folija na naduvavanje za plastenike?????

Ivanerns

Član
Učlanjen(a)
25 Jul 2011
Poruka
168
Lokacija
Novi Sad
Moje pitanje glasi šta je to i kako se koristi, ima li neko slike, koje su pogodnosti. Dosta se o tome govori i navode se brojne prednosti ali i viša cena. Međutim kako izgleda na kraju se isplati.
 
To su ustvari dve folije.. Obicno je gornja deblja za 20-30 mikrona.. Na krajevima su uhvacene istom lajsnom da vazduh ne bi lako odlazio.. Postoje rupe na unutrasnjoj u koje je gurnuto crevo i uz pomoc ventilatora se uvek doduvava.. Uz pomoc toga dobijas vazduh kao izolator da bi smanjio odavanje toplote.
 
Hvala na odgovoru, :ppozdrav:

voleo bih da malo podobnije istražim ovo jer mi deluje isplativo da se uradi...

Ako neko ovo ima voleo bih da čujem utiske ;)
 
Da osvezimo temu.Kolika moze biti razlika u temperaturi izmedju obicnih plastenika i ovih na naduvavanje?
 
I ja razmišljam da stavim sad 2 folije, ali iste dimenzije 130 mikrona. Neznatna je cenovna razlika da bi se razlikovali u debljini, bar to su mi rekli.
 
Da osvezimo temu.Kolika moze biti razlika u temperaturi izmedju obicnih plastenika i ovih na naduvavanje?
Jednostavno pitanje ali odgovor je komplikovan :osmeh:

Prvo bi trebalo precizirati, da li se pitanje odnosi na grejani plastenik ili na čuvanje akumulirane toplote u negrejanim plastenicima.
Kod čuvanja toplote, računa se od 3 do 5*C, u korist duple folije.
To puno zavisi od razlike u temperaturi okoline i od natkrivene površi,.. ne ponašaju se isto. U nepovoljnijim uslovima (hladan vetar, sneg, ili nagli pad temperature), razlika će biti i veća.

primer: Plastenici u Temerinu, sa kojima je pokriveno oko 20 ari površine u jednom komadu (tri plastenika u bloku ) sa za vreme onih februarskih (prošlogodišnjih) hladnoća, držali temperaturu u plusu. Minimalna spoljna temperatura je bila -27*C, a u plastenicima je izmereno +4*C. Neverovatno, jer su temperature puno dana bile niže od -10*C.
Smrzavanja podloge, unutar, je bilo samo blizu bočnih strana, kod folije .
(Na plastenicima je bilo i dobar sloj snega, ali nisu grejani). Nalaze se na njivi, van naseljenog mesta i visine su sedam metara. i drugačije se ponašaju od manjih plastenika, gde je manja površina natkrivena.

Puno veća razlika u unutrašnjoj temperaturi će biti ako se plastenici (jednako) greju.
Računa se na 7 do 10 stepeni.

Računa se da dupla folija štedi oko 30% energenata.
 
Isplati li se raditi plastenik u plasteniku? Radi se o drvenoj konstrukciji i imam dvije opcije, za uraditi duplu foliju. Prva je udaljenost izmedu folija 8cm(debljina letve), a druga opcija ovaj plastenik u plasteniku koji bi ovako izgledao.

2s0k74l.jpg


Druga opcija mi je laksa s tim da bi unutarnju foliju uklanjao nakon opasnosti od mraza a prva varijanta, folija se vise ne skida.

Jel bilo ko moze reci okvirno koja bi razlika u temp bila s prvim ili drugim nacinom i preporuciti jedan od dva ponudena.

Vec su mi rekli da je 1cm zracnog jastuka najbolja izolacija ali ja to ovdje ne mogu uraditi.
 
Pa mnogi koriste tu unutrasnju foliju.Postavi se skroz kao zavesa i kada dodje lepo vreme(minimalna temperatira preko 10stepeni)one se sklanjaju.E sad obezbediti 1cm razmaka je malo veci problem.Kod mene ,posto je luk,razmak bude u proseku 20cm.
 
Znam da je tesko gotovo nemoguce s folijom. Mozda staklo ili slican materijal ali folija hmm... Inace draze bi mi bilo uraditi ovaj mali u velikom plasteniku, mnogo mi je lakse, te mogao bi pristupiti gornjoj foliji ako bude potrebno lijepiti ili tako nesto. Sad ne znam kolika bi temperaturana razlika trebala da bude s tom kako ti rece zavjesom i isplati li se.

Negdje sam procitao ili na nekom videu cuo da se kod ovih folija o kojim je tema uduvava topao vazduh.
 
Mislim da je to pogrešna teorija da debljina izolacije od vazduha treba da bude 1cm. To je na prozorima iz konstruktivnih razloga, a ne iz energetskih.
Vazdušna izolacija je tim bolja što je veća debljina (rastojanje - distanca) prostora, koji je izolacija.

U vezi uduvavanja vrućeg vazduha,.. i ja sam to negde čitao, ali se to više ne koristi, jer što je vazduh na višoj temperaturi, ima i više vlage (pa je slabiji izolator), a i ta vlaga će se zbog hlađenja brzo kondenzovati, pa će umanjit svetlost kroz foliju.
(kada bi se mogao uduvavati samo suv vazduh,.. možda,.. )

Kutljača, dobar ti je plastenik, imao sam sličan,.. komentarisaću u drugoj temi,..
 
Bravo i ja sam istog misljenja za 1 cm ali nebitno... meni ostaje da biram razmak izmedu folija 1.7m ili 8cm. :D
I ja sam vjerovao da je bolja veca udaljenost dok mi ne rekose za ovaj 1cm da je najbolji izolator. Elem, ovaj plastenik s skice cu tek da pravim a nadam se da ce da bude funkcionalan. :)
 
Ja to spajam cackalicama.Sa strane je 20cm a sa gornje je Zavesa po precki i tu je u najvisoj tacki 1.5m.

Ja sam poceo danas da pravim plastenik u plasteniku.Razmak izmedju zidova je oko 20cm stim sto je u donjem delu ovog plastenika staklo debljine 5cm i visine 30cm uz najlon i takodje u donjem delu svuda u krug oko plastenika tog unutrasnjeg stavljene su bale slame.
 
Ajd da ozivim malo temu :) Zanima me da li je neko pokusao da plastenik napravi od bala sa slamom? Znaci od bala se naprave 2 bocna zida a plafon klasicno folija.Verovatno bi trabalo da se i ostavi i po neki otvor bocno ali verujem da u zimskom periodu to i ne znaci toliko jer i ovako nema mnogo sunca.
 
Nazad
Vrh