Upute za uzgoj gljive bukovače na porodicnom imanju

Moj savjet je da uzmes ljepilo za stiroporske fasade i da prvi 1 metar visine zaljepis ljepilo i mrezicu oko stubova , em ti nece truliti em mozes uvjek da okrecis.
Sada mozes dezinfekciju da odradis sa izosanom , jedna kasika za juhu puna svrhom na 10 litara vode i onda ledjnom spricom oprskas zidove , strop i na kraju time operes pod i ostavis 2 dana da se osusi.

Moojalovaaa, trazio sam izosan kod nas, ali ga izgleda nema u Srbiji, ili makar ne kod mene u Loznici, da li bi mogao da mi preporucis neki drugi proizvod? Hvala
 
Da li neko zna kako da podignem vlagu u prostoriji. Prskam plafon zidove i pod 6 puta dnevno i ne mogu da podignem vlagu preko 75%. Imam jedan ovlazivac vazduha. Prostorija je 45 kvadrata a visina 3,3m. Preko dana kada su vrucine najace samo 5 min. mi rade ventilatori.:cool:
 
Ako imas mesta u zamrzivacu, ubaci nekoliko plasticnih boca vode od 6L i zaledi ih. Okaci ih sto vislje. U principu nije neko idealno resenje ali meni pomaze da spustim malo temperaturu i zadrzim vlagu u prostoriji. Ako ti to ne uspe, ne gine ti razvlacenje plasticnih vodovodnih cevi sa rasprsivacima.
 
Mojalovaa kako ja da se zastitim od od koje kakvih buba, musica i jos mnogih raznih insekata.
 
Mojalovaa kako ja da se zastitim od od koje kakvih buba, musica i jos mnogih raznih insekata.

Ne znam nisam imao tih problema , uzmi one ljepljive trake (zute , plave , crvene) u poljoprivrednim apotekama pa postavi po prostoriji , na ventilator koji ti ubacuje svjezi zrak stavi filter od nape tako da ne moze da ti ulazi prasina i insekti , isto to uradi i na ventilator za izbacivanje CO2
 
Jel ima neko ideju, kako da se napravi masina za punjenje dzakova, sve je lakse nego rucno :)
 
Ima neki tip mi nudi non stop tu masinu veoma povoljno. Meni ne treba jer imam stalno zaposlene radnike u proizvodnji pa bih morao da otpustam, a njih trojica spakuju oko 1000 dzakova nedeljno rucno, a cetvrti sam skuva toliko. Dobra je stvar ako sam radis da se ne mucis. Ja nisam hteo da uzmem jer me radnici kostaju 40 din po dzaku sto je maltene zanemarljivo u odnosu na prodajnu cenu pecurki. Sobzirom na nikad jeftiniji micelij i slamu, kao i otpad drva pod kazane, a cena bukovaca nikad bolja bilo bi me sramota samog sebe da otpustam ljude. Vec su napunili 2.500 dzakova, jos 1500 je kapacitet kod mene u gljivari, i punimo uporedo 2.000 u Kragujevcu i 1.500 u Nisu. Kad budem prolazio slikacu ti, mada nije ti daleko do njega, 25 km.
 
Ajde ako ti nije problem da napises malo vise informacija, ovde ili poruku, gde se nalazi nije problem da odem, na kom principu radi?
 
https://imagizer.imageshack.us/v2/272x272q90/c/46/lg6i.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/240x180q90/41/dhmh.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/240x180q90/547/2q3v.jpg
https://imagizer.imageshack.us/v2/120x120q90/c/46/lg6i.jpg
Ljudi mala pomoc mi treba. Bukovaca mi je sad krenula i skroz je losa. Izduzuju se drske a sesiri ostaju mali i na kraju se sasusi.
Kiseonik ubacujem na svakih sat vremena po 40 min. + 1 sto izbacuje. Vlaga varira od 74% do max 80%. Svetlo 10 sati.
A na 5-6 mesta su mi se pojavile gljive sa plavim sesirom.
https://imagizer.imageshack.us/v2/240x180q90/22/g4qh.jpg
:sta: Unapred hvala.
 
Poslednja izmena:
Nemas dovoljno kiseonika

- - - - - - - - - -

Vlaga ne bi smela da ti se spusta ispod 80, znaci ali moze da varira izmedju 90 do 80, svavi ventilatore ove koji ti izbacuju ugljendioksid da rade 15 min a pola sata da ne rade. a ovi koji ti ubacuju kiseonik njih mozes slobodno da izbacis, netrebaju ti, jer kada ti se upali ovaj sto ti izbacuje ugljendioksit automatski ti i usisava svez kiseonik koji, tako da ti se u celoj komori vazduh zameni ili kako vec, ja tako radim kako sam ti opisao sve, i gljivama nista nefali, odlicne su. Imao sam i ja tako problema u pocetku dok nisam skontao kako se radi.
 
Imam neki uredjaj koji sam kupio u Kini, i on mi odrzava vlagu, tebi savetujem da napravis neko kuvalo sa grejacem koji kuva vodu na odredjenu temperaturu i ta voda oslobadja paru, i tako se stvara vlaga u prostoriji, ujedno ti i zagrejava. To sam ja koristio neko vreme dok nisam nabavio uredjaj.
 
Da li sam kuvas slamu. Kolko su ti teski dzakovi i da li si imao problem sa zelenom plesan. Ja sam skuvao 300 dzaka a 120 sam izbacio na deponiju zbog zelene plesan.
gebh.jpg
 
Vlagu ne mogu nikako preko 80. prskam 3 puta dnevno pod i plafon i nista. Kako si ti resio vlagu?
A za kiseonik si u pravu poceo sam da im dajem vise kiseonika i vise se ne suse. http://imagizer.imageshack.us/v2/240x180q90/546/g4ze.jpg

Milose , ljepo sam ti bio napisao na mail da je malo kisika , a za vlagu sad kazem ne mjeri vlagu dok radi ventilacija jer to nije stvarna vaznost zraka , vec kada ugasis ventilaciju onda mjeri vlagu , kada radi ventilacija vlagu pokazuje i do 8% manju , ili ima jos neka fora sa dva termometra , jedan stoji u casi vode a drugi stoji u zraku i imas tabelu pa usporedis , to je 99,999999% tocan podatak bez obzira dali radi ili ne ventilacija , a vjerujem da taj metod znaju uzgajivaci sampinjona.

Idealna vlaga za bukovacu je od 86% do 93% , preko nikako radi bakterioze ( desava se da gljive nakon berbe u kratkom vremenu pozute , odnosno dobiju onu nijansu kao slama svileno zuckaste boje).
 
Prelijem slamu vrelom vodom od 80 stepeni i stoji tako 6 sati. posle ispustim vodu i cekam nekoliko dana da se slama ohladi, jer je nevadim iz kace. do sada mi se ni na jeddnom dzaku nije pojavila plesan. prosek mi je 19 kg dzak. Od koje godine ti je slama, to ti je jako bitno, jer nije kisla, kako ti pasterizujes, nesto tu ne radis dobro kada imas toliko plesni, gde seme kupujes?
 
Poslednja izmena od urednika:
Kako god merio vlaga je ispod 80%. Moracu to da resim do kraja godine.
Sto se tice slame, ona je od ove godine i nije nijednom kisla. Kuvam slamu na 100 stepeni 20 min vadim je iz kazana i stavljam da se ohladi na najlonu onako tanak sloj. Otprilike 2 sata se hladi.
 
Ocigledno da ne radis bas najbolje pasterizaciju slame kada imas toliko zarazenih dzakova, probaj da kuvas slamu malo duze, nekih pola sata 45 min
 
Poslednja izmena od urednika:
Kako god merio vlaga je ispod 80%. Moracu to da resim do kraja godine.
Sto se tice slame, ona je od ove godine i nije nijednom kisla. Kuvam slamu na 100 stepeni 20 min vadim je iz kazana i stavljam da se ohladi na najlonu onako tanak sloj. Otprilike 2 sata se hladi.

Milose
ako se sjecas da sam ti napisao da na 100 stepeni kuhas oko pola sata a na 80 stepeni oko 45 minuta , stavis tako kuhanu slamu na hrpu ili u jednu plasticnu kacu , pokrijes najlonom i ostavis tako do drugi dan da se ohladi .
 
Naravno da se secam, tako sam radio na prvoj turi kuvao pola sata i dzakovi su bili ekstra. Sad sam se verovatno malo opustio, zurio da skuvam, i to me je kostalo 120 dzaka manje.
 
Nazad
Vrh