Valjanje zemljišta

Jedan kombinat iz susednog mesta sve posejane suncokrete i kukuruze pre nicanja prolazi teškim kembridž valjcima.Jako lepo odrade posao i nicanja su im jako ujednačena.Skoro sve prskaju zemljišnim herbicidima i imaju dobar efekat.Ja se jako bojim da to radim zbog pokorice.
Prskaju njive zemljisnim herbicidima pa onda povaljaju?Ja sam razmisljao da tako uradim soju sledece godine.
 
Ne ,nisi me razumeo_Oni poseju,valjaju pa onda pre nego li nikne usev prskaju na crno.Tamo je zaštitar jedna jako stručna žena sa kojom sam ja sarađivao dok sam radio na vođenju prskanja u našem seoskom kombinatu.Postižu to da im je mnogo veći % iskorišćenosti herbicida.Herbicid kad padne na grudvice on jednostavno obloži njih ,a ispod grudvica izbijaju korovi.Kad se izvalja dobija se jedna ravna sredina gde herbicidni fil bukvalno pravi tepih i nema mesta za provlačenje korova.
 
Jako je zajebano da se razbroje vrste gde treba da se utera traktor kad je povaljano kako treba,ali efekat je odlican.
 
Ja kad valjam i posle toga prskam obicno nas ide dvoje posto jedan vuce kocke se vodom pa na jednom kraju radnik izbroji vrste i stane gde trebam da udjem a kad sam sam izadjem izbrojim i udjem gde treba.
Vidjao sam i da neki prvo obeleze celu njivu (zabodu granu,praznu flasu...)gde im traktor ulazi i onda samo voze,nema izlazenja.
 
Ovih dana sam zavrsio sa setvom lucerke,sve parcele sam povaljao taman pre kise.
img20140322174343.jpg
img20140322174424.jpg
img20140324080717.jpg
img20140324080721.jpg
 
Valja li ko posle setve kukuruza? Soju planiram da valjam a kukuruz baš i nisam siguran. Ranije uvek sve ali sada se mislim da je nepotrebno gaženje.
 
Ja valjam i kukuruze posle setve,prvenstveno zbog ujednacenijeg nicanja a i prskanje na crno mi se pokazalo uspesnije.Po meni jako bitna stavka je da valjak ne bude pretezak da ne bi puno sabio zemljiste.
 
Ако сте се определили за овакав вид обраде тла нужно је до танчина имати увид у физикална својства сваке њиве понаособ и тако подешавати тежину самог ваљка да својом тежином направи само добар контакт посејаног зрна с тлом а да при том не сабије и тло у дубини,јер ће после ницања биљка свој примарни циљ,раст у висину,заменити секундарним циљем,укорењавањем,што се касније може одразити на принос.Другим речима изникла биљка се мучи .
 
Naravno,slazem se sa vasim misljenjem,valjak mi nije pretezak,tu je negde oko 320kg i kad se povalja vidi se da zemlja nije suvise sabijena ima dovoljno prostora da dise.Inace imam i teza zemljista za obradu tj manje propusno tlo,zavisi koja je kultura posejana ali njih i ne valjam upravo iz tog razloga sto bih samo dodatno otezao izbijanje biljke iz zemlje.Svakako da treba poznavati zemlju koju obradjujemo i shodno tome i primeniti adekvatne agrotehnicke mere.
 
Nekako mi je dosta lose predsjetvena priprema ispala. Pokasno uzorano, teska zemlja zbijena. Pa sam kontao ostaviti malo da prosusi, pa povaljati da malo zdrobi buse i napravi bolji kontakt zrna i zemlje.
 
Valjanje posle setve kukuruza, valjao sam jos soju i sirak.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh