris,dvadesetica i na kraju kalijum đubrivo.

Послато са HTC Desire 310 уз помоћ Тапатока

Pozdrav svima,

Nov sam u poljoprivredi (sto bi rekli zemlju sam video samo u saksiji :) ), pa mi treba vasa pomoc oko sadnje jagoda. Naime odneo sam zemlju na analizu (u NS seme) i dobio sam sledecu preporuku za djubrivo:
pred zasnivanje: 30:300:150
prihrana: 60:50:80

Nigde nisam (do sada) nasao to djubrivo da se kupi, sa tim specifikacijama. uglavnom svi pricaju o 16:16:16 ruska, ali to je daleko od onoga sto treba za zemlju gde sadim jagode. Pa mi nije tu jasno da li dobro gledam N:p:K ili se to nesto drugacije tumaci.

Povrsina je 23ara u okolini Krusevca (ako je to uopste bitno)

Hvala.

Te preporuke sto daju pss najcesce nisu od neke velike koristi. Ovde se verovatno misli na kolicinu cistog hraniva koje treba dodati

Te preporuke sto daju pss najcesce nisu od neke velike koristi. Ovde se verovatno misli na kolicinu cistog hraniva koje treba dodati

Imas li ti neku preporuku sta uzeti? da li je to 10:30:20 posto mi je taj odnos negde najpriblizniji. Ili neka preporuka gde otici, da se protumaci taj izvestaj koji sam dobio i preporuce koje djubrivo na kraju uzeti

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima,

Nov sam u poljoprivredi (sto bi rekli zemlju sam video samo u saksiji :) ), pa mi treba vasa pomoc oko sadnje jagoda. Naime odneo sam zemlju na analizu (u NS seme) i dobio sam sledecu preporuku za djubrivo:
pred zasnivanje: 30:300:150
prihrana: 60:50:80

Nigde nisam (do sada) nasao to djubrivo da se kupi, sa tim specifikacijama. uglavnom svi pricaju o 16:16:16 ruska, ali to je daleko od onoga sto treba za zemlju gde sadim jagode. Pa mi nije tu jasno da li dobro gledam N:p:K ili se to nesto drugacije tumaci.

Povrsina je 23ara u okolini Krusevca (ako je to uopste bitno)

Hvala.
Ako ti je ovo gore preporuka po hektaru a ti imaš 4,5puta manju površinu baci 100kg MAP-a 50kgkalijum sulfata i 50kg ureje i to ti je to.

Poslednja izmena:
@pop step: hvala na preporuci. Malo je teze naci MAP dole u Krusevcu, rekose mi da se to djubrivo uglavnom koristi po Vojvodini, ali posto zivim u Beogradu, nije tesko otici i uzeti

Pozdrav svima,
Koji je po Vama najbolji program za prihranu jagoda?
JARA , KSC ili SOLINURE ..
Najskuplji je KSC , hvale se Jarom , a u poslednje vreme je stigao i Solinure, mislim da je spanski program koji je navodno ujedinio cenu i kvalitet. Koji je najbolji, u dilemi sam?
Unapred hvala na odgovorima

Solinur je dugo na trzistu i nekada je bio najskuplji i kazu, najbolji. Sta god da izaberes neces pogresiti. Gledaj ko ce ti od terenaca biti pri ruci kad ti treba i u koga imas najvise poverenja

Да ли је неко од вас користио Славол у прихрани и каква су искуства?

Jedno pitanje: Koliko litara vode treba po jednom zalivanju na broj sadnica 15000 posadjenih u jednoredu sa duzinom reda 150m? Pitam zato sto bi zalivanje islo iz rezervoara 1000l iz kog bi nekom zalivnom pumpom navodnjavao jagode.

Nazad
Vrh